8. etapa Tour de France 2020 preview: Vstup do Pyrenejí

Tour de France 2020

8. etapa Tour de France 2020 bude prvým dňom v Pyrenejách. Jazdci na celkové poradie už videli predhorie Álp aj Centrálny masív, ale na nich sa veľké rozdiely v prvej desiatke nediali. Straty prišli až v predošlom rovinatom, no veternom dni. Dočkáme sa väčšej drámy v súboji o žltý dres, alebo zvíťazí taktika a únik?

Etapa sa už konala. Na tomto odkaze nájdete článok s podrobným priebehom etapy a výsledkami.

5. septembra 2020
Dĺžka
: 141 km
Profil: horský, 3821 nastúpaných metrov
Štart: 13:35 LSEČ v Cazères
Predpokladaný dojazd: od 17:04– 17:28 LSEČ v Loudenvielle

Vysielanie, priamy prenos

Preteky môžete sledovať na Tisport Live TVUžite si všetky prenosy Tour de France 2020 naživo.

8. etapa Tour de France 2020 – trasa

Začína sa v obci Cazères v regióne Midi-Pyrénées na juhozápade Francúzska. Prvých 45 kilometrov etapy je rovinatých.V nich sa nachádza jediná šprintérska prémia dňa. Nepredpokladá sa scenár z predošlej etapy a preto by si ju mal zobrať únik. V pelotóne sa ním ale bude ešte boj o ďalšie miesta, keďže sa boduje prvých 15 pretekárov na čiare.

Profil 8. etapy Tour de France 2020:

8. etapa Tour de France 2020
zdroj: letour.fr

 

Potom sa začína stúpať na Col de Menté. Ide o kopec prvej kategórie dlhý 6,9 km so strmými sklonmi v priemere 8,1%. Strmé je to hlavne na začiatku, tam sa nachádzajú dve sekcie nad 10 percent o dĺžke približne jedného kilometra. Medzi nimi je 800-metrová falošná rovinka. Zvyšok kopca má ešte stále celkom strmé sklony, posledná pasáž sa nesie v 7,5 percentách. Tu sa však akcia nebude diať. Z úniku sa bude súťažiť o body na vrchárskej prémii, prípadne sa bude naťahovať náskok utečencov. Na Tour de France sa tento priesmyk objavil doposiaľ 19-krát.

Najťažším výstupom dňa vo výživnej etape bude Port de Balès dlhý 11,7 km o priemernom sklone 7,7%. Ide o kopec mimo kategórie (HC – hors categorie, „mimo kategórie“), čiže je zaň najviac bodov. Rovnako sa jedná o nepravidelné stúpanie s kľukatými zákrutami. Prvé štyri kilometre sa to drží pri 7 percentách, potom nastúpia dvojciferné sklony a krátke falošné rovinky. Od siedmeho kilometra je to strmé, o desiatich percentách, potom sa to zníži na 8. Smeruje sa ku španielskym hraniciam, ale neprekročia sa.

Toto stúpenie sa prvýkrát na Tour použilo až v roku 2007. Po tomto roku sa strieda na pretekoch každé štyri či tri roky.

Po najprv technickom, potom priamom klesaní prídu cyklisti pod posledný kopec dňa – ikonický Col de Peyresourde. Ten má dĺžku 9,7 km s priemerným sklonom 7,8%. Z dediny Trébons-de-Luchon to nebude najdlhšia prekážka, ale po predošlých dvoch budeme môcť vidieť vrchárov zápasiacich s ubúdajúcimi silami. Tentokrát je to stúpanie pravidelné, čiže len ťažko budeme hľadať pravdepodobnejší scenár, ako diktovanie tempa od Jumbo-Visma. Okrem prostrednej časti sa to celý čas drží na 8 percentách. Útok je aj napriek tomu možný, hlavne ak na vrchole priesmyku 12 km pred cieľom leží prémia s označením „B“. Prvý jazdec za ňu získa 8 bonusových sekúnd, druhý päť a tretí dve sekundy k dobru.

Mapa 8. etapy Tour de France

8. etapa Tour de France 2020 mapa

Potom nasleduje rýchly zjazd až do méty 3 km do cieľového turistického rezortu Loudenvielle. Samostatný útok tak má šancu na víťazstvo, ale pri kontrolovaní tempa sa môžeme dočkať šprintu selekcie najlepších vrchárov. Vylúčený nie je ani triumf úniku, hlavne ak celky Mitchelton-Scott so žltým Adamom Yatesom alebo INEOS a Jumbo s favoritmi sa nezúčastnia na udávaní tempa.

Záverečné stúpanie etapy sa na Tour využilo od roku 1947 48-krát. Väčšinou sa ale stúpa z inej strany.

Zajtra sa nepredpokladá dážď. Jazdci zažijú v doline aj 30 ºC. Pri vystúpaní hlbšie do Pyrenejí sa ale teploty budú držať pod hranicou 20 ºC. Vietor sa hlási, ale iba slabý. Nemal by narobiť žiadne rozdiely.

8. etapa Tour de France – favoriti

8. etapa Tour de France 2020 je s 3800 výškovými metrami doposiaľ najťažším dňom tohtoročného priebehu Tour. Najprv teda predpokladáme, že jednoznačne najsilnejší tím pretekov Jumbo-Visma bude chcieť otestovať svojich súperov. INEOS vyzerá poraziteľný, Bernal si dokonca v 6. etape sťažoval na ťažké tempo, aj keď v skutočnosti bolo ešte dosť mierne.

Primož Roglič (:tjb:) vyzerá najlepšie zo všetkých celkových favoritov. Dlhé stúpania mu nerobia problém, ani zjazd a následný šprint. Vyhral štvrtú etapu vo veľkom štýle. Jeho výhoda je hlavne jeho tím. Oddaní George Bennett a Sepp Kuss pokrývajú útoky s veľkou ľahkosťou a dostávajú Slovinca aj Toma Dumoulina (:tjb:) do výhodných pozícií s tímovou prevahou.

Roglič
Roglič víťazí v 4. etape, za ním Pogačar | zdroj: twitter.com/faustocoppi60

Tadej Pogačar (:uae:) síce v predošlej etape stratil viac ako minútu, ale išlo o taktickú chybu z nepozornosti. Na vetre sa má ešte čo učiť, ale slovinský mladík sa v kopcoch ukazuje mimoriadne silný. Bude chcieť spustiť svoju nápravnú misiu po zbabranej rovinatej etape už zajtra?

Adam Yates (:mts:) môže zajtra čeliť viacerým útokom od jazdcov, ktorí sú v 13-sekundovom dosahu na jeho žltý dres. Sám Brit je však vo výbornej forme a prečo neskúsiť útok či nevytiahnuť dobrý šprint? Kvality na to rozhodne má, psychickú podporu na prvom mieste Tour určite tiež. Sklamať ho môže jedine tím, ktorý ani zďaleka nemá parametre Jumbo-Visma.

Adam Yates
Adam Yates v žltom drese| zdroj: twitter.com/LaBicicletaNews

Egan Bernal (:ins:) nadával na tvrdé tempo kolegu Kwiatkowskeho. Zajtra sa však nachádzame vo vysokohorskom prostredí a kolumbijský rodák tu môže nájsť svoju výhodu. Jeho forma však ani zďaleka nedosahuje ten stav, s akým vyhral vlaňajší ročník najslávnejších pretekov sveta.

Julian Alaphilippe (:dqt:) nie je úplne doma na dlhých kopcoch. Ak by ale prežil možné tempo čistých vrchárov, v zjazde by nemal problém a pri šprintérskom vyvrcholení by bol najlepším mužom.

Guillame Martin
Guillame Martin útočí, za ním Roglič a Alaphilippe | zdroj: twitter.com/Cyclingnewsfeed

Ďalšími favoritmi z favoritov na celkové poradie sú: Thibaut Pinot (FDJ), Nairo Quintana (Arkéa-Samsic), Miguel Ángel López (AST), Rigoberto Urán (:efd:), Guillame Martin (COF) či Romain Bardet (:alm:). Na vetre stratil čas aj Mikel Landa (:bmt:), ktorý taktiež má možnosť nastúpiť. Od Richieho Porta (:tfr:) či Baukeho Mollemu (:tfr:) by však išlo o prekvapenie. Aj napriek nedávnemu zraneniu sa dobre javí Emanuel Buchmann (BOH), ktorý stratil doposiaľ iba 22 sekúnd.

Priestor pre únik

Ak prenechá tím s vedúcim jazdcom pretekov Adamom Yatesom priestor úniku, ten ponuku neodmietne. Účasť v brejku môžeme len hádať, ale išlo by o vrchárov bez ambícií či kvalít na celkové poradie, ktorí ale vedia vyprodukovať dobrý výkon počas jedného dňa. Zmariť im to môže jedine holandská stajňa Jumbo, ktorý by zapla už dosť skoro na prvom stúpaní.

Davide Formolo
Davide Formolo vyhráva 3. etapu na Critérium du Dauphiné | zdroj: twitter.com/dauphine

Favoriti na víťazstvo z úniku sú napríklad Pello Bilbao (:bmt:), Davide Formolo (:uae:), Lennard Kämna (BOH), Pierre Latour (:alm:), Ilnur Zakarin (:ccc:). Množstvo času stratil víťaz Critérium du Dauphiné Daniel Martínez (:efd:) a zajtra sa pravdepodobne pokúsi o brejk.

Naše tipy

Tadej Pogačar (:uae:) nemá čo stratiť a zajtra, pri možno prvom veľkom dni pre celkové poradie, bude útočný. Formu má veľmi dobrú, rovnako aj predispozície.

Kurz na jeho víťazstvo u nášho partnera, stávkovej spoločnosti Tipsport, je 9,00:1. Zaregistrujte sa na tomto odkaze a získajte 15€ zadarmo.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár