Sagan mení plán. Vracia sa na preteky, kde prvýkrát zvíťazil

zdroj: twitter.com/BORAhansgrohe

Klasikári už mali pred očami zaprašené toskánske cesty, keď im epidémia koronavírusu Covid-19 prekazila plány. Medzi jazdcami, ktorí sa mali zúčastniť na pretekoch Strade Bianche a následne na Tirreno-Adriatico patril aj Peter Sagan (BOH). Ten musel podobu svojej európskej premiéry v sezóne pozmeniť.

Strade Bianche, Tirreno-Adriatico aj Miláno – San Remo boli preložené po nariadení talianskej vlády. Elitní cyklisti si tak rýchlo museli nájsť náhradu. Ponúkli sa im týždňové preteky Paríž – Nice, ktoré patria k najprestížnejším podujatiam celej sezóny.

Peter Sagan sa nedávno vrátil z vysokohorského sústredenia v Kolumbii, kde sa pripravoval na jarné klasiky a májové Giro d’Italia. Keďže tím Bora – hansgrohe odobril svoju účasť na francúzskom etapáku, do Francúzska poslali aj Sagana s kvalitnou prípravou a pravdepodobne rastúcou formou. Niektoré tímy ako CCC Team, Team Ineos, UAE-Team Emirates, Jumbo-Visma, Astana alebo Mitchelton-Scott sa odhlásili aj na tomto podniku, ktorý sa prezýva ako „Preteky za slnkom“.

Okrem ôsmich etáp vedúcich z okolia Paríža až ku Francúzskej Riviére sa niektorí členovia Bory predstavia aj na nedeľanšej jednorazovke GP Monseré. Ide napríklad o Ossa (BOH), Burghardta (BOH) alebo Gatta (BOH), ktorí sú najväčšími pomocníkmi na jarných kockových klasikách.

„Dôverujeme úradom jednotlivých krajín a budeme postupovať podľa ich pravidiel. Preto súdime, že účasťou na nasledujúcich pretekoch sa nevystavíme zvýšenému riziku. Keďže sa jedná o rýchlo meniacu sa situáciu, neustále naše kroky vyhodnocujeme,“ znie stanovisku tímu.

V zostave nemeckého tímu na Paríž – Nice sa objavia šprintér Pascal Ackermann (BOH), Jempy Drucker (BOH), Felix Großschartner (BOH), obaja Saganovci (BOH), Max Schachmann (BOH) a Michael Schwarzmann (BOH). Už tu sa ukáže symbióza medzi Saganom a Ackermannom. Tá sa očakáva aj na Giro d’Italia. Nemec sa pravdepodobne zameria na rovinaté dojazdy, kde je rýchlejší ako Sagan. Slovák môže zahviezdiť v ťažších zvlenených etapách.

Sagan tu získal prvé profi víťazstvá

V roku 2010 sa na Paríž – Nice ukázal svetu vtedy iba 20-ročný Sagan. Vyhral tu tretiu a piatu etapu, keď fantasticky zaskočil veľké mená ako Joaquima Rodrigueza alebo Alejandra Valverdeho v šprinte zriedených skupín. Od týchto zásahov získal v kariére dokopy 113 triumfov. Na pretekoch sa zúčastnil ešte v roku 2011, no bez víťazstva. Tento rok by mu mali sedieť prvé tri etapy, o slovo sa pravdepobodne prihlási aj v etapách čislo 5 a pri šťastí aj v šiestej etape. Posledné dva dni budú patriť vrchárom.

Preteky Paríž – Nice začínajú v nedeľu 8. marca a finišujú 15. marca.

 

Zdroj: cyclingnews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár