8. etapa Tour de France: Van Aert znova nekompromisne

zdroj: © A.S.O./Pauline Ballet

8. etapa Tour de France priniesla necelých 190 kilometrov. Jazdcov čakala švajčiarska časť pretekov, finišovalo sa v Lausanne. Deň mal patriť úniku, keďže po včerajšom masakri na Planine krásnych dievčat chceli favoriti oddychovať. Opak bol napokon pravodou a rozhdolo sa v hromadnom dojazde. Tam bol znova suverénny Van Aert (:tjb:).

Nalini - procycling

Profil – 8. etapa Tour de France

Štart


Priebeh

Skromný únik a pád

Do úniku dňa si naskočila trojica jazdcov. Skupina bola v zložení Mattia Cattaneo (:dqt:), Fred Wright (:tbm:) a Frederik Frison (:lts:). Ich náskok sa pomaličky dostal na tri minúty, no do cieľa ostávala stále veľa kilometrov. Ihneď po štarte však prišiel pád, kde sa namotalo až trinásť jazdcov. Medzi nimi bol i Peter Sagan (TotalEnergies), Geraint Thomas (:ins:) či David Gaudu (FDJ). Každý z nich však pokračoval v pretekoch. Ben O´Connor (:alm:) však vyzeral veľmi zle, sotva visel na konci pelotónu. Na čele hlavného balíka sa usadil tím Jumbo-Visma, Van Aert (:tjb:) evidentne nemal dosť.

Nalini - procycling

Počas prvej hodiny prišla smutná správa z Astany. Gianni Moscon (AST) odstúpil z pretekov, podobná správa prišla aj od tímu UAE. Vegard Stake Laengen (:uae:) mal pozitívny test na Covid-19 a musel podľa protokolov opustiť preteky. Trojica v čele mala stále iba tri minúty a to neveštilo nič dobrého. V polovici etapy bol rozostup už iba necelé dve minúty, únik mal už len teoretickú šancu. 80 kilometrov pred dojazdom to bolo už len niečo vyše minúty. Dostihnutie tak bolo len otázkou času.


Frederik Frison (:lts:) to 60 kilometrov pred koncom v úniku zabalil a nechal sa dostihnúť pelotónom. Dvadsať kilometrov pred cieľom bol rozostup na úrovni jednej minúty. Na záverečnom stúpaní však bolo všetko, ako malo byť. Skupina favoritov stúpala k cieľu, nechýbal ani Van Aert (:tjb:). Belgičan si napokon s ľadovým kľudom poradil s konkurenciou a pripísal ďalších 50 bodov do bodovacej súťaže.

Výsledky – 8. etapa Tour de France

Results powered by FirstCycling.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár