BORA – hansgrohe na Giro d’Italia 2020: Peter Sagan a Rafal Majka lídrami

Giro d'Italia 2020
Sagan Strade Bianche 2021 nepôjde

zdroj: twitter.com/stradebianche

Tím BORA – hansgrohe na Giro d’Italia 2020 bude viesť Peter Sagan (BOH) na rovinatých a zvlnených etapách. Rafal Majka (BOH) sa pokúsi vyťažiť zo svojej dobrej formy dobré umiestnenie v celkovom poradí.

Peter Sagan zažíva na Giro d’Italia 2020 svoju premiéru na talianskej Grand Tour. Po Tour de France po dvoch týždňoch nastúpi 3. októbra v Monerale na Sicílii na individuálnu časovku. Svoju účasť organizátorom z RCS Sport sľúbil už pred sezónou. Kontrakt, ktorý medzi sebou vytvorili, kvôli koronavírusu nepadol a pri menšej účasti veľkých favoritov na celkové poradie sú usporiadatelia radi, že na ich pretekoch bude jedna z najväčších hviezd pelotónu.

Sagan Carapaz
Sagan na prezentácii trasy Gira s Richardom Carapaom. zdroj: twitter.com/roadcc

Sagan na Tour de France nemal najlepšiu šprintérsku formu, ale s časom jeho výkonnosť, zdalo by sa, stúpala. Na Gire sa na rovinách stretne s rýchlymi jazdcami ako Fernando Gavíria, José Alváro Hodeg či Arnaud Démare, ktorí sú však oddýchnutí bez účasti vo Francúzsku. Posledný menovaný zároveň ukazuje veľkú formu na zvlnených a klasikárskych profiloch, kde sa bude chcieť ukázať aj Michael Matthews, ktorého tím Sunweb vynechal z nominácie na Tour a neskôr si vynútil prestup do Mitchelton-Scott. Austrálčan je zároveň s Démarom najväčším konkurentom Sagana v boji o cyklámenový dres, ktorý je obdobou zeleného z Tour de France. Ako sa bodovacia súťaž vyhráva na Gire, môžete zistiť v sumári pravidiel, dresov a súťaží.

Peter Sagan o svojej prvej účasti na Giro d’Italia:

„Tento rok sa program zmenil a ako som spomenul, pred koncom kariéry sa tu chcem zúčastniť. Tento rok je na to správny čas a dúfajme, že sa to podarí,” povedal Sagan v rozhovore pred reštartom sezóny. „Teším sa, že budem späť na talianskych cestách, pretože tento rok – s chaosom okolo neho – som dlho čakal na pretekanie. Návrat do Talianska bude veľkým potešením, spomeniem si na cesty, na ktorých som jazdil v čase Liquigasu a neskôr každoročne na Tirreno-Adriatico. Tento rok Giro štartuje na Sicílii. Teším sa z toho, že sa tam vrátim, lebo som tam trénoval s tímom Tinkoff. A teraz tam budem s tímom BORA – hansgrohe.

30-ročný Sagan má možnosť vyhrať vo veľkom počte etáp. V našom prehľade etáp sme vyznačili možné pokusy na etapový triumf. Sagan na víťazstvo čaká už viac ako rok a je na ňom pomerne veľký tlak. Bude môcť ukázať, že po záťaži na Tour je na Gire ešte stále vo svojej koži, alebo táto sezóna bude na pomery Slováka sklamaním.

Rafal Majka bude chcieť vylepšiť top 5

Rafal Majka je na Giro d’Italia veľmi konzistentný. V rokoch 2013 a 2014 skončil najhoršie siedmy, v sezónach 2018 a 2016 bol šiesty a piaty. Na Tirreno-Adriatico bol aj v kráľovskej etape medzi najlepšími a dokazoval, že vyhlásenia spred sezóny o agresívnejšom štýle jazdy boli na mieste. Na prezentácii favoritov na pretekoch Tirreno-Adriatico bol tretí, ale po vrchárskych etapách prišiel do časovky na druhom mieste za Simonom Yatesom.

31-ročný Poliak tak vstupuje na Giro v užšom kruhu na pódium. Najlepšie skončil tretí na Vuelta a España 2015, kedy bol celkovo tretí.

Giro d’Italia favoriti zľava – Thomas, Yates a Majka. foto LaPresse – Fabio Ferrari

„Na Gire som skončil piaty, ale aj šiesty či siedmy. Chcel by som tieto výsledky vylepšiť. Rozhodne musím viac riskovať. Nemôžem vyčkávať príliš dlho, musím správne staviť na jednu kartu. Bez risku skončíte v etapách najlepšie druhý či tretí.”

„Aby som bol úprimný, je lepšie, že Peter príde na Giro. Najmä na rovinách je jasné, že bude bojovať o bodovací dres a o víťazstvo. Je lepšie sa pohybovať s ním na čele pelotónu. Ak máte šprintéra v etapách, môžete sa držať vpredu a nesedieť niekde vzadu, kde je vyššie riziko pádu,” povedal v rozhovore pre rowery.org.

Podpora s Konradom či Benedettim

Majka tak môže v Saganovi hľadať pomoc. Na kopcoch to bude hlavne rakúsky jazdec Patrick Konrad (BOH), ktorý na Giro príde po kvalitnej ukážky výkonnosti na klasike Valónsky šíp, kde bol siedmy. Cesare Benedetti (BOH) ako jeden z dlhodobo najlepších domestikov v pelotóne určite svojho lídra nesklame. Za odmenu mu možno tím dovolí bojovať v úniku. Vlani z takej situácie bolo neuveriteľne emotívne víťazstvo v etape na Gire – vôbec prvý profesionálny triumf 33-ročného Taliana. Poliaci Pawel Poljanski (BOH) a Maciej Bodnar (BOH) sú klasickými partnermi Majku na Grand Tours a svoju prácu na ťažšom teréne alebo rovinách určite odvedú.

Cesare Benedetti
Cesare Benedetti vyhráva etapu na Giro 2019. zdroj: twitter.com/bet888es

Mladý Matteo Fabbro (BOH) po prestupe zo zaniknutého tímu Katusha nastúpi na svoju druhú Grand Tour po vlaňajšej Vuelte. Rovnako vyzerá byť kvalitne pripravený. V 7. etape Tirreno-Adriatico mu etapový triumf tesne ušiel na poslednom krátkom stúpaní, kedy bol v samostatnom úniku vyše 20 km. Prvú Grand Tour v živote však prejde 23-ročný rakúsky jazdec Patrick Gamper (BOH).

Zostava BORA – hansgrohe na Giro d’Italia 2020:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár