Paríž – Nice preview: Útek niekoľkých tímov za slnkom, so Saganom aj viacerými hviezdami

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Po tom, čo cyklistický kalendár výrazne ovplyvnil koronavírus v severnom Taliansku, museli viaceré tímy s klasikármi meniť svoje plány. Zrušenie pretekov Strade Bianche, Tirreno-Adriatico a Miláno – San Remo a obavy World Tour celkov o zdravie výrazne ovplyvnili zloženie štartového poľa na francúzske preteky Paríž – Nice.

Jedny z najprestížnejších etapových závodov v roku začínajú 8. marca a po 8 etapách končia 15. marca v nedeľu. S prezývkou „Preteky za slnkom“ sa držia tradičnej línie. Prvé etapy sa udejú v okolí Paríža a postupne sa konvoj presunie smerom na juh ku Francúzskej Riviére. Šancu dostanú aj sklamaní klasikári, ale ukážu sa aj najrýchlejší borci a taktiež vrchárske esá.

Predošlí víťazi:

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

2019 Egan Bernal
2018 Marc Soler
2017 Sergio Henao
2016 Geraint Thomas
2015 Richie Porte

Trasa

1. etapa Plaisir – Plaisir, 154 km, zvlnená
2. etapa Chevreuse – Chalette-sur-Loing , 166,5 km, rovinatá
3. etapa Chalette-sur-Loing – La Châtre, 212,5 km, rovinatá
4. etapa Saint-Amand-Montrond  –  Saint-Amand-Montrond, 15,1 km, individuálna časovka
5. etapa Gannat  –  La Côte-Saint-Andrét, 227 km, kopcovitá
6. etapa Sorgues – Apt, 161,5 km, kopcovitá
7. etapa Nice – Valdeblore La Colmiane, 166,5 km, horská
8.etapa Nice – Nice, 113,5 km, kopcovitá

Profily etáp:

Táto prezentácia vyžaduje JavaScript.

V prvých troch etapách sa očakáva bitka najrýchlejších mužov pelotónu – šprintérov. V tej prvej sa však na rad dostanú skôr tí odolnejší, keďže sa bude finišovať na kockovanom kopčeku Neuphle-le-Chateau. Aj keď profilovo sú ďalšie dva etapy jednoduchšie, každým rokom sa potvrdzuje pravidlo, že pretekmi vie zatočiť nepriaznivé počasie a hlavne vietor. Svoje by o tom vedel rozrpávať Dylan Groenewegen, ktorý vlani po mnohých selekciách vyhral dve veterné etapy zo zriedenej skupiny. Už tam sa tvorilo celkové poradie a následné víťazstvo Egana Bernala.

Jazdci na celkové poradie sa budú musieť sústrediť od prvej etapy, no veľkú pozornosť musia venovať aj štvrtej etape. V nej si na nich počká 15-kilometrová individuálna časovka v okolí domova Juliana Alaphilippa, ktorý podobný boj s chronometrom vyhral v júni na Tour de France. Sprv pôjde o zvlnenú záležitosť, neskôr sa pôjde po rovine a na záver sa opäť bude stúpať.

Prechodná etapa číslo 5 ponúkne zaujímavý terén napríklad pre úniky alebo klasikárske povahy, keďže na trase sa nachádza viacero kratších kopcov. Pôjde o najdlhšiu etapu 78. ročníka Paríž – Nice. V podobnom duchu sa nesie aj šiesta etapa.

Posledné dva dni definitívne rozhodnú o držiteľovi žltého dresu. V sobotu sa bude šplhať na 16-kilometrový kopec La Colmaine s priemerom 6,3%, kde sa utvoria najjasnejšie rozdiely medzi kandidátmi. Záverečný deň bude opäť patriť kopcovitej naháňačke v okolí Nice so stúpaniami na Col de la Porte, Côte de Berre Les Alpes, Côte de Châteauneuf, Côte d’Aspremont a následným zjazdom do metropoly Azúrového pobrežia. Zvyčajne ide o najatraktívnejšiu etapu pretekov.

O víťazovi pravidelne rozhodujú sekundy. Vlani preteky vyhral s 40 sekundami k dobru Egan Bernal, no po ostatné roky s podobným profilom vyhrávali jazdci s náskokom iba dvoch či štyroch sekúnd. Dobre vyvážený profil robí z tohto podniku veľkú cyklistickú udalosť.

Tímy

Hrozba koronavírusu sa nesie nad celou cyklistickou verejnosťou a aj vďaka udalostiam z Talianska či Spojených arabských emirátov viacerí nechcú rískovať. Chýbať budú celký, za ktoré jazdia napríklad Primož Roglič (:tjb:), Dylan Groenewegen (:tjb:), obhajca Egan Bernal (:ins:), Greg Van Avermaet (:ccc:), Simon Yates (:mts:), Alejandro Valverde (MOV) alebo Fabio Aru (:uae:).

Na štart sa tak postaví 17 nasledujúcich tímov: Bahrain-McLaren, Deceuninck-Quick Step, Lotto-Soudal, AG2R La Mondiale, Cofidis, Groupama-FDJ, Bora-Hansgrohe, Team Sunweb, Israel Start-Up Nation, NTT Pro Cycling Team, EF Pro Cycling, Trek-Segafredo z kategórie World Tour a Circus-Wanty Gobert, B&B Hotels-Vital Concept, Total Direct Energie, Team Arkéa-Samsic, Nippo Delko Provence z nižšej kategórie Pro.

Favoriti

Šprintéri a klasikári

Ku všetkým hromadným dojazdom na hviezdne nabitom špurtérskom poli UAE Tour sme sa nedostali a dohra medzi niektorými protagonistami môže pokračovať vo Francúzsku. Deceuninck – Quick Step prináša Sama Bennetta (:dqt:), Lotto Soudal Caleba Ewana (:lts:). K tejto elitnej dvojici sa pripája aj Pascal Ackerman  (BOH), ktorý ich porazil v prvej etape UAE Tour. Na rovinách je rýchlejší ako jeho kolega Peter Sagan (BOH).

Ewan
zdroj: twitter.com/OceaniaCycling

Slovák sa o slovo prihlási pravdepodobne v prvej etape končiacej na klasikárskom stúpaní a možno aj v dvoch etapách nasledujúcich po časovke. Jeho forma zatiaľ nie je známa, predošlý mesiac sa pripravoval v Kolumbii.

Prvé preteky by rád v novom drese vyhral Elia Viviani (COF). Z ostatných rýchlych mien môžu prekvapiť Rudy Barbier (:ins:), víťaz Le Samyn Hugo Hofstetter (:isn:), Edward Theuns (:tfr:), Marc Sarreau (FDJ), Iván Garcia Cortina (:bmt:), Giacomo Nizzolo (:ntt:), Nacer Bouhanni (Arkéa Samsic) alebo Nicolo Bonifazio (Team Total Direct Energie).

Medzi týych, ktorí mali v sobotu zarezávať na Strade Bianche, patria odolní borci ako Max Schachmann (BOH),  Nils Politt (:isn:), Oliver Naesen (:alm:), Alberto Bettiol (:efd:), Sep Vanmarcke (:efd:), Mads Pedersen (:tfr:), Jasper Stuyven (:tfr:), Philippe Gilbert (:lts:), Yves Lampaert (:dqt:), Bob Jungels (:dqt:), Zdeněk Štybar (:dqt:) alebo Michael Matthews (:sun:). Hlavne silná zostava Quick Stepu sa môže pokúsiť o tvorbu tempa v dlhých klasikárskych etapách druhej polovice.

zdroj: twitter.com/BORAhansgrohe

Slovensko bude mať zastúpenie v podobe oboch bratov Saganovcov. Českú republiku budú reprezentovať Roman Kreuziger (:ntt:) a Zdeněk Štybar (:dqt:).

Vrchári

Z domácich nádejí je to dvojica Thibaut Pinot (:fdj) – Romain Bardet (:alm:), ktorá sa pokúsi prvýkrát od roku 1997 vyhrať pre Francúzsko. V kopcoch sa nestratí ani Julian Alaphilippe (:dqt:), aj keď siedma etapa mu pravdepodobne dá zabrať. Ak sa mu ale podarilo vrátiť do formy pred jeho hlavnými cielmi jari, mal byt to už ukázať na domácej pôjde. V tejto sezóne sa zúčastnil iba pretekov v Južnej Amerike, kde nezískal ešte žiadne triumf.

zdroj: twitter.com/BBCSport

Za Trek-Segafredo budú v kopcoch platní Taliani Vincenzo Nibali (:tfr:) a Giulio Ciccone (:tfr:). Neustále rastie aj mladý Sergio Higuita (:efd:). V parádnej forme bol na februárových francúzskych etapákoch Nairo Quintana (Arkéa Samsic), ktorý, zdá sa, našiel v novom tíme pohodu a dominantne ovládol Tour de La Provence aj Tour des Alpes Martimes et du Var. Doma by sa chcel aj ukázať talentovaný Guillame Martin (COF).

Promo video:

 

Zdroj: paris-nice.fr

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár