10. etapa Tour de France: Cort Nielsen o centimentre víťazom

zdroj: © A.S.O./Charly Lopez

10. etapa Tour de France priniesla ďalšiu horskú previerku. Finiš bol dnes položený v horskom stredisku Megéve. V parádnom dojazde si to rozdala väčšia skupina jazdcov, ktorí boli v úniku. Najlepší bol napokon Magnus Cort Nielsen (:efd:).

Profil – 10. etapa Tour de France

Štart – 10. etapa Tour de France


Priebeh

Únik

Boj o únik znova priniesol tuhý boj. Niekoľko pokusov o atak však nebolo úspešných. Ani po 50 kilometroch nebola odídená žiadna skupina. Frenetické tempo však už nemohlo takto dlho pokračovať. Na štart sa dnes už nepostavil Ben O´Connor (:alm:) a ďalšia trojica jazdcov. Celkovo tak opustilo Tour už 15 cyklistov. Po 55 kilometroch to konečne popraskalo, v útoku bolo 25 jazdcov. Najlepšie postaveným bol Lennard Kamnä (BOH), v celkovom hodnotení strácal cez 8 minút. Tadeja Pogačara (:uae:) tak nikto v celkovom poradí neohrozoval. UAE tak malo prakticky voľno a nemuselo tlačiť.

Nalini - procycling

Čoskoro sa náskok dostal nad tri minúty, v čele hlavnej skupiny bol spomínaný tím UAE. Tempo však bolo pohodlné, skupina v čele mala po chvíli už 5 minút k dobru. 40 kilometrov pred koncom už bol náskok cez sedem minút a bolo jasné, že víťaz bude z úniku. Svoj osud do rúk vzal Alberto Bettiol (:efd:) a vyrazil sám. Talian si vypracoval 25 sekúnd, no preteky museli byť zastavené. Na cestu si sadlo niekoľko ľudí a protestovalo, no nevedno proti čomu. Sám Bettiol nič nevidel, keďže použili dymovnicu a takmer zrazil jedného z protestujúcich.


Preteky po neutralizácii pokračovali ďalej, rozostupy boli nastavené podľa stavu pred prerušením. Pri nájazde do posledného stúpania dňa mal Talian iba 25 sekúnd, pelotón bol už viac než 9 minút pozadu. Lennard Kamnä (BOH) sa tak virtuálne dostal do žltého. Desať kilometrov pred vrcholom dostihla Taliana trojica cyklistov. Čoskoro priletela ďalšia štvorica cyklistov, tím Education EasyPost tam mal dvojicu.

Záver

Šesť kilometrov pred cieľom nastúpil Luis Leon Sanchez (:tbm:), Španiel útočil na víťazstvo na Tour po desiatich rokoch. Nick Schultz (:bex:) a ďalší však prileteli do boja o prvenstvo v dnešnej etape. Napokon sa pobila veľká jazdcov, najlepší bol napokon Magnus Cort Nielsena (:efd:), keď o milimetre porazil Austrálčana Schultza.

10. etapa Tour de France – výsledky


Results powered by FirstCycling.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár