5. etapa Tour de France 2020 preview: Náročný šprint

Tour de France 2020
5. etapa Tour de France 2020

5. etapa Tour de France 2020 má za úlohu opäť priniesť rýchle finále. Do hry sa tak nezapoja jazdci na celkové poradie, ale šprintéri. Potvrdí sa nadvláda jedného muža, alebo sa zoznam víťazov etapy rozšíri?

Etapa sa už konala. Článok o etape nájdete na tomto odkaze.

2. septembra 2020
Dĺžka
: 183 km
Profil: zvlnený, 1388 nastúpaných metrov
Štart: 13:10 LSEČ v Gap
Predpokladaný dojazd: od 17:18– 17:44 LSEČ v Privas

Vysielanie, priamy prenos

Preteky môžete sledovať na Tisport Live TVUžite si všetky prenosy Tour de France 2020 naživo.

5. etapa Tour de France 2020 – trasa

Etapa cez región Rhône-Alpes začína v Gap, ktoré je často  skôr finišujúcim mestom etáp. Po krátkom stúpaní a dlhom falošnom klesaní prichádza malý výstup a šprintérska prémia. Tu už by mohol byť vytvorený únik, ktorý bude iba klasicky zbierať kilometre na čele. Nepredpokladá, že pelotón by chcel povoliť brejku veľký priestor. Deň je vhodný pre hromadný dojazd a veľké tímy ako Lotto Soudal, Deceuninck – Quick Step alebo Team Sunweb určite chcú využiť jednú z pomerne mála šancí pre ich špurtérskych lídrov.

Profil 5. etapy Tour de France 2020

5. etapa Tour de France 2020

Po ďalšej jednoduchšej časti sa dostávame do poslednej sekcie pretekov, ktorá je o čosi zaujímavejšia. Najprv sa dva body rozdajú na štvorkovej prémii a po jednoduchom profile sa pokračuje ďalej. Posledných 20 km obsahuje kopec Côte de Saint-Vincent-de-Barrès (3.5 Km o sklone 3.4%). Ten vrcholí 15 km pred cieľom. Pokračuje sa po klesaní,

Iba 5 km pred koncom sa začína stúpanie o dĺžke 700 metrov s 4,5%. Poslednou prekážkou bude ďalšie zdvihnutie cesty o dĺžke 1,1 km s priemerom 3,3%. Nejde o nič zložité, ale končí sa iba pár metrov pred značkou posledného kilometra. Pár ťažších šprintérov s tým môže mať problém, preto sa môže zadariť hlavne odolným rýchlikom.

Navyše, v závere sa nachádza množstvo zákrut a kruhových objazdov či ostrovčekov. Posledný prejazd objazdom sa nachádza vo finálnom polkilometri. Na to všetko si budú musieť dať pozor vlaky jednotlivých tímov, aby ich jazdec nestratil pozíciu. Tá bude kľúčová, hlavne po stúpajúcich metroch.

5. etapa Tour de France 2020 mapa

Záver môže okrem iného ponúknuť oportunistický útok klasikárov či tempárov. Stúpania však nie sú vôbec náročné, takže muselo by ísť o mimoriadne razantný útok. Preto je jasné, že tempo bude veľmi vysoké, aby sa takýmto nástupom zabránilo. Koniec posledného stúpania je jedným z najdôležitejších bodov etapy, od toho momentu sa pozícia bude napravovať o čosi ťažšie.

Pôjde sa za pekného počasia. V cieli sa však očakáva protivietor, čo ešte viac sťaží už tak zapeklitú šprintérsku koncovku. Pôjde o chaotické vyvrcholenie, každý sa bude chcieť držať čo najmenej na vzduchu a vyletieť až v poslednej stovke metrov.

5. etapa Tour de France – favoriti

Caleb Ewan (:lts:) je opäť perfektne pripravený na Tour de France, čo ukázal pri víťaznej tretej etape. Má veľmi kvalitný šprintérsky vlak, ale spoľahnúť sa vie aj na svoje schopnosti. Tím by ho vedel ochrániť na kopcoch a zatáčkach, aj keď možno nie tak kvalitne ako Quick Step. Vyhovuje mu šprintovanie na krátku vzdialenosť. Pri svojom perfektnom zrýchlení a predpovedanom protivetre by mohol zopakovať veľmi podobnú situáciu z pondelka.

Caleb Ewan víťazí v 3. etapa TdF 2020
Caleb Ewan víťazí v 3. etapa TdF 2020 |twitter.com/Lotto_Soudal

Sam Bennett (:dqt:) bude určite v najlepšej pozícii, ktorú mu pripraví Michael Mørkøv(:dqt:). Rýchlostne však na vyššie spomenúteho Austrálčana niečo stráca, ale v zajtrajšom silovom šprinte budú dôležité aj iné veci. Jeho tím sa bude sústrediť na svoju robotu v posledných kilometroch, potom sa uvidí, aké bude mať Ír nohy. Vyzerá to, že po Ewanovi je druhým najlepším špecialistom na podujatí a môže najväčšieho favorita poriadne potrápiť.

Sam Bennett vo 4. etape Vuelta a Burgos
Sam Bennett na Vuelta a Burgos 2020 | zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

Peter Sagan (BOH) má pred sebou etapu, ktorá mu veľmi vyhovuje. Pozičná hra ani kopce ho nič neokradnú, no vyzerá to tak, že pri rovnom súboji s Bennettom či Ewanovm stráca. Môže však prekvapiť a pri správnej zhode okolností vie vyhrať tento finiš. Zajtra bude aj dôležitý deň v boji o zelený dres. Pred etapou má Slovák 83 bodov v bodovacej klasifikácii, rovnako ako Bennett.

Peter Sagan
Peter Sagan | zdroj: twitter.com/WeLoveCyclingFR

Cees Bol (:sun:) je silovým šprintérom, ktorý si so sebou priniesol solídny tím. Ten má jednoznačné kvality na udržanie Holanďana na najlepšom mieste. Tomu sa na nie úplne rovinatých šprintérskych etapách darí. Na Tour prišiel so správnou formou a je veľkým favoritom na víťazstvo.

Cees Bol
Cees Bol | zdroj: instagram.com/bol.cees

Giacomo Nizzolo (:ntt:) sa zatiaľ ukazuje ako dobrá šprintér do prvej päťky bojujúci o pódiá. Náročnejšie a vypäté špurty mu problém nerobia, veď tituly majstra Európy a majstra Talianska získal po ťažkom priebehu. Už zajtra môže ukázať, či mu jeho momentálne životná kondícia môže zariadiť prvé víťazstvo na Grand Tours.

Giacomo Nizzolo po triumfe na ME
Giacomo Nizzolo po triumfe na ME | zdroj: twitter.com/CyclingTodayEn

Mads Pedersen (:tfr:) sa v chaotických dojazdoch presadzuje čoraz viac. Rýchlosť má, prípadný vietor by mu problém nerobil. V tíme ho môžu zastúpiť Edward Theuns (:tfr:) či Jasper Stuyven (:tfr:).

Matteo Trentin (:ccc:) sa môže ukázať po ťažkom priebehu ako dobrý odolný borec. Možný útok v poslednom kilometri môže vyskúšať Greg van Avermaet (:ccc:):

Do širšieho okruhu favoritov v hromadnej koncovke patria aj Elia Viviani (COF), Hugo Hofstetter (:isn:), Bryan Coquard (B&B Hotels – Vital Concept p/b KTM), Niccolò Bonifazio (Total Direct Energie), Luka Mezgec (:mts:) či predošlý držiteľ žltého dresu Alexander Kristoff (:uae:).

Pridávame klasickú možnosť s podmienkou. Ak tím pustí Wouta van Aerta (:tjb:) bojovať o etapu, prvá päťka môže byť v nebezpečí.

5. etapa Tour de France 2020 – naše tipy

Za víťaza tipujeme Ceesa Bola. Mladý Holanďan je dravý po úspechu, k dispozícii ma dlhý vlak, ktorý ho prevedie cez prekážky v posledných kilometroch. Ukázal dobrú rýchlosť a takéto skoro typy koncoviek mu sedia, čo ukázal napríklad tento rok na Okolo Algarve. Kurz na jeho víťazstvo u nášho partnera, stávkovej kancelária Tipsport, je 13,00:1.

Istejší je tip na Caleba Ewana s kurzom 3,10:1. Na Petra Sagana je vypísaný kurz 10,00:1. Zaregistrujte sa na tomto odkaze TU a získate 15 € zadarmo s možnosťou zisku až 4000 € zadarmo.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár