Amstel Gold Race bude uzavretý s radikálnou zmenou trate

Články
Amstel Gold Race

zdroj: twitter.com/amstelgoldrace

Amstel Gold Race 2021 sa bude konať v apríli a mal by byť za zatvorenými dverami. Jediná jarná klasika, ktorá sa vlani nekonala, chce podľa riaditeľa pretekov radikálne upraviť trať tak, aby sa preteky mohli bezpečne usporiadať v pôvodnom dátume – 18. apríla.

Holandskí organizátori chcú tento rok bezpečne získať povelenie vlády a miestnych samospráv. Trasa medzi Maastrichtom a Valkenburgom v regióne Limburg by sa tak mala zmeniť z 250 kilometrovej cesty na 18-kilometrový okruh. Ten sa bude podobať na trasu majstrovstiev sveta z roku 2012.

Centrom nových pretekov by sa mali stať kopce Cauberg (1,2 km o 5,8%), Geulhemmerberg (1,1 km o 5,4%) a Bemelerberg (0,9 km o 5%). Do redizajnu trate v roku 2016 bol Cauberg posledným stúpaním pretekov. Teraz sa prechádzal v poslednej desiatke kilometrov, pričom ostatné stúpania sú stále pevnou súčasťou výbušného finále atraktívnej klasiky.

V Holandsku bolo nariadené ďalšie sprísnenie pravidiel, čo vnáša neistotu do rúk organizátorom. Tí sa majú postarať o to, aby sa jediná holandská klasika konala bez divákov. Odstrihnúť tak mali domácich priaznivcov, ale aj návštevníkov v hoteloch či reštauráciách.

Riaditeľ pretekov Amstel Gold Race Van Vliet:

„Sme zaneprázdnení s kontaktovaním rôznych úradov, aby sme neboli prekvapení. Už vlani sa plánovalo pretekať na uzavretej trati. Organizácia bola hotová, ale pár týždňov pred podujatím sme sa dozvedeli, že preteky sa nebudú konať vôbec. Riaditeľstvo pretekov jednoducho nemohol zaručiť, že popri trati nebudú aj domáci“ povedal riaditeľ pretekov Leo van Vliet pre tlačovú agentúru ANP, ktorú cituje aj portál Cyclingtips.

„Teraz sa musíme postarať o to, aby sme na poslednú chvíľu nemuseli čakať na starostov prechádzajúcich obcí. Budeme tak pretekať na trase, ktorá sa dá ľahko uzavrieť pred publikom. Nebude tu žiadna fanúšikovská dedina, alebo VIP zóna.“

Jarná klasika otvára takzvaný „Ardenský triptych“ pretekov s kopcovitým profilom. Tieto preteky vyhrávajú hlavne výbušní vrchári a puncheurs. Amstel Gold Race naposledy vyhral v roku 2019 Mathieu van der Poel.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár