13. etapa Tour de France 2022: Mads Pedersen kráľom dňa

zdroj: © A.S.O./Pauline Ballet

Po alpských etapách prišla konečne šanca pre klasikárov. 13. etapa Tour de France 2022 dnes mala cieľ vo Saint-Étienne, kde čakal dojazd v nadmorskej výške 488 metrov. Z úniku sa dnes napokon tešil Mads Pedersen (:tfr:), keď si krásne poradil so súpermi.

Profil – 13. etapa Tour de France 2022

Štart – 13. etapa Tour de France 2022


Priebeh

Únik

Štart sa dnes konal v horskej obci Le Bourg-d’Oisans, následný zjazd však nehral vytvoreniu úniku do kariet. Na rovinatej časti však začali útoky, no ani po 20 kilometroch nebolo rozhodnuté. Aktívny bol i Peter Sagan (TotalEnergies), no ani jeho snaha nepriniesla ovocie. Po tridsiatich kilometroch bolo stále všetko otvorené. Trojica Jorgenson (MOV), Ganna (:ins:) a Stefan Küng (FDJ) odskočila od pelotónu a vytvorila si drobný náskok. Neskôr ich doplnila ďalšia štvorica – Pedersen (:tfr:), Houle (:isn:), Simmons (:tfr:) a Wright (:tbm:). Najsilnejším mužom do dojazdu bol majster sveta z roku 2019. Náskok skupinky však bol iba niečo málo nad minútu.

Nalini - procycling

Lotto Soudal a Alpecin-Fenix sa však ihneď zoradili na čelo pelotónu, nechceli dopriať úniku ani sekundu naviac. Náskok sa ustálil na dvoch minútach, jazdci dopĺňali tekutiny pravidelne. Vo Francúzsku panovalo teplé počasie, až 34 stupňov Celzia. V polovici etapy bol náskok stále rovnaký, v hlavnom balíku však nervozitu spôsoboval bočný vietor. Po šprintérskej prémii prišiel čas na oddych, jazdci doplnili energiu. Únik mal k dispozícii už iba 90 sekúnd. Po bufete však prišli ďalšie veterné šachy, pelotón sa znova natiahol.


70 kilometrov pred cieľom tvrdo spadol Caleb Ewan (:lts:), Austrálčan sedel otrasený pri ceste. Napokon nasadol na bicykel, no nevyzeral veľmi dobre. V hlavnom balíku spolupráca veľmi nefungovala, Lotto Soudal sa musel stiahnuť pre Ewana (:lts:). 40 kilometrov pred cieľom skončila práca Simmonsa (:tfr:), pre Pedersena (:tfr:) urobil veľký kus práce. S blížiacim sa záverom bol únik bližšie a bližšie k úspechu.

Záver

Mads Pedersen (:tfr:) vyprovokoval náskok a nasledovala ho dvojica Wright (:tbm:) a Houle (:isn:). Trojica to dotiahla až na cieľovú rovinku. Tam si skúsený Dán parádne poradil so súpermi a nedal im šancu. Dánsko tak zaknihovalo tretie víťazstvo v štyroch dňoch.

Výsledky – 13. etapa Tour de France 2022

Results powered by FirstCycling.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár