Jakobsen sa zotavuje, Groenewegen rieši mentálne problémy

Okolo Poľska pád - Fabio Jakobsen

zdroj: https://twitter.com/deceuninck_qst

V cyklistickom svete doznievajú viaceré incidenty v špurtoch. Čerstvým je penalizácia Petra Sagana, vyše pred mesiacom však celou verejnosťou otriasli správny z Poľska. 5. augusta sa udial jeden z najhorších pádov v modernej histórii cyklistiky. Po vyše mesiaci má Fabio Jakobsen (:dqt:) stále dlhú cestu pred sebou. Dylan Groenewegen (:tjb:) ho pri šprinte poslal cez bariéry. O stave oboch prezradil viac Martijn Berkhout, manažér oboch Holanďanov.

„Fabio [Jakobsen] je vo fáze zotavovania. Teraz sme v momente, kedy musíme čakať a pozorovať, či sa jeho telo dokáže vyliečiť tak, aby bol opäť športovcom, a šprintérom. To zaberie čas. Teraz však môžeme len čakať. S časom sa dozvieme, či sa bude môcť vrátiť. Všetci v to dúfame.“

Inakšie sa musí zotaviť Dylan Groenewegen. Ten nemá ani zďaleka problémy Jakobsenovho ranku, ale rovnako môžu byť v jeho kariére zásadné. Počas celého mesiaca dostáva rôzne vyhrážky na sociálnych sietiach, dokonca aj skrze profil jeho priateľky, kde spoločne oslavujú oznámenie tehotenstva. Rovnako kritické sú jeho výčitky voči sebe samému, keď poslal 22-ročného krajana do takmer smrteľného pádu. Rodák z Amsterdamu sa ospravedlnil, chcel kontaktovať Jakobsena.

„Dylan je na zlej mentálnej vlne, z ktorej sa musí dostať. V ceste mu stojí veľa vecí, aj na sociálnych sietiach. Takúto vec sme v cyklistike ešte nikdy nevideli. Vyhrážky stále pokračujú. Nie je to tak, že si spokojne sedí doma, žije s následkami svojho činu.“

„Musím povedať, že obaja majú dobrú pomoc od svojich tímov. Spoločne sa snažíme zaistiť, aby jedného dňa ešte špurtovali.“

Čo na to organizátori

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) vyhlásila ako jednoznačného vinníka Groenewegena, ale cyklistická verejnosť sa pýta, či by s inými bezpečnostnými opatreniami od organizátorov bol výsledok trochu prívetivejší. Cieľ prišiel po klesaní na pomerne úzkej ceste, bariéry boli dosť slabé a hneď sa rozbili. Nebolo to prvý ani posledný raz, čo niekto spadol pri šprinte. Usporiadatelia však majú moc veci zmierniť.

„Každému sa snažíme zaistiť nezávislú právnu pomoc. Čo z toho bude, uvidíme. Čo treba podstúpiť? Od Okolo Poľska a UCI som nič odvtedy nepočul. Je jasné, že urobili neskutočne veľké chyby. UCI mala skontrolovať, či to je všetko v poriadku, po organizačnej stránke. A komisári sa mali pozrieť na trasu pred cieľom. To sa taktiež nestalo,“ povedal Berkhout.

Fabio Jakobsen bol po páde uvedený do umelého spánku. Utrpel poranenie hrudníka a väčšiny tváre. Mal otras mozgu. Podľa posledných reakcií je doma a čaká ho dlhá liečba.

 

Zdroj: NOS.nl

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár