13. etapa Tour de France 2020 preview: Vrcholný začiatok

Tour de France 2020

13. etapa Tour de France 2020 otvára ťažké etapy tohto ročníka. Trasa v Centrálnom masíve ponúkne najviac výškových metrov. Okoreniť finiš na Puy Mary budú chcieť domáci jazdci. Javisko je pripravené, už len čakať na ďalšie dejstvo v celkovom poradí.

11. septembra 2020
Dĺžka
: 191,5 km
Profil: horský, 4459 nastúpaných metrov
Štart: 12:05 LSEČ v Chatel-Guyon
Predpokladaný dojazd: od 16:47 – 17:18 LSEČ na Puy Mary (Cantal)

Vysielanie, priamy prenos

Preteky môžete sledovať na Tisport Live TVUžite si všetky prenosy Tour de France 2020 naživo.

13. etapa Tour de France 2020 – trasa

Etapa začína v regióne Auvergne, v departmente Puy-de-Dôme, v malej podhorskej obci Chatel-Guyon a po 191,5 km skončí na stúpaní Puy Mary. Po malebnej obci sa prichádza na krátke nekategorizované stúpanie, ktoré bude ideálne fungovať ako odrazová doska pre únik, ktorý ma nemalé šance na triumf. Ako prvé kategorizované stúpanie bude jedničkové Col de Ceyssat (10.4 km o priemere 6.1%). Ide o pomerne stabilné stúpanie, pôjde sa stále tempo. Či už vyššie, alebo nižšie, to bude záležať od vytvoreného úniku. Vpredu by tu mali byť ašpiranti na bodkovaný dres, keďže začínajú sa rozdávať body hlavne vo vrchárskej klasifikácii.

13. etapa Tour de France 2020 – profil:

13. etapa Tour de France 2020
zdroj: letour.fr

Vyššie sa konvoj dostane cez trojkové Col de Guéry ( 7.9 km – 4.8%), po ňom sa druhá polovica etapy ukončí na Monteé de La Stèle (7 km – 5,5%). Naberajú sa vážne výškové metre, bude sa aj klesať ku šprintérskej prémii. Zúčastní sa Peter Sagan v úniku dňa, keďže má 66-bodovú stratu na Sama Bennetta, ktorý kopce nemá šancu ustáť? Slovák by tak teoreticky mohol získať 20 bodov. Uvidíme, či to nebude na neho až príliš ťažké.

Posledná sekcia stúpaní je začína kopcami tretej kategórie –  prudkým Côte de l’Estiade (2.8 Km – 8.0%) a Côte de Anglards-de-Salers (4.2 Km – 6.4%). Nie sú nijak náročné, ale jazdci už budú mať za sebou 135 km atraktívneho profilu. Po teste nôh prichádza veľké finále náročnej etapy. Od méty 26 km do konca sa stúpa na najvyšší priesmyk v pohorí Centrálny masív – Pas de Peyrol.

Pôjde o schodovitú sekciu kopcov. Najprv to bude Col de Neronne s 3,8 km a nekompromisnými 9,1 percentami. Cesta tam vedúca je úzka, na časti sa nachádza aj malé klesanie, čo privedie do pelotónu veľmi veľkú nervozitu medzi favoritmi. Na sekciách s dvojcifernými sklonmi sa dá útočiť, ak sa na to cítite. Na konci tejto prekážky sa navyše nachádza bonusová prémia. Prvý jazdec na nej získa 8 sekúnd k dobru, druhý päť a tretí dve. Nasleduje 6,5-kilometrová zvlnené časť, tá privedie jazdcov pod ďalší kopec prvej kategórie – záverečný Puy Mary. Celkovo má táto stena 5,4 km o 7,7%, ale jej posledné dva kilometre idú po nepekných 12%. Maximá tohto stúpania sú okolo 15%, pred posledným kilometrom. Finišuje sa vo výške 1589 metrov nad morom

Posledné kilometre:

13. etapa Tour de France 2020 - finále

Pôjde tak doposiaľ o nevídaný test, keďže na takýchto sklonoch sme favoritov bojovať v cieli ešte nevideli. Tí sa možno budú na začiatku šetriť, a celky Team Jumbo-Visma a INEOS Grenadiers dajú v prvej časti etapy náskok úniku, do ktorého si naskočia vrchári druhého sledu.

V okolí Puy Mary sa zajtra hlási malá pravdepodobnosť dažďu. V horách by malo byť niečo pod 20 ºC. Vietor by nemal ovplyvniť etapu.

Kraj hviezd pelotónu

Štartové miesto Châtel-Guyon je rodiskom Rémiho Cavagnu, čerstvého francúzskeho majstra v časovke. Etapa síce nebude úplne pre neho, ale môže sa ukázať napríklad pekným pokusom o brejk. Z Centrálneho masívu pochádza Romain Bardet, ktorý je momentálne na štvrtom mieste v celkovej klasifikácii. Napokon, domáci obľúbenec Julian Alaphilippe pochádza taktiež z regióne Auvergne.

13. etapa Tour de France 2020 – favoriti

Únik

Ak by sa etapa skončila únikom, museli by si utečenci pripraviť dobrý náskok na prvej sekcii stúpaní a mal by obsahovať dostatočnú kvalitu. Nabádza sa Julian Alaphilippe (:dqt:). Ten v predošlej etape bol veľmi aktívny, ale nestačilo to na skvelý individuálny výkon Marca Hirschiho (:sun:). Z ďalších mužov v brejku môžeme čakať niekoho z FDJ, ktorý sa po veľkej strate Pinota zameriava na etapový triumf. Silní sú David Gaudu (FDJ), Sebastian Reichenbach (FDJ) alebo Valentin Madouas (FDJ).

Julian Alaphilippe 12. etapa Tour de France 2020
Alaphilippe po 12. etape TdF 2020 | zdroj: twitter.com/cyclecollective

Daniel Felipe Martínez (:efd:), Pello Bilbao (:bmt:), Esteban Chaves (:mts:), Omar Fraile (AST) môžu byť ďalšie mená v únikovej lotérii po štarte.

Celkové poradie

Je teraz čas, kedy začne líder pretekov Primož Roglič (:tjb:) získavať čas na svojich konkurentov? Finále je ako vystrihnuté z Vuelty, ktorú pred rokom vyhral. V prvom bloku vyzeral ako najlepší , rovnako aj jeho tím. Po ťažkých sklonoch dokáže byť 30-ročný Slovinec výbušný a bude ťažké sa ho v posledných kilometroch zbaviť z kolesa.

Primož Roglič na čele celkového poradia
Primož Roglič na čele celkového poradia | zdroj: twitter.com/IOL/status

Tadej Pogačar (:uae:) rovnako žiaril na vlaňajšej Vuelte. V celkovej klasifikácii má 21-ročný zázrak 44-sekundovú stratu na vedúceho Rogliča, v povahe sa len ťažko nájdu defenzívne črty. Doženie stratu získanú vo veternej etape na svojom ihrisku, v kopcoch?

Tadej Pogačar
Pogačar útočí v 8. etape TdF | zdroj: www.instagram.com/ciclisti.brutti

Mikel Landa (:bmť:) sa ako jeden z mála držal v deviatej etape úderného slovinského dua. Vyzerá to, že Španiel má konečne tímovú pozíciu, ktorú si zaslúži, ku všetkému aj formu. Kvôli smolnej rovinatej etape s vetrom však stráca až 1:42 na Rogliča. Vyhovujú mu dlhé stúpanie, ale čo keď niečo skúsi na prudkých cestách?

Mikel Landa
Mikel Landa | zdroj: twitter.com/CiclismoInter

Egan Bernal (:ins:) sa pomaly do toho dostáva. Ničím zatiaľ neohuruje, ale ani nestráca čas a je vždy tam, kde má byť. Nepredpokladáme, že už zajtra zasadí útok, určite sa šetrí na dlhé stúpania v poslednom týždni.

Marc Hirschi
Zľava: víťaz Pogačar, Hirschi, Bernal v biellom, Roglič v žltom | zdroj: https://twitter.com/cervelo

Guillaume Martin (COF) je na tretej pozícii v celkovom poradí. Nedávno sme vám ho predstavili ako intelektuála pelotónu, má však formu na to, aby sa ukázal ako omnoho väčší pretekár? V posledných dňoch si prešiel cez dva pády a uvidí sa, aký to malo na neho dopad.

Guillame Martin
Guillame Martin útočí, za ním Roglič a Alaphilippe | zdroj: twitter.com/Cyclingnewsfeed

Miguel Ángel López (AST), Romain Bardet (:alm:), Nairo Quintana (Arkéa-Samsic), Rigoberto Urán (:efd:), Adam Yates (:mts:), Richie Porte (:tfr:) či Bauke Mollema (:tfr:) dotvárajú širší okruh favoritov z vôd celkového poradia.

13. etapa Tour de France 2020 – naše tipy

Tipujeme, že sa odohrajú ohňostroje v celkovom poradí. Tam nám vychádza ako favorit jeden zo Slovincov. Tentokrát vyberáme Tadeja Pogačara.

Kurz na jeho víťazstvo je 10,00:1. Rovnako je na tom aj Julian Alaphilippe. Kurz na Primoža Rogliča je 7,00:1.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár