12. etapa Tour de France 2020 preview: Najdlhší deň

Tour de France 2020
12. etapa Tour de France 2020

12. etapa Tour de France 2020 začína sériu náročných etáp. Bude najdlhšou etapou ročníka a na zvlnenom až kopcovitom teréne ponúkne možnosť pre únikových špecialistov.

Etapa sa už konala. Na tomto odkaze nájdete článok s priebehom a výsledkami 12. etapy.

10. septembra 2020
Dĺžka
: 218 km
Profil: kopcovitý, 3389 nastúpaných metrov
Štart: 12:00 LSEČ v Chauvigny
Predpokladaný dojazd: od 16:57– 17:27 LSEČ v Sarran (Corrèze)

Vysielanie, priamy prenos

Preteky môžete sledovať na Tisport Live TVUžite si všetky prenosy Tour de France 2020 naživo.

12. etapa Tour de France 2020 – trasa

Ide o najdlhší deň s 3389 nastúpanými výškovými metrami a 218 kilometrami. Oba parametre sú doposiaľ najväčšie na tejto Tour. Dĺžku už žiadna etapa neprekoná, výškové metre ešte rozhodnú o celkovom poradí v ďalších dňoch. Čistí vrchári bojujúci o žltý dres budú prežívať nervózne chvíle, aby nestratili cenný čas, ale akcia na čele poradia nebude tak výrazná. O slovo sa prihlásia špecialisti pre úniky.

12. etapa Tour de France 2020
zdroj: letour.fr

Prvých 60 km etapy je v podstate rovných. Nachádza sa v nich jediná šprintérska prémia. Po kontroverzných udalostiach to v boji o zelený dres vyzerá jasnejšie v prospech Sama Bennetta, ale Peter Sagan ešte nesklonil hlavu. Ak ho neuvidíme v prípadnom úniku dňa, 51. kilometer bude miesto, na ktoré sa bude sústrediť. Deceuninck- Quick Step sa posnaží o kontrolu tempa a pridanie čo najväčšej porcie bodov. Potom sa začína zvlnená sekcia etapy, ktorá vyústi až do kopcovitého finále. Celý profil tak pripomína skôr ardenskú klasiku z jarných mesiacov.

Po dvoch vrchárskych prémiách štvrtej kategórie budú nohy jazdcov už dosť namáhané na neustále meniacom sa profile. Po 100 km náročného ťahavého terénu príde na rad Côte de la Croix du Pey. Ide o stúpanie tretej kategórie o dĺžke 4,8 km a priemere 6%. Kopec obsahuje niekoľko rovných pasáží so strmou v strede. Po ňom prichádza posledný kategorizovaný kopec dňa Suc au May. Ten nie ja taký tiahly a dlhý, má 3,8 km, ale až 7,7%. Po takmer 200 km pôjde o ideálnu príležitosť pre selekcie z úniku, na svoje si prídu hlavne silní tempári a vrchári. Ak sa im nepodarí oddeliť, privezú si odolných špurtérov a klasikárov do cieľa.

Po tejto prekážke ostáva do cieľa 26 km. V nej sa nachádza dlhší zjazd, rovinka a finálna časť etapy. Predtým príde ešte jedna posledná šanca pre dlhý samostatný útok. Cieľ v meste Sarran príde príde po 5-kilometrovom stúpaní s 5%. Vyzerá to ako perfektné finále pre klasikárov, ktorí majú pri prípadnom dojazde menšej skupinky väčšiu výbušnosť.

Nemalo byť pršať ani fúkať. Predpovedá sa teplota okolo 24 ºC.

12. etapa Tour de France 2020 – favoriti

Tímy a jazdci na celkové poradie sa budú šetriť na ďalšiu etapu, ktorá ponúkne ešte väčšiu šancu. Dĺžka a stúpania etapy nedovolia šprintérom zabojovať o víťatstvo. Logickým predpokladom je tak víťazstvo úniku dňa. Kto sa do neho dostane? To môžeme len hádať, ale aj napriek tomu zmienime zopár favoritov.

Max Schachmann (BOH) môže po zlomenine kľúčnej kosti príjemne prekvapiť. Pri jeho plnej sile mu trať veľmi sedí, rovnako aj finále. Zdravotný stav Nemca je však otázny, no pri neúspechu Buchmanna v celkovom poradí sa môže o niečo pokúsiť. Matteo Trentin (:ccc:) vyzerá byť v celkom kvalitnej forme. Na šprintoch to nenechal na sebe vidieť, ale z úniku po zvlnenom teréne sa radoval aj minulý rok.

Trentin Van Avermaet CCC Team
Trentin a Van Avermaet | zdroj: twitter.com/CCCProTeam

Daryl Impey (:mts:) má rovnako kvalitnú výbušnosť a tempárske zručnosti, z úniku sa radoval rovnako vlani. Soren Kragh Andersen (:sun:) nie je na tejto Tour tak viditeľný, ale dajte Dánovi šancu, a ako jeden z najlepších časovkárov ju využije. Greg Van Avermaet (:ccc:), Jasper Stuyven (:tfr:), Tiesj Benoot (:sun:), Oliver Naesen (:alm:) spadajú do kategórie belgických klasikárov, ktorým trať vyhovuje. Etapu na tejto Tour by si po skvelých výkonoch zaslúžil aj Marc Hirschi (:sun:), no nevieme, koľko mu po jeho odvážnom útoku v 9. etape zostalo síl.

Marc Hirschi
Hirschi (v strede) tesne prehral 9. etapu | zdroj: https://twitter.com/cervelo

Alexej Lutsenko (AST) tento rok ako jediný vyhral etapu z denného úniku. V tejto etape konečne spomenieme Thomasa De Gendta (:lts:), najznámejšieho špecialistu na úniky. Po vypadnutí Pinota z hry o titul bude chcieť tím FDJ jeden z jazdcov ako Rudy Molard (FDJ), Valentin Madouas (FDJ) či David Gaudu (FDJ).

De Marchi a De Gendt | zdroj: twitter.com/letour

Ak by náhodou Quick Step pustil Petra Sagana (BOH) do brejku, Slovák by sa chcel ukázať v dobrom svetle po kontroverznej penalizácii. Napokon je tu Julian Alaphilippe (:dqt:), ktorý má v celkovej klasifikácii dostaočnú stratu, aby sa mohol dostať do úniku. Zastúpiť či doplniť ho môžu silní kolegovia Rémi Cavagna (:dqt:), Kasper Asgreen (:dqt:) alebo Bob Jungels (:dqt:).

12. etapa Tour de France 2020 – naše tipy

Za víťaza tipujeme Mattea Trentina (:ccc:). Talian sa ešte naplno na tejto Tour neukázal, určite však čaká na svoju príležitosť.

Kurz na jeho víťazstvo je v stávnokej kancelárii Tipsport je 16,00:1. Rovnakú šancu, síce pri iných vysokých kurzoch, však máte pri hocijakej možnosti, ktorú sme vyššie spomenuli. Úniky sú vždy lotéria. Ak máte svojho favorita, zaregistrujte sa na tomto odkaze TU. Získate tým 15€ na ľubovoľné stávky s možnosťou získania až 4000€ zadarmo.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár