Alexander Kristoff začal upadať, našiel si však nový tím

Prestupy
Alexander Kristoff

zdroj: © Jan Melicher

Nórski cyklisti Alexander Kristoff (:uae:) a Sven Erik Bystrøm (:uae:) po konci sezóny odídu z UAE Team Emirates. Dvojica z mesta Stravanger zamieri do tímu Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux.

34-ročný odolný šprintér a klasikár Kristoff je na výsledkovom úpadku svojej kariéry. V tejto sezóne získal iba jedno druhé miesto, a to ani nie vo World Tour podniku. Belgický tím si ho aj napriek tomu vyhliadol ako veľkú hviezdu vo svojom drese. Majster Európy z roku 2017 má na konte 79 profesionálnych víťazstiev, ktoré získal vo viacerých odvetviach – rovinatých šprintoch, zvlnených etapách i náročných klasikách.

V roku 2014 vyhral monument Miláno – San Remo, o rok neskôr pridal Okolo Flámska. Zároveň je držiteľom štyroch etáp na Tour de France, ale aj klasík ako Gent – Wevelgem, Bretagne Classic či štyrikrát Eschborn-Frankfurt.

Aj keď bol v posledných rokoch podceňovaný, aspoň raz v sezóne získal naozaj veľký triumf, keď ho nikto nečakal. Posledná, slávna etapa Tour de France v roku 2018, Gent – Wevelgem 2019, či prvý žltý dres v prvej etape Tour 2020 sú skvelými príkladmi. Často víťazí v šprintoch stíhacej skupiny. Takým spôsobom získal na Okolo Flámska štyri umiestnenia v top 5 len za posledných 5 rokov.

Alexander Kristoff zaplatil za príchod Gavíriu

„Cítim, že som po príchode Fernanda Gavíriu do tímu začal upadať,“ hovorí Kristoff pre dánsku televíziu TV 2. „Je prirodzené, že som začal pozerať po iných možnostiach. So svojím súčasým tímom som sa nepohneval, len tento prestup je pre nás to najlepšie.“

Tím UAE začal celkom pochopiteľne investovať nemalé peniaze putujúce zo Spojených arabských emirátov do tímu okolo fenomenálneho Tadeja Pogačara. Aj v tejto sezóne má dvojnásobný víťaz Tour de France k sebe zobrať mená, ako João Almeida. Po odchode Kristoffa sa však uvoľnilo jedno šprintérske miesto. Kolumbijčana Gavíriu podľa všetkého doplní Pascal Ackermann z BORA – hansgrohe.

Kristoff však našiel World Tour tím, pre ktorého bude stredobodom pozornosti. Tímu Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux sa upísal na nasledujúci rok.

Kristoff
Kristoff vyhral 1A. etapu Okolo Slovenska Slovenska. zdroj: Cyklonews

V tíme UAE je od roku 2018. Vtedy prestúpil z Katusha Alpecin.

Kristoffa neplánuje skončiť

„Mali o mňa najväčší záujem. V tejto sezóne som podával dosť slabé výkony, takže dúfam, že aspoň v jeseni sa budem môcť predviesť lepšie a potom prestúpiť. Podpísal som na jeden rok, ale je možné to predĺžiť. Nemám ešte celkom v pláne ukončiť kariéru,“ pokračoval skúsený Kristoff.

Ak by po roku v tíme slabé výsledky pokračovali, ročná zmluva ponúka ďalšie možnosti. Dlho sa spomínal prestup do škandinávskeho tímu UNO-X, ale Kristoff i jeho spolujazdec Bystrøm  si vybrali tím s troma víťazstvami v sezóne.

„Budem v tíme, v ktorom sú klasiky na prvom mieste. Cez zimu sa budem musieť zžiť s novými vecami, bude to ako v prvý deň v škole. Svojim tímom som však oddaný. Teším sa na nové veci,“ spomína Alexander Kristoff v tlačovej správe nového tímu.

Sven Erik Bystrøm sa bude sústrediť na klasiky

Kristoff je možnou, a lepšou náhradou za odídenca Dannyho van Poppela. Holanďan a odolný šprintér odišiel do Bory ako člen šprintérskeho vlaku pre Sama Bennetta. Kristoff bude hľadať pomoc zaprvé pri svojom susedovi, Svenovi Erikovi Bystrømovi.

Majster Nórska Bystrom. © A.S.O./ Fabien Boukla

29-ročný jazdec vie zajazdiť top 10 v jarných klasikách. Je však overený domestik.

„Dôležitým aspektom môjho prestupu je možnosť ísť aj na vlastné výsledky,“ vysvetľuje Bystrøm. „Mám rád kockové klasiky, snívam však o víťazstve v etape na Grand Tours. Tento tím som sledoval, hlavne môjho vlastenca Odda Christiana Eikinga. Som rád, že budem jazdiť za belgický tím, kde je cyklistika veľmi populárna.“

Bystrømovi ušiel triumf na Grand Tours na Vuelta a Espaňa 2018. Bol celý deň v úniku, ktorý rýchly pelotón v poslednom kilometri nedobehol. Prehral len vypätý šprint s Jellem Wallaysom.

Kristoff i Bystrøm sa nachádzajú na domácich pretekoch Arctic Race of Norway. Obaja patria k favoritom na zisk aspoň jednej etapy.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár