2. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 preview: profil, trasa, favoriti

Vuelta a España 2021
2. etapa La Vuelta a Espaňa 2021

zdroj: ©Deceuninck - Quick-Step - ©Luc Claessen / Getty Images

Po rýchlej časovke je čas na ešte rýchlejší finiš. 2. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 patrí šprintérom, ktorí si otestujú svoje nohy. Viacerí bojujú o záchranu sezóny.

>> Výsledky, priebeh, report a reakcie nájdete v článku TU

Vuelta a Espaňa 2021 na Cyklonews:

V predošlej etape, časovke, sa zrodilo šieste víťazstvo Primoža Rogliča (:tjb:) na Vuelte. Slovinec sa hneď obliekol do červeného dresu a už teraz má náskok aspoň 14 sekúnd na svojich konkurentov v celkovom poradí.

 

2. etapa La Vuelta 2021:

nedeľa 15. augusta 2021
Dĺžka
: 166,7 km
Profil: rovinatý, 1000 nastúpaných výškových metrov
Štart: 13:38, Caleruega. VIII Centenario de Santo Domingo de Guzmán
Predpokladaný dojazd: ~17:30, Burgos.Gamonal

Cyklistika: 2. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 live prenos – vysielanie v TV

Nalini - procycling

2. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 – trasa

2. etapa Vuelta 2021
©Unipublic

Prvé tri dni sa pretekári zdržiavajú v regióne Burgos. Štartuje sa pri kláštore v Caleruega, v dedine, kde sa narodil a žil svätec Dominik Guzmán. Smeruje sa nahor, do mesta Burgos, kde sa odohrala prvá etapa.

2. etapa Vuelta a Espaňa 2021 – profil:

2. etapa Vuelta a Espaňa 2021
2. etapa Vuelta a Espaňa 2021. © Unipublic

Etapa neobsahuje žiadne kategorizované stúpania, aj napriek tomu sa v nej nakúpi približne 1000 výškových metrov. Preteká sa cez náhornú plošinu Meseta. Oblasť je známa hlavne veľkými horúčavami cez leto a inak tomu nebude ani teraz.

V posledných kilometroch inak rovinatej etapy sa prechádza cez falošné roviny, ale posledný kilometer je kompletne rovinatý. Najdôležitejším bodom je ostrá ľavotočivá zákruta v predposlednom kilometri. Do cieľa sa ide priamo.

Počasie

Počas dňa má byť viac ako približne 28 ºC, čiže oveľa menej ako v časovke. V cieli sa bude šprintovať proti vetru o rýchlosti približne 10 km/h. Nie je to nejaká výrazná sila, ale perfektné načasovania a minimalizácia času na vzduchu bude jedným z kľúčov k úspechu.



2. etapa La Vuelta a Espaňa 2021 – favoriti

Ide o jednoznačný deň pre hromadný dojazd. Zabezpečiť by ho mali veľké šprintérske tímy Groupama – FDJ, Alpecin-Fenix a Deceuninck – Quick-Step.

Arnaud Démare
Arnaud Démare. ©Gian Mattia D’Alberto – LaPresse

Ťažko určiť, kto je najväčším favoritom. Do etapy vstupuje ako papierovo najrýchlejšia trojica: Arnaud Démare (FDJ), Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) a Fabio Jakobsen (:dqt:).

Fabio Jakobsen Vuelta a Espaňa 2021 zelený dres
Fabio Jakobsen vyhral dve etapy na Okolo Valónska. ©Deceuninck – Quick-Step – ©Luc Claeesen

Majú porovnateľný vlak, ale predsa je ľahšie veriť zohranému FDJ so Sinkeldanom a Guarnierim. Jakobsen a Philipsen však v tejto sezóne ukazovali formu, hlavne prvý menovaný Holanďan je rok po páde na veľmi vysokej úrovni. Philipsen sa na Tour trápil s Markom Cavendishom a Woutom van Aertom, ale na Vuelte by mal ukázať, prečo si tentokrát pre zmenu zaslúži plnú tímovú podporu.

Jasper Philipsen
Jasper Philipsen. twitter.com/FlandersClassic

Druhá etapa určí rozloženie tejto trojice. Hrá sa aj o zelený dres, vďaka zmene pravidiel. V cieli sa rozdá 50 bodov, na prémii v posledných 16 km 20 bodov.

>>> Úvod do šprintérskej súťaže, bodovanie a ako sa tento rok získa zelený dres nájdete v článku TU

 

Juan Sebastian Moláno (:uae:) je na víťaznej vlne z Vuelta a Burgos, ale proti menšej konkurencii. Nebezpečná by mala byť dvojica z BORA – hansgrohe Jordi Meeus Martin Laas (BOH). Uvidíme, kto nakoniec bude šprintovať. 23-ročný Belgičan ukazoval veľmi dobrú rýchlosť počas sezóny, ale Estónčan Laas je po triumfe na Arctic Race of Norway na koni.

Juan Sebastian Molano Vuelta a Burgos 2021
Molano na Burgose.© Ricardo Ordonez

Ak chcú Michael Matthews (:bex:) alebo Matteo Trentin (:uae:) bojovať o bodovaciu súťaž, musia sa tlačiť aj do takýchto koncoviek za maximum bodov. Tie im však rýchlosten nevyhovujú, musia ťažiť z prípadného chaosu. Ten je však na priamej ceste ťažké dosiahnuť. Keďže však Moláno z UAE vykazoval rýchlejšie nohy, je možné, že Talian Trentin bude fungovať iba ako lead-out.

Michael Matthews
Michael Matthews. © A.S.O./Pauline Ballet

Davide Cimolai (:isn:), Jon Aberasturi (Caja Rural Seguros-RGA), alebo Alberto Dainese (DSM) sú možnými kandidátmi na top 6. Vo forme sa nachádza druhý muž časovky Alex Aranburu (AST), ktorý však klasické šprinty neobľubuje tak ako náročné finiše.

Favoriti druhej etapy Vuelta a Espaňa podľa Cyklonews:

★★★★ Démare, Jakobsen, Philipsen
★★★ Moláno, Meeus
★★ Matthews, Dainese, Laas
★ Cimolai, Aranburu, Trentin

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár