Nils Politt oficiálne do Bora – hansgrohe. Ovládne so Saganom veľké klasiky?

Prestupy

Nils Politt prestupuje do tímu Bora – hansgrohe. 26-ročný Nemec podpísal so stajňou trojročný kontrakt. Po konci tejto sezóny opustí tím Israel Start-Up Nation. Tímový manažér Ralph Denk pokračuje v budovaní tímu, ktorý má svetové parametre a zároveň výraznú nemeckú stopu.

Nils Politt:

„Som veľmi šťastný. Cítim to tak, že budem opäť s mojimi kamarátmi zo skorých čias môjho pretekania. To mi uľahčilo rozhodovanie. Poznám niekoľko jazdcov už pár rokov a teším sa na pretekanie s nimi. Na klasiky máme neskutočné silný tím, to bude pre mňa nová situácia. V posledných rokoch som bol na klasikách skôr sám za seba. Takticky nám to vytvorí mnoho možností. Je obdivuhodné, čo Ralph Denk dokázal vytvoriť z tohto tímu. Bora – hansgrohe patrí k najlepším zostavám sveta a dúfam, že sa môžem s ňou zlepšiť.“

Ralph Denk:

„Je skvelé, že to vyšlo. O Nilsa sme sa už dávnejšie zaujímali. Myslím, že jasná cesta, po ktorej Bora – hansgrohe kráča, ho presvedčila pridať sa k nám. Ako top nemecký tím by sme radi mali všetkých top nemeckých jazdcov, stále však hľadáme medzinárodné talenty. Naším cieľom nie je stať sa nemeckým národným tímom, ale skôr ovládnuť World Tour. Nils bude vitálnym posilnením v klasikách, ale vidíme v ňom potenciál aj inde. Chceme tento potenciál vyvinúť, čo sme už urobili s jazdcami ako Pascal [Ackermann], Emu [Buchmann] a Max [Schachmann].

Politt vstúpil do divízie World Tour v roku 2016 s tímom Katusha – Alpecin. Po rozpade rusko-švajčiarskeho celku sa jeho nástupcom stal Israel Start-Up Nation. Ten má s bohatým sponzorom v podobe Sylvana Adamsa veľké plány hlavne na poli Grand Tours, čo potvrdil príchodom Chrisa Frooma. Pre klasikársku hviedzu tak neostal priestor ani financie.

Rodák z Kolína nad Rýnom je druhým mužom z Paríž – Roubaix 2019, kde nestačil na Gilberta. Ide o Polittov najväčší kariérny úspech, na konte má iba jedno profesionálne víťazstvo – po úniku sa radoval v štvrtej etape Deutschland Tour 2018. Špecializuje sa najmä na kockové klasiky, z ktorých ešte pozbieral piate miesto na Okolo Flámska alebo šieste na E3 BinckBank Classic.

V tíme sa môže mnohému priučiť od jedného z najlepších klasikárov poslednej dekády – Petra Sagana. Naopak, na Slovákovi už nebude stavaný taký vysoký tlak počas kockových jednodňoviek. Politt je typom jazdca, ktorý na víťazstvo potrebuje samostatný útok, keďže nedisponuje takým kvalitným šprintom. Preto sa dá pri ich prípadnej účasti v selekcii čakať taktika, že rodák z Kolína zaútočí, zatiaľ čo Sagan by trhal tempo, spomaľoval skupinu a pokrýval protiútoky. Takouto stratégiou vyhráva posledné roky veľké jednodňovky stajňa Deceuninck – Quick Step.

Nie je tajomstvom, že Sagan vo veku 30 rokov nebude na vrchole ešte niekoľko dlhých sezón. Jeho budúcnosť v cestnej cyklistike po roku 2021 – kedy mu končí zmluva s Borou – nie je známa. Podpísaním stále mladého Politta sa však Bora výrazne posilnila do budúcnosti. To urobila aj predĺžením kontraktu vrchárskemu klasikárovi Maxovi Schachmannovi.

 

Zdroj: bora-hansgrohe.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Komentáre

  1. Ďalšie miesto, kde Peťa idú odpisovať! Samozrejme, ani Sagan nie je „nesmrteľný, ale Pollit nemôže byť ani zďaleka v budúcnosti jeho náhradou. Nezaťažujte sa jeho menom. Sagan je len jeden!

Pridaj komentár