Vuelta a España 2020 preview: Všetky potrebné informácie

Vuelta a España 2020

Netradičný rok 2020 ponúka poslednú Grand Tour na prelome októbra a novembra. Okrem toho, že favoriti majú za sebou Tour de France, ktorá skončila iba pred mesiacom, si v Španielsku na pelotón počká nepríjemné jesenné počasie. Vuelta a España 2020 prináša viacerých veľkých favoritov, šprintérske súboje, intenzívne brutálne horské etapy a charakter vhodný pre útočnú cyklistiku, akú neprináša žiadna Grand Tour.

Predošlí víťazi La Vuelta:

Primož Roglič. zdroj: twitter.com/cyclingnewsfeed

2019  Primož Roglič
2018  Simon Yates
2017  Chris Froome
2016  Nairo Quintana
2015  Fabio Aru
2014  Alberto Contador
2013  Chris Horner
2012  Alberto Contador
2011  Chris Froome (Juan José Cobo bol zbavený titulu pre doping)
2010  Vincenzo Nibali
2009  Alejandro Valverde

Vysielanie, live prenos

Preteky bude vysielať každý závodný deň televízna stanica Eurosport 1. Počas prvého týždňa pôjde súbežne s Giro d’Italia od 12:25. Etapy väčšinou končia okolo 17:00 s rozpätím 30 minút.

Vuelta a España 2020 – trasa

Mapa Vuelta 2020
zdroj: lavuelta.es
  • 4 rovinaté etapy
  • 8 kopcovitých etáp
  • 5 horských etáp
  • 1 individuálna časovka
  • 2 dni voľna (26. októbra a 2. novmebra)
  • 2882,8 km

Kompletný prehľad všetkých etáp nájdete v samostatnom článku na odkaze TU

75. edícia začína 20. októbra 2020 v Irún v Baskicku a skončí 8. novembra 2020 v Madride. Bude mať iba 18 etáp, namiesto pôvodných 21. Etapy v Holandsku na začiatku boli zrušené.

Už prvé tri etapy prinesú dlhšie kopce a uvidíme, ako sú na tom jednotliví vrchári lídri svojich tímov. Chuť Vuelty bude cítiť hneď, veď ktorá Grand Tour by priniesla v prvé tri dni 10-kilometrové stúpania za sebou?

1. etapa Vuelta a Espana 2020
1. etapa Vuelta a Espana 2020. zdroj: lavuelta.es

Štvrtá etapa prinesie šprintérsku skúšku, ďalšia možno špurt, možno únik. Úniky sú na Vuelte veľmi úspešné, tešia sa hlavne menej známi jazdci, ktorí sa dostávajú na povrch cyklistickej slávy. To je pôda hlavne pre Pro tímy zo Španielska. Na Vuelte tu budú povinne podľa rebríčka najlepší prokontinentálny tím poslednej sezóny Total Direct Energie. Zaujímavejšími celkami sú však Caja Rural – Seguros RGA a Burgos – BH, ktorí vyhrali etapy aj vlani.

Šiesta etapa je najkratšou, ale určite bude jednou z najťažších. Už v šiestom dni príde nedeľný výstup na legendu Pyrenejí – Col du Tourmalet. Najlepší jazdec z celkového poradia bude rozhodne po 4-tisíc výškových metrov tým najviac viditeľným.

Tourmalet v 6. etape Vuelta a España 2020

6. etapa Vuelta a Espana 2020
6. etapa Vuelta a Espana 2020. zdroj: lavuelta.es

Po dni voľna nasleduje úniková siedma etapa. V ôsmom dni príde desaťkilometrové strmé stúpanie Alto De Moncavillo. Priemer sa drží v neuveriteľných 10%. Nasledujú dve šprintérske etapy. V jedenástom závodnom dni sa pôjde cez štyri stúpania prvej kategórie s finišom na Alto De La Farrapona. Po ňom sa v nedeľu prejde na kráľovskú horskú etapu obsahujúcu najťažšie stúpanie v cestnej cyklistike. Alto De L’Angliru (12,4 km – 10%) bude potvrdením formy najlepších.

Angliru v 12. etape Vuelta a España 2020

12. etapa Vuelta a Espana 2020
12. etapa Vuelta a Espana 2020. zdroj: lavuelta.es

Jediná časovka sa deje po poslednom dni voľna. Má 32 rovinatých kilometrov a záverečné strmé 15-percentné stúpanie dlhé 1,6 km. Ľahkí vrchári tu môžu stratiť čas, zatiaľ čo časovkári. ktorí sa držali v horách budú oslavovať. Po časovke nasleduje z tempa uberajúca trojica etáp, ktorá sa skončí buď šprintom veľkej skupiny, alebo úspešným únikom.

Alto De La Covatilla s 11,4 km a 7,1% v 17. etape uzavrie boj o celkové poradie na Vuelte. Celkovo nejde o najťažšiu etapu ročníka, ale po troch týždňoch pretekania sa tu ešte môžu prejaviť vyčerpané nohy. La Vuelta sa uzavrie šprintérskou etapou v Madride.

17. etapa Vuelta a Espana 2020
17. etapa Vuelta a Espana 2020

Netradičná Vuelta a počasie

rafal majka gravel
Majka počas 9. etapy Vuelta 2019. zdroj: twitter.com/LVCKV

Neskoré októbrové počasie môže povedať svoje, hlavne v horách. V teplej španielskej oblasti by mali byť teploty celkom príjemné, ale keď sa vystúpi do výšky nad 1500 metrov, na rad môžu prísť nežiadané úkazy. Už vlani sa v deviatej etape spustilo krupobitie. Búrky či dážď sú síce nepríjemné, ale ostáva len veriť, že finále na Tourmalete (2115 m. n. m) alebo na Angliru (1560 m. n. m.) sa nezruší pre náhly nával snehu. Zatiaľ tomu nič nenapovedá. Zrušenie najťažších horských dojazdov by favorizovalo časovkárov a jazdcov, ktorí vynikajú na stredných kopcovitých etapách.

Zároveň rekordne rastú počty prípadov na COVID-19. Niektoré mestá sú v karanténe, ale organizátori zatiaľ nedostali od nikoho stopku. Tour de France dokázala udržať jazdcov v „bubline“ a ani jeden pretekár tam nebol pozitívny. Musíme len dúfať, že žiadne nepríjemnosti sa nevyskytnú na Vuelte. Opatrenia sú prísne a hromadné testovanie sa deje pred pretekmi a počas voľných dní.

Vuelta a España 2020 – favoriti na celkové poradie

Jumbo-Visma chce červený dres s Dumoulinom či Rogličom

Pri výpočte favoritov pristaneme najprv pri obhajcovi titulu. Primož Roglič (:tjb:) čiastočne napravil svoje vyhorenie v úplne poslednej relevantnej etape na Tour de France víťazstvom na monumente Liege-Bastogne-Liege. Vlani tu s prehľadom vyhral, dominoval v časovke na kopcoch bol buď najlepší, alebo nestrácal vôbec nič. 30-ročný Slovinec je typovo najlepším jazdcom Grand Tour súčasnosti. Bude však únava po namáhavej Tour de France silnejšia?

Roglič v červenom drese. zdroj: twitter.com/twocGAME

Tom Dumoulin (:tjb:) preto nastupuje ako zjavný líder Team Jumbo-Visma. Ďalší vynikajúci časovkár sa na Tour de France postupne dostával do formy a dávalo by zmysel, ak by víťaz Giro d’Italia 2020 dostal šancu pri najrýchlejšie rastúcom Grand Tour tíme. 29-ročný Holanďan tu žiaril v sezóne 2015, kedy preteky skoro „omylom“ vyhral.

Jumbo-Visma
Tom Dumoulin, za ním Primož Roglič | zdroj: twitter.com/JumboVismaRoad/

V tíme majú veľmi kvalitných domestikov. Sepp Kuss (:tjb:) jazdí v životnej forme, George Bennett (:tjb:) rovnako a skúsený Robert Gesink (:tjb:) je stávka na istotu. Opäť tak uvidíme horský vláčik, ktorý 19 dní vládol Tour de France.

Ineos sa lúči s Froomom, šancu má Carapaz

Chris Froome (:ins:) určite nie je najväčším favoritom na celkové poradie. 35-ročný jazdec je rok po devastačnom páde a vyzerá to tak, že sa mu nepodarilo dostať do svojej starej výkonnosti. Brit po konci sezóny prestúpi do Israel Start-Up Nation.

Facebook/LaVuelta
Froome vyhral Vueltu v roku 2017. zdroj: Facebook/LaVuelta

Voľbou INEOS Grenadiers by mal byť ekvádorský vrchársky mág Richard Carapaz (:ins:). Tím improvizoval, keď ho zobral na Tour de France ako hlavného pomocníka Egana Bernala. 26-ročný jazdec nemohol hájiť víťazstvo na Gire, ale tu dostane šancu. Ku koncu Tour nabral ohromnú formu a keď si to v tíme dobre zrátali, jeden z najlepších čistých vrchárov planéty by tu mal byť najnebezpečnejším mužom.

Richard Carapaz víťazí v 3. etape Okolo Poľska 2020
RIchard Carapaz je výborný aj na výbušných kopcoch, vyhral 3. etapu Okolo Poľska 2020. zdroj: twitter.com/TeamINEOS/

Iván Ramiro Sosa (:ins:) znie ako nádejný plán B. Z Latinskej Ameriky tu putuje aj ostrieľaný domestik Andrey Amador (:isn:).

No čo, Pinot?

Druhú Grand Tour sezóny si tu odkrúti nešťastník Thibaut Pinot (FDJ). Ten vstupoval do Tour de France ako jeden z najväčších favoritov, ale kvôli zraneniu chrbta nemal najlepšiu výkonnosť. Tour však dokončil, čo ho to stálo? Ak za necelý mesiac nabral Francúz správnu formu, mal by byť veľkým nebezpečenstvom. Teraz to však vyzerá tak, že sa zhostí úlohy ako z Vuelty 2018 a zamieri na etapy. Vtedy ich vyhral dve.

Thibatut Pinot
Thibatut Pinot vyhráva etapu končiacu na Tourmalete na TdF 2019 v najlepšej forme svojho života. zdroj: twitter.com/BBCSport

Pri ňom sa môže držať talentovaný David Gaudu (FDJ), ktorý sa vo veku 24 rokov môže dočkať líderskej pozície na veľkých pretekoch.

Movistar – Valverde a Mas

Alejandro Valverde (MOV) tu získal svoje jediný Grand Tour triumf v roku 2009. Jeho forma však z roka na rok spadla – možno je to kvôli karanténe, pravdepodobne však kvôli veku. 40-ročný matador na domácej pôjde vždy vie vykúzliť niečo špeciálne – vlani tu bol na fantastickom druhom mieste.

Alejandro Valverde vyhral na Vuelte 12. etáp. zdroj: twitter.com/lavuelta/

Mladú krv v tíme zastupuje Enric Mas (MOV), ktorý tu pred dvoma rokmi v životnej forme získal druhé miesto. Na Tour skončil na solídnom piatom mieste. Dokážu ho španielske cesty povzbudiť a zaútočí na ďalšie pódium?

Enric Mas vyhral 20. etapu Vuelty 2018. zdroj: twitter.com/lavuelta

Vlasov, Martínez

Alexander Vlasov (AST) pre žalúdočné problémy opustil Giro d’Italia. Tu však môže štartovať. 24-ročný Rus prežíva prelomovú sezónu, vyhral tento rok
Giro dell’Emilia, jednorazovku na Mont Ventoux a bol tretí na Okolo Lombardie. Je považovaný za jeden z najväčších vrchárskych talentov. V tíme bude mať kvalitných borcov, akými sú bratia Ion a Gorka Izagirreovci (AST), Luis Leon Sanchez (AST) či Omar Fraile (AST).

Alexander Vlasov na Giro dell’Emilia. zdroj: twitter.com/RideCyclingNews

Daniel Felipe Martínez (:efd:) je z partie mladých Kolumbijčanov, ktorí stále napredujú. Vyhral generálku na Tour Critérium du Dauphiné a na samotnej „Starej Dáme“ vyhral etapu. Je kvalitný v časovke a už niekoľkokrát ukázal svoju kvalitu na krátkych strmých stúpaniach. V tíme má Michaela Woodsa (:efd:), ktorý tu predvlani získal životnú etapu. Hugh Carthy (:efd:) je ďalším nádejným lídrom zostavy.

13. etapa Tour de France 2020
Daniel Martínez. zdroj: twitter.com/guardian_sport

Ďalší kvalitní vrchári na štarte Vuelta a España 2020

Guillaume Martin (COF) bol v prvých týždňoch Tour jedným z najlepších, ale potom odpadal zo skupiniek až príliš často.

Andrea Bagioli (:dqt:) je ďalším veľkým talentom z Deceuninck – Quick Step. Ak vidí, čo robí je kolega Almeida na Gire, 21-ročný Talian sa možno rovnako odviaže. Medzi profesionálmi vyhral už etapu na Tour de l’Ain proti Rogličovi.

Wout Poels (:bmt:), David de la Cruz (:uae:), Mikel Nieve (:mts:), Dan Martin (:isn:) čí Felix Großschartner (BOH) sú ďalšími menami, ktoré môžu vystreliť do top-10.

Štartuje aj Čech Jan Hirt (:ccc:). Ten by mal dostať pozíciu vrchárskej jednotky tímu. Uvidíme, či sa zameria na celkové poradie, alebo jednotlivé etapy.

Vuelta a España 2020 – šprintéri

Sam Bennett
Sam Bennet ovládol Elyzejské polia. zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

Všetko sa schyľuje na súboj členov elitnej päťky sveta. Zelený dres Tour de France Sam Bennett (:dqt:) vyzve svojho bývalého spolujazdca. Pascal Ackermann (BOH) prichádza s tímom postaveným okolo neho. Kostrou sú rozbiehači Rüdiger Selig (BOH) či Martin Laas (BOH). Ír bude mať pri sebe spoľahlivého Michaela Morkova (:dqt:), Shanea Archolda (:dqt:), víťaza Okolo Slovenska Jannika Steimleho (:dqt:) a Čecha Zdeňka Štybara (:dqt:).

Ackermann
Pascal Ackermann. zdroj: twitter.com/uae_tou

Pozor si musia dávať na Mattea Moschettiho (:tfr:). Mladého Taliana sprevádzajú počas kariéry pády, ale v záverečných metroch vie byť najrýchlejší. Talentovaný Jasper Philipsen (:uae:) má malú šancu na etapu, o čosi menšiu Jakub Mareczko (:ccc:).

Jasper Philipsen
Jasper Philipsen vyhral etapu na BinckBank Tour 2020. zdroj: twitter.com/BinckBankTou

Vuelta a España 2020 – jazdci do únikov

Madrazo vlani víťazí z úniku. zdroj: twitter.com/CyclingPub

Alex Aranburu (AST) je výborným jazdcom do hromadných koncoviek do kopca. Jeho spolujadzci z Astany Fraile či Gorka Izagirre sa ukážu v brejkoch. Rovnako tak učinia aj jazdci ako Michael Valgren (:ntt:), Matej Mohorič (:bmt:), Jonathan Lastra či Jon Aberatusti (Caja Rural – Seguros RGA), Tim Wellens (:lts:) alebo Niki Terpstra (Total Direct Energie).

Davide Formolo
Davide Formolo vyhráva 3. etapu na Critérium du Dauphiné. zdroj: twitter.com/dauphine

Vo vrchárskych etapách majú šancu na etapu z úniku jazdci ako Davide Formolo (:uae:), Clément Champoussin (:alm:), Nans Peters (:alm:), Ángel Madrazo (Burgos-BH), Simon Geschke (:ccc:), Rui Costa (:uae:) alebo José Herrada (COF).

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár