Tour de France 2022: Mini Roubaix v rukách úniku (5. etapa)

zdroj: © A.S.O./Chardy Lopez

Tour de France 2022 – 5. etapa prinesie 157 kilometrov, z toho 19,4 na kockách. Pelotón potrápia hlavne 4-hviezdičkové úseky Erre à Wandignies-Hamage (2800m) a Tilloy-lez-Marchiennes à Sars-et-Rosières (2400m). Mini Roubaix napokon ostalo v rukách úniku, v samotnom závere sa o centimetre presadil Simon Clarke (:isn:). Tacovi van der Hoornovi (:iwg:) ostali iba oči pre plač.

Peter Sagan (TotalEnergies) dnes pri nájazde do prvého dláždeného úniku spadol a to sa podpísalo na jeho výsledku. Celkovo dnes obsadil 147. miesto, keď stratil takmer 12 minút.

Nalini - procycling

Profil

Štart

Priebeh Tour de France 2022 – 5. etapa

Cort znova útočí

I v dnešnej etape nechýbala aktivita Magnusa Corta Nielsena (:efd:). Dán sa znova dral do úniku, tentokrát ho doplnili Taco Van der Hoorn (:iwg:) a Edvald Boasson Hagen (TotalEnergies). Z hlavného balíka to ešte skúsili doplniť Alexis Gougeard (B&B Hotels – KTM), Simon Clarke (:isn:) a Neilson Powless (:efd:). Trojici sa to napokon podarilo a v čele etapy tak bola šestica cyklistov.


Ich náskok bol po 30 kilometroch iba 2 minúty. Po ďalších 30 kilometroch pridala šestka ďalšiu minútu, no pelotón si bol vedomý sily tohto úniku.

Pád žltého dresu

90 kilometrov pred cieľom prišiel pád dvojice z tímu Jumbo-Visma. K zemi sa porúčal v žltom jazdiaci Van Aert a Steven Krujswijk. Prvý menovaný sa ťažšie dvíhal zo zeme, no napokon bol späť na bicykli.

Dláždené úseky

V polovici etapy bol náskok skupiny približne 4 minúty, čakali ich však prvé dláždené úseky dňa. Chaos na prvom úseku si odskákal Peter Sagan (TotalEnergies), Slovák sa ocitol na zemi. Podľa informácií bol v poriadku a zaradil sa na koniec hlavného balíka. Hektická etapa mala tretinu pred koncom neuveriteľný priemer – takmer 50 km/h.

Chaotické momenty pokračovali, Van Aert strácal kontakt s hlavnou skupinou, podobný osud postihol i Sagana. Roglič taktiež spadol, no pokračoval ďalej. Vedúca šestica mala 30 kilometrov pred koncom necelé dve minúty náskoku. Jednu dobu sa zdalo, že Van Aert o žltý dres definitívne príde, no zabojoval. Čelná skupinka bola čoraz bližšie a bližšie k úspešnému úniku.

Záver

Napokon si to v šprinte rozdala dvojica Taco van der Hoorn (:iwg:) – Simon Clarke (:isn:). 35-ročný veterán bol napokon v cieli prvý o centimetre.

Výsledky 5. etapy

Results powered by FirstCycling.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár