Filippo Ganna a jeho sen. Reakcie po časovke MS Imola 2020

Filippo Ganna

zdroj: twitter.com/Imola_Er2020

Filippo Ganna vyhral časovku na Majstrovstvách sveta v cestnej cyklistike Imola – Emilia-Romagna 2020. S rozdielom 26 sekúnd porazil Wouta van Aerta, ktorý sa za svoj výkon vôbec nemusí hanbiť. Porazil dokonca časovkárskeho špecialistu Stefana Künga, ktorý bol tretí.

Prostredníctvom vyjadrení hlavných mužov kvalitnej časovky preberáme hlavné body.

Filippo Ganna prvýkrát na ceste

Má jeden meter a 93 centimetrov a priezvisko legendy z prehistorickej doby. Luigi Ganna víťazil na zablatených pretekoch na začiatku 20. storočia, jeho menovec Filippo dnes získal pre Taliansko vôbec prvé zlato z časovky.

Časovku ovládal od začiatku do konca. Už na medzičase ukázal, že ho nikto nezastaví. V cieli zaznamenal ohromnú rýchlosť 53 km/h. V druhej polovici išiel dokonca priemernou rýchlosťou 56,63 km/h.

Filippo Ganna
Filippo Ganna s rodinou po pretekoch | zdroj:

24-ročný rodák z Verbania dúhový dres už nosil. Ide o jedného z najlepších dráharov sveta, v jeho obľúbenej disciplíne – individuálnych stíhacích pretekoch – prekonal svetový rekord medzi novembrom 2019 a februárom 2020 dokonca trikrát. Z tejto disciplíny má až štyri tituly majstra sveta.

„Je to pre mňa sen. Som naozaj šťastný. Ďakujem tímu INEOS Grenadiers, ktorý mi poskytol veľkú podporu. V posledných dňoch som sa snažil nemyslieť na túto časovku, trávil som čas s priateľmi. Nechcel som sem prísť pod veľkým tlakom. Som zvyknutý vyhrávať tituly majstra sveta na velodŕome. Ale toto je môj prvý na ceste a budem ho patrične oslavovať,“ cituje ho La Gazetta dello Sport.

Wout van Aert dokáže snáď všetko

Belgický univerzál ukázal, že vie snáď všetko. Dnes získal prvú medailu z majstrovstiev sveta na ceste, ktorú pridal k piatim z cyklokrosu, kde bol majstrom sveta dokonca trikrát. Po reštarte sezóny sa vo veku 26 rokov vyšvihol do postu najlepšieho cyklistu planéty a druhým miestom medzi čistými časovkárskymi špecialistami ukázal, že právom.

Na medzičase bol však až šiesty, ale pri obrátení cesty a fúkal zadný vietor a Van Aert dokázal tam dokázal prekonať Dumoulina, Künga, Thomasa i Dennisa. Vo vyjadrení spomínal, že najpomalší bol ku koncu prvej časti – na vetre.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa REDSportsBE (@redsportsbe),

Na nedávnej Tour de France vyhral dve etapy po šprintérskej koncovke. Navyše, pomáhal tímu na dlhých stúpaniach, na rovine a zvlnenom teréne. Ešte predtým opanoval klasiky Strade Bianche a Miláno – San Remo. Dnes dokázal, že po troch týždňoch veľkej driny je na tom výkonnostne stále dobre a v nedeľu patrí k hlavným favoritom cestných pretekov.

„Nemohol som urobiť nič lepšie. Začal som tvrdo, ale v poslednej časti prvého sektoru, kde fúkal vietor. Nešiel som tak tvrdo, ako som plánoval. V druhej časti to však išlo perfektne. Ak sa pozriem na svoje čísla, zajazdil som špičkovú časovku. Porazil som mnoho silných jazdcov, ale Ganna bol oveľa silnejší. Celú časovku išiel na sto percent. Zajtra s Oliverom Naesenom preskúmam trať cestných pretekov, potom budem vedieť viac,“ cituje ho Wielerflits.

Geraint Thomas pred Giro d’Italia ukázal formu

Geraint Thomas skončil na štvrtom mieste, keď ako prvý favorit posunul level na medzičase a prekonal ho až Ganna. Brit sa pripravuje na Giro d’Italia, kde sa nachádzajú až tri časovky. Po pretekoch Tirreno-Adriatico vieme, že jeho kondícia v kopcoch je dobrá a môže sa len zlepšiť. Na talianskych pretekoch skončil druhý za Simonom Yatesom. Dvaja Briti sú tak najväčší favoriti pred Girom, v spoločnosti Jakoba Fuglsanga, Stevena Kruijswijka a Vincenzna Nibaliho.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa British Cycling (@britishcycling),

„Cítil som sa byť dosť silný. Moje nohy boli dobré. Jediný problém bol, že som sa prestal koncentrovať, lebo som nemal žiadne informácie o trase, vzdialenosti či čase počas časovky. To však nie je ospravedlnenie. Je škoda prísť o medailu, ale je to tak,“ povedal pre Eurosport.

Tom Dumoulin so zlou časovkou

Po druhom mieste z časovky na Tour de France sa od Dumoulina určite pýtalo lepšie umiestnenie. Majster sveta z časovky z roku 2017 skončil desiaty s mankom 1:14.

„Vedel som už po piatich minútach, že to nebude ono. Je to na h**no pocit, ak nemáte dobré nohy. Jedine som išiel plnou silou do cieľa. Vedel som, že prvá časť je dôležitá, že tam musím dať všetko, lebo tam bol protivietor. Ale nezostalo mi veľa síl. Išiel som trochu nad svoj limit. Myslel som si, že je to zlý nápad, ale ak to neurobíte, nemáte šancu na pódium,“ cituje ho Sporza.

„Viem, že trasa je náročná a že existujú príležitosti útočiť. Je toho veľa. Budú to nervózne preteky a to je dobré pre holandský tím. Nemáme totiž najväčšieho favorita a ani najsilnejší tím na pretekoch.“

Následne sa reportér Dumoulina spýtal, či to je deň, na ktorý chce rýchlo zabudnúť. 29-ročný víťaz Gira 2017 však športovo odvetil„Nie, nie. Nechcem zabudnúť. Toto sú dni, z ktorých sa učím, ale nebola to zábava.“

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár