Remco Evenepoel mieri na svoj prvý monument a chce vyhrať časovky

Remco Evenepoel

zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

Remco Evenepoel (:dqt:) zverejnil svoj plán na prvú časť upravenej sezóny 2020. Ako prvý cieľ si dáva jeho prvý kariérny monument Okolo Lombardie a pozrie sa aj na významné časovky.

V súčasnosti sa belgický cyklista Remco Evenepoel pripravuje na sústredení vo Val di Fassa v Taliansku. Iba dvadsaťročný jazdec sa nachádza v už druhej sezóne medzi profesionálmi a po vlaňajšom fenomenálnom začiatku má veľké plány. Tak ako celý pelotón, aj on si musel starostlivo vybrať svoj kalendár na iba trojmesačnú sezónu. Tú začne na pretekoch Vuelta a Burgos 28. júla. Po nich prejde na Okolo Poľska, ktoré sa začínajú 5. augusta. O nich už mladý Belgičan hovorí, že ak sa bude cítiť dobre, pôjde na celkovú klasifikáciu a etapové triumfy, aj keď jeho ciele sú neskôr v sezóne. Poľský etapák ponúkne tri kopcovité etapy, na ktoré sa jazdec tímu Patricka Lefevereho špecializuje.

Po Poľsku Lombardia

15. augusta nastúpi v Bergame na svoju prvú monumentálnu klasiku v kariére – Okolo Lombardie. Očakávaniu nie sú nulové, veď minulý rok vyhral pri svojej prvej účasti mimoriadne prestížnu vrchársku klasiku Clasica San Sebastian. Prestížnejšia vrchárska jednodňovka je už len tá lombardská.

„Pokúsim sa byť v dobrej forme. Sú to krásne a vysoko cenené preteky. Už sme o tom hovorili s tímom. Ideme tam so silnou zostavou. Bude to náročné. Očakávam, že Lombardia bude ešte náročnejšia ako San Sebastian. Počasie bude rozhodujúce, predpokladám, že bude nad 30 stupňov. Ale to ma neodradí, poradím si aj s teplom. Ale predsa, je to monument. Kombinácia tepla, nadmerného potenia, technických výstupov a náročného priebehu je naozaj ťažká,“ povedal Evenepoel pre belgický denník Nieuwsblad.

V časovkách Evenepoel favoritom

remco evenepoel
zdroj: twitter.com/EvenepoelRemco

Po Lombardii sú na programe národné majstrovstvá. Evenepoel by sa rád zúčastnil na majstrovstvách Belgicka v časovke 20. augusta, kde sa pravdepodobne stretne so silnou konkurenciou v podobe Wouta van Aerta, Yvesa Lampaerta alebo Victora Campenaertsa. Ako úradujúci majster Európy v časovke príde aj do Plouay, kde sa 24. augusta budú konať majstrovstvá Európy v časovke. Očakáva sa aspoň jedno víťazstvo z časovkárskych disciplín, keďže vlani bral na Európe zlato a na svetovom majstráku to bolo senzačné striebro. Časovkárske kvality ukázal aj v prvej časti sezóny 2020 v Argentíne a v Algarve, kde boje s chronometrom vyhral.

„Ako majster Európy a vicemajster sveta, nemôžem mieriť inam, ako na zisk belgického titulu. Bolo by to trochu čudné, ak by som išiel, povedzme, na prvú päťku. Bude tam aspoň päť svetových časovkárov, takže skončiť piaty iba o pár sekúnd za víťazom sa pokojne môže stať. Preto je dôležité, aby som si veril, sústredil sa a išiel naplno.“

V časovkách tento rok Evenepoel účinkoval na Vuelta a San Juan a Okolo Algarve. Obe vyhral pred kvalitnou konkurenciou napríklad Filippa Gannu, v Algarve majstra sveta Rohana Dennisa či Stefana Künga.

Belgická časovka bude mojou prvou po koronavírusovej prestávke. Jedinou prípravou bola simulácia na tréningu. Nie je to nevýhodou, lebo všetci sme si tým museli počas krízy prejsť. Na časovkárskom špeciáli som strávil mnoho hodín, budem na neho zvyknutý. Ak všetko pôjde v pohode, moja kondícia by mala byť dobrá. Je ťažké predpovedať, ale naozaj chcem vyhrávať a obhájiť titul. Dám do toho všetko, môžete si byť istí.“

V druhej časti ležia ďalšie ciele

zdroj: twitter.com/LaBicicletaNews

Svoj augustový plán ukončí na jednodňovke Druivenkoers Overijse a Brussels Cycling Classic v posledný víkend mesiaca. Ide o belgické poloklasiky patriace do kategórie 1.1., respektíve 1.HC.

„Teším sa na ten víkend, v ktorom budem pretekať v okolí domova. Jedno zo stúpaní na Brussels Cycling Classic, Keperenberg, je iba tri kilometre od miesta, kde bývam. Takže tie cesty poznám dobre, bude pekné jazdiť doma s Wolfpackom [‚vlčou svorkou’ – prezývka tímu Quick Step, pozn. red].“

Predbežne sa vie, že Evenepoel mieri na svoju prvú Grand Tour v živote – Giro d’Italia. Tá začína 3.októbra a pred ním by mal ešte stihnúť odjazdiť etapák Tirreno-Adriatico. Z vyjadrení pred koronakrízou vieme, že mladý fenomén sníva o oblečení sa do líderského dresu. Prvotne plánovaný prológ v Budapešti by mu v cieli pomohol, no trasa pozmeneného Gira ešte nie je známa.

 

Zdroj: nieuwsblad.be

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár