Dominantný Tadej Pogačar vyhral 3. etapu UAE Tour 2021

UAE Tour 2021
UAE Tour 2021

zdroj: https://twitter.com/TeamEmiratesUAE

Dnes na pretekoch Okolo Spojených arabských emirátov bola na programe tretia etapa s horským dojazdom na horu Jebel Hafeet. Síce ostatok etapy bol úplné rovinatý, celkové poradie dnes čakalo množstvo zmien, keďže cieľové stúpanie malo viac než 10 kilometrov s priemerným sklonom 5,4%. Najlepšie si s ním poradil Slovinec Tadej Pogačar (UAD), ktorý si upevnil pozíciu lídra pretekov. Na Adama Yatesa (:ins:) má v celkovom poradí náskok 43 sekúnd. UAE Tour 2021 je i naďalej súbojom o sekundách.

Priebeh etapy

Ako šprintérska etapa

3. etapa UAE Tour 2021. zdroj: theuaetour.com
3. etapa UAE Tour 2021. zdroj: theuaetour.com

Dominantná časť etapy mala priebeh, akoby sa na záver malo schyľovať k šprintérskemu vyvrcholeniu. Prečo? Nuž, hneď od úvodu do úniku nastúpila dvojica v zložení Thomas De Gendt (:lts:) a Tony Gallopin (ACT), ktorú pelotón nechal bez väčších problémov ujsť. Dvojica na čele postupne zbierala časovú výhodu na hlavné pole, ktoré bolo stále relatívne pokojné. O tom svedčí aj fakt, že Tadej Pogačar si v priebehu dnešnej etapy sám niekoľkokrát prišiel pre bidón či občerstvenie do tímového vozidla. Nikto sa nikam neponáhľal okrem dua na čele, ktoré si každým ubiehajúcim kilometrom budovalo časový vankúš. 115 kilometrov pred cieľom malo k dobru viac ako 5 minút.

Zlomový moment prišiel na 99. kilometri od cieľa, kedy dvojčlenné čelo pretekov malo už viac ako 7-minútový náskok. Bol to tím INEOS Grenadiers s včerajším víťazom časovky Filippom Gannom, ktorý zvýšil tempo v pelotóne. Postupne sa k nemu pridal aj celok Israel Start-Up Nation. To malo za následok zníženie časovej straty na hlavu pretekov o niekoľko minút. 50 kilometrov na pásku bol rozostup prednej skupiny a pelotónu už len 4-minútový. Počas týchto čas limitujúcich opatrení pelotónu na cyklistov taktiež striehol protivietor a nepríjemný bočný vietor, ktorý však nefúkal tak silno ako v úvodnej etape. K žiadnym deleniam ani k terezínom teda nedošlo.

Jebel Hafeet

Ako prví na záverečné stúpanie prišli jazdci z celodenného úniku, ktorých náskok však už bol pod jednou minútou a to najmä vďaka tímom Bora – Hansgrohe, Movistar a Jumbo-Visma, ktoré spolupracovali na čele početného balíka. V úniku sa rozpútal boj o najaktívnejšieho jazdca dňa, ktorý napokon vyhral Tony Gallopin, ktorý si viackrát nastúpil. 8 kilometrov pred páskou však bol pohltený už preriedeným pelotónom. V ňom napríklad chýbal aj Chriss Froome (:isn:). 7 kilometrov do cieľa sa vyselektovala skupina favoritov. Tú viedol Jan Polanc (UAD).

S ubiehajúcimi kilometrami pribúdali viaceré ataky. Najviac útočil Sepp Kuss (TJV) či Daniel Martinez (IGD). Emanuel Buchmann (BOH) a Joao Almeida (:dqt:) skôr limitovali straty. K výraznejšiemu a napokon rozhodujúcemu útoku došlo 4 kilometre do cieľa. Z vyselektovanej skupinky vrchárov sa oddelila dvojica Adam Yates (:idg) a neskorší víťaz dnešnej etapy Slovinec Tadej Pogačar v drese lídra pretekov. Slovinec nemusel nikam útočiť, a preto iba jazdil v závetrí Adama Yatesa, ktorý sa ho snažil troma nástupmi odpárať. Avšak, nepodarilo sa, aj keď vizuálne Adam vyzeral oveľa lepšie než Tadej. V skupinke za nimi sa Joao Almeida snažil limitovať časovú stratu, nakoľko z priebežného druhého miesta v celkovom poradí virtuálne klesal na tretie.

Obrázok

Záverečné zákruty a výsledky

S posledným kilometrom si najlepšie poradil Tadej Pogačar, ktorý si nechal spočiatku na Adama šprintérsky rozostup. Ten neskôr využil počas šprintu, ktorý započal približne dve výrazné ostré zákruty pred cieľom. Adam nemal šancu Tadeja v priebehu zákrut prešprintovať, a preto ako druhý preťal cieľovú pásku. Tretí skončil Sergio Higuita (:efn:) so 48-sekundovou stratou na víťaza. Top 10 dnešnej etapy uzatvára Geoffrey Bouchard (ACT).V celkovom poradí sa na samotnom čele nič nezmenilo. Víťaz minuloročnej Tour de France naďalej vedie World Tour preteky na Arabskom polostrove o 43 sekúnd pred druhým Adamom Yatesom. Portugalčan a objav minuloročného Gira Joao Almeida klesá na tretiu priečku. Na lídra stráca viac ako minútu. Top 10 celkového poradia UAE Tour 2021 nateraz uzatvára Fausto Masnada (:dqt:).

3. etapa UAE Tour 2021: výsledky

Poz.JazdecTímČas
01Tadej PogacarUAE Team Emirates03:58:35
02Adam YatesINEOS Grenadiers+ 00
03Sergio HiguitaEF Education-NIPPO+ 48
04Emanuel BuchmannBORA-hansgrohe+ 48
05Harm VanhouckeLotto Soudal+ 48
06Joao Almeida [Sprint jersey]Deceuninck-Quick Step+ 48
07Florian StorkTeam DSM+ 54
08Neilson PowlessEF Education-NIPPO+ 54
09Chris HarperJumbo-Visma+ 01:00
10Geoffrey BouchardAG2R Citroën Team+ 01:09

3. etapa UAE Tour 2021: priebežné celkové poradie

Poz.JazdecTímČas
01Tadej PogacarUAE Team Emirates07:58:30
02Adam YatesINEOS Grenadiers+ 43
03Joao AlmeidaDeceuninck-Quick Step+ 01:03
04Chris HarperJumbo-Visma+ 01:43
05Neilson PowlessEF Education-NIPPO+ 01:45
06Mattias Skjelmose JensenTrek-Segafredo+ 02:36
07Damiano CarusoBahrain Victorious+ 02:38
08Mattia CattaneoDeceuninck-Quick Step+ 02:39
09Ruben FernandezCofidis+ 03:32
10Fausto MasnadaDeceuninck-Quick Step+ 04:47

Zajtra na cyklistov čaká šprintérska etapa. Viac informácii TU.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár