16. etapa Tour de France 2021 dnes: profil, trasa, favoriti TdF

Tour de France 2021
16. etapa Tour de France 2021

zdroj: Valier (+text, filter)

Ešte pred rozhodujúcimi dňami sa pelotón prevezie cez prírodný park Katalánskych Pyrenejí. Utorková 16. etapa Tour de France 2021 však jazdcov na žltý dres nevyzve, svoju šancu určite do rúk zoberú špecialisti na odvážne úniky.

V pondelok je na programe posledný deň voľna. Po ňom sa už naplno pokračuje až do nedele, v ktorej si pelotón užije slávu na parížskych Elyzejských poliach.

Čo sa zatiaľ stalo na Tour de France 2021?

Vingegaard, Pogačar, Cavendish. 16. etapa Tour de France 2021
Vingegaard, Pogačar, Cavendish. © A.S.O./Pauline Ballet

16. etapa TdF 2021:

utorok 13. júla 2021
Dĺžka
: 169 km
Profil: kopcovitý, 3260 nastúpaných výškových metrov
Štart: 13:30, Pra de la Case
Predpokladaný dojazd: ~17:34, Saint-Gaudens

16. etapa TdF 2021 live prenos – vysielanie v TV



16. etapa Tour de France 2021 – trasa

Preteky zostanú až do Paríža na juhovýchode Francúzska. Na začiatku utorka sa vyjde z Andorry a po 169 km a takmer 3300 výškových metroch sa skončí v malom meste Saunt-Gaudens, ktoré Tour hostí už 15-krát, naposledy však ešte v roku 1999. Mesto je západne od Andorry, nachádza sa v departmente Horná Garonna.

16. etapa Tour de France 2021 (TdF) – profil:

16. etapa Tour de France 2021 TdF
16. etapa Tour de France 2021. ©A.S.O. / letour.fr

Štart sa nachádza skoro na podobnej úrovni ako najvyšší bod etapy, takže ihneď sa zjazduje. Skôr po priamej ceste, ale stále pôjde o pomerne nebezpečnú záležitosť. Keďže o únik bude veľký záujem, bude sa tvoriť o čosi dlhšie. Podobne sa začínalo aj v 17. etape tohtoročného Giro d’Italia a definitívnu skupinu na čele sme spoznali skoro až po hodine tvrdého pretekania.

34 km po štarte sa začne stúpať na prvý veľký kopec z troch stúpaní, ktoré rozhodnú o osude dňa. Prvé Col de Port má 11,4 km o 5,4%. Po zjazde z neho je v doline pripravená šprintérska prémia, do ktorej môžu naskočiť lepší vrchári medzi šprintérmi – teda iba Michael Matthews a Sonny Colbrelli.

Najťažšie stúpanie dňa, Col de la Core (13,1 km – 6,6%) vrcholí 68 kilometrov pred cieľom a ponúkne šancu pre vrchárov, aby v úniku oslabili svojich konkurentov.

A opäť klesanie ku Col de Portet-d’Aspet (5,4km – 7,1%), ktoré ponúka strmé sklony. Nasleduje rovnako prudký zjazd až do posledných 20 km. Sedem kilometrov pred páskou je na programe ešte malá prekážka v podobe Côte d’Aspret-Sarrat (800 metrov – 8.4%). Dokáže tu niekto zasadiť rozhodujúci útok, alebo sa všetko rozhodne v špurte malej skupinky?

Finále predchádza rovina v posledných piatich kilometroch, ale cesta sa v záverečných 400 metroch zdvihne do klasikárskeho stúpania na priamej ceste.

Počasie

Pelotón si bude musieť zvyknúť na nižšie teploty. Má byť 15 ºC a bude pršať, čo viacerým nevyhovuje.

16. etapa Tour de France 2021 – favoriti

Samotná trasa neposkytuje priestor pre akékoľvek rozdiely medzi favoritmi na celkové poradie, ktoré si kratšie stúpania na konci pohodlne medzi sebou postrážia. Rovnako neexistuje žiadna sila, ktorá by bola neúnavne kontrolovať pelotón. Tímu UAE s vedúcim Tadejom Pogačarom (:uae:) stačí len mierne sledovať únik. Ineos alebo Jumbo-Visma buď niekoho dopredu pošlú, alebo nebudú míňať silami. V závere môže krátky útok za víťazným únikom skúsiť Richard Carapaz (:ins:), ktorý však nemá optimálnu formu.

Preto je úspešný skorý únik najpravdepodobnejším scenárom. Navyše, ďalšie dva dni sú veľmi náročné, ba priam rozhodujúce (ciele na stúpaniach Col du Portet a Luz Ardiden)

16. etapa TdF 2021: Posledná možnosť pre klasikárov

Do konca Tour ostanú dve ťažké horské dojazdy, rovinatá etapa pre rýchlejších mužov a tempárov z prípadného uniku, časovka a šprintérsky dojazd v Paríži. Preto je 16. etapa TdF pre viaceré typy jazdcov poslednou možnosťou na etapový triumf.

Únikom kraľuje tím Bahrain-Victorious, hlavne víťaz 7. etapy Matej Mohorič (TBV) s najlepším zjazdom v pelotóne. Zaútočiť však môže i majiteľ 8. etapy Dylan Teuns (TBV) a po body na horských prémiách si určite príde Wout Poels (TBV). Holanďan vedie vrchársku súťaž. Blízko k prvému miestu je i všestranný Wout van Aert (:tjb:). Belgický víťaz 12. etapy na Mont Ventoux však môže byť zviazaný tímovou pomocou pre Jonasa Vingegaarda v ďalších dňoch.

Matej Mohorič
Matej Mohorič. A.S.O./Pauline Ballet

Michael Woods (:isn:) sa môže šetriť na horské etapy, alebo môže staviť na útok na poslednom kopčeku. Vždy aktívni borci z Deceuninck – Quick-Step držia nádej ešte na ďalšiu etapu. Napríklad Kasper Asgreen (:dqt:), Julian Alapilippe (:dqt:) alebo Mattia Cattaneo (:dqt:). Pri majstrovi sveta Alaphilippovi je to zložité. Francúz už v únikoch nechal nesmierne veľa síl a zdá sa, že jeho forma po víťaznej prvej etape rýchlo klesá.

Julian Alaphilippe a Wout van Aert útočia.. © LaPresse – Fabio Ferrari

Do úniku sa v predošlej etape hrnul špecialista Thomas De Gendt (:lts:), ktorý v prvej skupine môže nájsť spriaznené duše. Medzi nimi je víťaz 13. etapy Bauke Mollema (:tfr:), alebo Baskovia Ion Izagirre (AST), Alex Aranburu (AST) a Omar Fraile (AST) s nebezpečnými schopnosťami v zjazde. Z Astany ostáva bojovať i Jakobovi Fuglsangovi (AST), ktorý sa môže otestovať pred olympiádou.

Alex Aranburu Okolo Baskicka 2021
Alex Aranburu. zdroj: twitter.com/ehitzulia

Výbušnosť na kopcoch má Kolumbijčan Sergio Higuita (:efn:), ktorému ušiel triumf v Mollemovej etape. Vtedy svoje rozhodnutia ľutoval i Rakúšan Patrick Konrad (BOH). Tím BORA – hansgrohe môže do boja poslať aj hviezdu prvého týždňa Idea Schellinga (BOH).

Konrad a Higuita. © A.S.O./Charly Lopez

Prežijú to?

Bude to ťažké pre odolných šprintérov typu Michael Matthews (:bex:) a Sonny Colbrelli (TBV)? Obaja ukazovali v poslednom mesiaci viac ako slušnú vrchársku formu.

Sonny Colbrelli
Sonny Colbrelli v kopcoch. @Bettiniphoto @TeamBahrainVictorious

Výbušní Dáni z EF Magnus Cort (:efn:) a Michael Valgren (:efn:) vedia vždy prekvapiť. Trasa sedí aj odolným klasikárom ako Greg Van Avermaet (ACT), Xandro Meurisse (Alpecin-Fenix), Valentin Madouas (FDJ) alebo Simon Clarke (:tqa:).

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár