17. etapa Tour de France 2020 preview: Najvyššia možnosť

Tour de France 2020
17. etapa Tour de France 2020

17. etapa Tour de France 2020 má všetky parametre stať najdôležitejším dňom na veľmi zaujímavých pretekov. Finišuje sa na najvyššom bode pretekov – Col de la Loze. Ide o nevídané stúpanie, prinesie aj nevídanú bitku o žltý dres?

Etapa sa už konala. Na tomto odkaze nájdete článok s priebehom a výsledkami etapy.

16. septembra 2020
Dĺžka
: 170 km
Profil: horský, 4430 nastúpaných metrov
Štart: 12:30 LSEČ v Grenoble
Predpokladaný dojazd: od 17:05– 17:39 LSEČ v Meribel (Col de la Loze)

Vysielanie, priamy prenos

Preteky môžete sledovať v celej dĺžke na Tisport Live TVUžite si všetky prenosy Tour de France 2020 naživo.

17. etapa Tour de France 2020 – trasa

Začína sa v Grenoble – meste s 162-tisíckami obyvateľov. Okrem zimnej olympiády v roku 1968 hostí 41. etapu Tour de France. Pamätný je rok 2011, kedy v časovke získal žltý dres Cadel Evans a tým porazil Andyho Schlecka a ovládol preteky. Etapa bude mať 170 km a naberie sa druhý najvyšší počet výškových metrov po etape číslo 13.

Prvých 88 kilometrov je rovinatých, na nich sa nachádza šprintérska prémia. Bude sa opakovať podobný scenár z posledných dní – Sam Bennett si bude pohotovo strážiť Petra Sagana tím Deceuninck – Quick Step nepustí Slováka do úniku. Jeho tím BORA – hansgrohe však bude musieť stíhať Mattea Trentina, ktorý je so odstupom 12 bodov za Saganom. V minulej etape sa mu podarilo získať 23 bodov a je tak bližšie ku Saganovi, ako je sedemnásobný víťaz súťaže k Bennettovi. Rozdiel je zatiaľ 45-bodový.

Profil 17. etapy Tour de France 2020:

17. etapa Tour de France 2020
zdroj: letour.fr

Od dediny La Chambre prichádza na stúpanie kategórie HC – Col de la Madeleine (18,5 km – 8,1%). Slávny alpský priesmyk bol prvýkrát použitý na Tour 1969 a odvtedy sa tu objavil 25-krát. V roku 2011 bol na ňom prvý Slovák Peter Velits. Ide o pomerne stále stúpanie, najťažšie sekcie prídu v prvej polovici, kde sa to drží na 9 až 10 percentách. Uvidíme, či už tu Team Jumbo-Visma rozpáli tempo, alebo pôjde o taktickú a defenzívnu hru.

Rovnako sa tu zvýšia šance úniku na prežitie, ak budú mať dostatočný náskok na rovine. Nasleduje rýchly a technický zjazd až po plošinu v doline. Tá bude mať iba 12 kilometrov a ponúkne poslednú možnosť pre jazdcov na načerpanie síl pred veľkolepým finále etapy.

Tretí najvyšší priesmyk v Savojsku a siedmy v celom Francúzsku je vo výške 2304 metrov nad morom. Col de la Loze má tiež označenie HC (hors categorie – bez kategórie) a keďže je najvyšším bodom pretekov, na jeho vrchole sa pre prvého pretekára nachádza cena zakladateľa Tour Henriho Desgranga, ale aj dvojnásobný počet bodov do vrchárskej klasifikácie – až 40. Vedúci jazdec má momentálne 36, takže zajtrajšia etapa bude rozhodne zaujímavá aj v tejto súťaži.

Col de la Loze:

profil Col de la Loze 17. etapa Tour de France 2020
zdroj: letour.fr

Col de la Loze je úplne nové stúpanie. Asfaltová cesta bola otvorená len v máji roku 2019. Objavil sa len na najvýznamnejších mládežníckych pretekoch Tour de l’Avenir a jeho vrchol sa nachádza neďaleko lyžiarskeho strediska Méribel. Samotné stúpanie má dĺžku 21,5 km a priemerný sklon 7,8%. Prvých 8 km je v priemere 7 až 5%, po nich prichádza dvojkilometrová 4-percentná časť, ale ťažké to bude až na pásku. Najprv sa to bude striedať medzi 6 až 8 percentami. Čierna časť začína 3,5 km pred koncom – dosahujú sa tam sklony o 11% a bude to ideálna príležitosť pre útok. Pri dvojciferných sklonoch sa to drží až do cieľa, ktorý je vrchole niekoľkých lanoviek. Maximá však dosahujú až 24%.

17. etapa Tour de France 2020 – mapa:

17. etapa Tour de France 2020
zdroj: letour.fr

Zajtra by malo byť slnečné počasie, 26 ºC, na vrchole menej. Hlási sa iba malá pravdepodobnosť prehánok. Fúkať by mal vietor o rýchlosti až 20 km/h, ale keďže útočiť sa bude až na veľkých sklonoch, nemalo by to ovplyvniť výsledok.

17. etapa Tour de France 2020 – favoriti

Únik alebo favoriti?

Na začiatku bude opäť zaujímavé sledovať šprintérov pri ich pokusoch dostať sa do úniku. Deceuninck – Quick Step nikoho nepustí, nechce si nechať prehrať veľmi blízky zelený dres. BORA – hansgrohe sa však o niečo musí pokúsiť, aby ukázala, že jej ôsmy dres Petra Sagana nie je ľahostajný. Ľahký úvod ku prémii však žiadnu drámu nesľubuje.

Do brejku sa budú chcieť tlačiť vrchári bez ambícií na celkové poradie. Tí stále môžu – rovnako ako v predošlej etape – bojovať o etapu po tom, čo im Team Jumbo-Visma dá na rovine priestor. Ale na druhej strane sme videli vo veľmi podobnej 15. etape, že tempo vedia nahodiť už dosť skoro a tak zmarili šance úniku.

So šancami úniku to bude opäť pol-na-pol, ale už pred Col de la Madelaine uvidíme, že ak budú mať utečenci náskok v okolí desiatich minút, etapa je zjavne ich. Šancu budú mať naozajstní vrchárski špecialisti, veď pôjde o ťažký finiš vo vysokej nadmorskej výške.

Tak kto?

Daniel Felipe Martínez (:efd:) ako Kolumbijčan má v takýchto výškach určitú výhodu, rozhodne má aj dobrú formu. Dokázal sa otriasť zo svojho zranenia a vo veľkej paráde vyhral 13. etapu. Len nezavolá si ho Rigoberto Urán, aby mu pomáhal pri hájení tretieho miesta?

Martínez v cieli predbehol Kämnu | zdroj: twitter.com/AussieLarry

Lennard Kämna (BOH) v poslednej etape predviedol veľmi dobrý výkon a zaslúžene ju vyhral. Jeho nohy budú asi unavené, aby bojovali o druhý triumf v rade, ale kto vie? Ďalšími jazdcami v úniku môžu byť Marc Hirschi (:sun:), Esteban Chaves (:mts:), Jan Hirt (:ccc:), Jesús Herrada (COF), Marc Soler (MOV) či Pello Bilbao (:bmt:). Zaujímavé bude sledovať veľké tímy, či pošlú svojich domestikov dopredu, aby svojím lídrom pomohli na poslednom stúpaní.

Geschke Rolland
Geschke, za ním Rollan | zdroj: twitter.com/CCCProTeam

Na bodkovaný dres bude útočiť Pierre Rolland (B&B Hotels – Vital Concept). Ten má 36 bodov, rovnako aj Cosnefroy, ktorý nie je vrchárom vhodný pre dlhé kopce a je len otázkou času, kto ho vyzlečie z bodkovaného trika.

Súboj o celkové poradie

Primož Roglič (:tjb:) je na pole-position Tour de France a vďaka silnému tímu to bude on, kto rozhodne o priebehu etapy. Opäť uvidíme extrémne silných Wouta van Aerta, Roberta Gesinka, Seppa Kussa a Toma Dumoulina trhať hlavnú skupinu a zamedzovať útokom. 30-ročný Roglič sa podľa posledných vyjadrení postaví k pretekom defenzívne. Navyše, na týchto kopcoch sa pre neho môže nájsť pár silnejších konkurentov.

Jumbo-Visma
Tom Dumoulin, za ním Primož Roglič | zdroj: twitter.com/JumboVismaRoad/

Útočiť bude jednoznačne Tadej Pogačar (:uae:), asi najsilnejší jednotlivec pretekov. Okrem De la Cruza a Polanca na prvých častiach stúpaní nemá absolútne žiadnu pomoc, ale vo veku 21 rokov nemá ani zábrany neútočiť. Cíti šancu, že keď príde na situáciu 1v1, Rogliča by o pár sekúnd porazil. Momentálne na neho stráca 40 sekúnd, po zajtrajšku by chcel túto stratu okresať.

15. etapa Tour de France 2020
Pogačar a Roglič | zdroj: twitter.com/cyclecollective

Richie Porte (:tfr:) je v životnej forme a s takmer dvojminútovou stratou bude chcieť minimálne atakovať pódium a vytvoriť si lepšiu pozíciu do záverečnej časovky. Sústrediť sa nebude na Slovincov, ale na nižšie priečky, najmä tú tretiu.

Richie Porte | zdroj: twitter.com/BBCSport

Dlhé stúpania nadovšetko obľubuje Miguel Ángel López (AST). Od „Supermana“ sme toho ešte veľa nevideli, ale aj napriek tomu je na štvrtej priečke. Špecialista na tieto etapy ukázal ochutnávku už v 16. etape, keď zo skupiny favoritov skončil prvý a ukázal celkom dobré útočné nohy.

Miguel Ángel López
Miguel Ángel López | zdroj: twitter.com/cyclecollective

Ďalší Kolumbijčan Rigoberto Urán (:efd:) je na anonymnej tretej priečke a jeho závodný štýl je výsostne pasívny. Bude však nasledovať dobré kolesá a poistí si výborné umiestnenie?

Možné posuny do top 5

Mikel Landa (:bmt:) je jedným z najlepších čistých vrchárov na svete a zajtra bude mať prvú a poslednú šancu sa ukázať na obľúbenom teréne. Španiel má dobrú tímovú podporu, na siedmej priečke však výraznú stratu, ktorú bude chcieť zmenšiť. Atakovať bude hlavne Adama Yatesa (:mts:), ktorého forma sa zlepšuje, ale na takýchto stúpaniach väčšinou ťahá sa kratší koniec.

Mikel Landa
Mikel Landa | zdroj: twitter.com/CiclismoInter

Enric Mas (MOV) je na ôsmom mieste a rovnako by mal byť silným na tomto type kopcov. Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) prežíva bolesti, málo spí a tak sú jeho šance na dobrú Tour asi preč.

Útočiť chcel Guillaume Martin (COF), tak uvidíme, ako sa mu to podarí. Francúz viackrát v posledných dňoch spadol a na Grand Colombiere upustil do svojej inak dobrej formy.

17. etapa Tour de France 2020 – naše tipy:

Za víťaza pri boji favoritov o etapu tipujeme Miguela Ángela Lópeza. Je to aj z toho dôvodu, že pre atraktivity pretekov veríme v iné etapové víťazstvo, ako v slovinské. Kolumbijčania sa od prírody vyžívajú v alpských priesmykoch a môžu si zobrať cenný triumf. 26-ročný jazdec Astany je blízko pódia a útoky má v krvi. Kurz na jeho víťazstvo v stávkovej spoločnosti Tipsport je 13,00:1.

Ak ale chcete niečo viac na istotu, Tadej Pogačar je perfektným kandidátom. Je o pár bodov v lepšej vrchárskej forme ako Roglič a určite bude útočiť. Jeho kurz je 3,80:1.

Kvôli pasívnej taktike Jumbo-Visma má však veľké šance únik a Marc Hirschi s kurzom 14,00:1.

Ak už veríte hocikomu, zaregistrujte sa na tomto odkaze, získajte bonus 15€ zadarmo s možnosťou získania až 4000€ zadarmo.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár