Vyjadrenia hlavných favoritov pred Giro d’Italia

Giro d'Italia 2019

zdroj: twitter.com/CyclingPub

Už zajtra odštartuje prvý veľký etapový závod roku – Giro d’Italia. Na štart časovky v Bologni sa postavia niekoľkí veľkí hráči, ktorých môžeme pokladať za favoritov na zisk ružového dresu. Niektorí svoju formu v predošlých týždňoch dávali najavo, iní zvolili individuálnu prípravu. Je však jasné, že špička štartovej listiny je mimoriadne vyrovnaná. Taktiež k dramatickosti pretekov prispejú až tri individuálne časovky. Tie budú pre istých cyklistov výhodou, iní budú musieť mazať straty v kopcoch.

Po celkovom rozbore pretekov a predstavení dôležitých etáp vám prinášame súhrn vyjadrení najväčších favoritov na celkové víťazstvo na Giro d’Italia.

Tom Dumoulin (:sun:)

Holandský víťaz z roku 2017 mal jednoduchý program. To bolo jeho cieľom, keďže po náročnom Gire by sa rád vrátil na Tour de France.

„Veľmi som nepretekal. Je to kvôli kombinácii, ktorú túto sezónu mám v pláne absolvovať. Tour by bola priveľmi náročná, ak by som mal príliš mnoho pretekov pred Girom. Ja však nepotrebujem veľký počet pretekov, aby som sa dostal do formy. Myslím si, že je lepšie mať ‚čistú’ hlavu  ab oddýchnutý po mentálnej stránke,“ povedal Dumoulin.

Aj napriek konzervatívnejšiemu prístupu zaznamenal 28-ročný jazdec niekoľko sľubných výsledkov. Svojím typickým a pravidelným „robotickým“ tempom dokázal po kopci Poggio na Miláno – San Remo dojsť na 11. mieste. Z celkových 16 závodných dní v sezóne sa v top-10 umiestnil na UAE Tour a Tirreno-Adriatico. Po 50. priečke na Liège – Bastogne – Liège sa začali dostávať na povrch obavy o jeho stave.

„Pýtali sa ma ohľadom Liège v porovnaní s minulým rokom a povedal som im, že to bolo horšie. To bola moja odpoveď a náhle niektoré iné médiá začali písať, že moja forma je zlá. Ale nikdy som nehovoril, nepovedal som, že moja forma je zlá. Či je dobrá na to, aby som vyhral Giro, neviem. Poviem vám to o tri týždne.“

„Čiastočne som sa zmenil. Už nie som taký silný na explozívnych rovinatých časovkách. Našťastie, žiadna tu tento rok nie je. To je pre mňa dobré. Je to veľmi vyrovnané. Vždy je to ťažké vyhlásiť, ale štart pretekov je ľahší. Posledný týždeň je však brutálny. Časovky taktiež nie sú dlhé, sú kopcovité a náročné. Moji oponenti sú taktiež radi, že sú tam kopce. Mne sa to tiež páči. Všetko je to veľmi vyrovnané.“

„Jasné, stále chcem vyhrať. Túto jar sa to však nestalo. Roglič určite prichádza na vysokej úrovni. Dúfam, že sa tiež do toho dostanem dosť rýchlo,“ objasnil rodák z Maastrichtu.

Primož Roglič (:tjb:)

Úplne opačným prístupom v sezóne „lieta“ slovinský cyklista. Všetky preteky, na ktoré nastúpil, vyhral. Celkovú klasifikáciu ovládol na UAE Tour, Tirreno-Adriatico a Okolo Romandie. Preto patrí k horúcim favoritom na víťazstvo, aj keď je možné, že aktívny prístup k sezóne vyberie svoju daň v treťom týždni.

Primož Roglič
zdroj: twitter.com/CyclingPub

„Je pravdou, že od začiatku sezóny sme ako tím boli veľmi silní. Po Tirreno-Adriatico sme mali tréningový kemp a preteky Okolo Romandie boli dobrou prípravou, ale Giro bude úplne iný závod. Nevidel som dôvod, aby som zakrýval svoju formu.“

„Každé preteky, na ktorých štartujem, chcem vyhrať. Giro vyzerá na papieri ťažko. Prešiel som si najťažšie etapy priamo na mieste. Darí sa mi na každom profile. Cítim viac napätia ako na mojom prvom Gire pred troma rokmi. Ale to je normálne a musíme si to užívať a baviť sa, inakšie je trojtýždňový závod príliš ťažký a príliš dlhý pre každého,“ povedal 29-ročný Roglič.

Vincenzo Nibali (:bmt:)

34-ročný domáci jazdec vyhral tieto preteky v rokoch 2013 a 2016. Kvôli jeho vyššiemu veku tak ide o jednu z posledných možností víťazne zahviezdiť na Grand Tour. Skvelú formu ukazoval na pretekoch Tour of the Alps.

Vincenzo Nibali
zdroj: twitter.com/giroditalia

„Vždy som trénoval rovnako ako pred ostatnými pretekmi. Niekedy telo odpovie o niečo lepšie. Tento rok som toho veľa nezmenil a vyzerá to, že moja forma je tam, kde by mala byť. Je dobrá a tvrdo som na nej pracoval.“

„Giro bol môj prvý veľký podnik, ktorého som sa zúčastnil. Bol to závod, o ktorom som ako dieťa sníval. A sú to preteky, ktoré som vyhral dvakrát. Splnil som si tak sen a prináša to množstvo emócií a tieto pocity chcem znovu mať. Stále to bol môj domáci závod, cítite všetkých tých fanúšikov, ich rešpekt a vášeň, ktoré vám dodávajú extra sily.“

Strašiakom 102. rončíka Giro d’Italia je počet časovkárskych kilometrov, ktorých bude dokopy 59. Prvá časť pretekov je ľahšia, horský profil sa objaví až v 13. etape končiacej na Lago Serrù. V tej by sa mal Nibali cítiť ako doma, naopak v časovke môže stratiť dôležité sekundy. Od „Žraloka z Messiny“ tak môžeme očakávať bojovný výkon v časovke za účelom limitovania strát a silné predstavenie v horách.

Simon Yates (:mts:)

Minulý rok patril k najväčším zjavom Giro d’Italia. Až do 19. etapy bol najlepším jazdcom, potom však totálne vybuchol a „vyplo“ mu nohy. Keď sa ho novinári v Bologni spýtali, kto je najväčším favoritom, odpovedal: „Ja.“

zdroj: twitter.com/CyclingCentral

„O týchto pretekoch som rozmýšľal takmer 12 mesiacov. Veľmi som sa sústredil, som odhodlaný ísť si za svojím cieľom,“ vyhlásil Brit.

26-ročný Yates stihol od prelomového Gira vyhrať svoju prvú Grand Tour, Vueltu. Taktiež sa výrazne zlepšil v časovke. Tento rok na Paríž – Nice dokonca získal prvé víťazstvo v tejto disciplíne. V úvodnej časovke sa predpokladá, že by malo v neskorších fázach silno pršať. Preto si takmer všetci favoriti vybrali štartové čísla, ktoré im zaručujú skorý štart. Až na Simona Yatesa, ktorý sa podmienok nebojí.

„Počasie je iba odhad, nikto to nevie naisto. Takto budem poznať časy mojich rivalov, čo mi dovolí upraviť si stratégiu.“ 

Gradujúca náročnosť etáp dáva Yatesovi jasnú víziu, akou pristupovať k jednotlivým dňom.

„Toto Giro ma núti v prvom týždni jazdiť konzervatívne. Najťažšia časť je na konci. Máme jasný plán, akým sa riadiť počas pretekov. Je pravdou, že Roglič bude mať výhodu, ale na časovke som dlho ťažko pracoval a poslednú, ktorú som robil, som vyhral. Máme rovnaký plán, ako na Vuelte. Tam to fungovalo.“

Yates sa bude môcť spoľahnúť na plnú podporu kvalitného vrchára Estebana Chavesa (:mts:). Ten na rovnakej tlačovej konferencii vyhlásil, že nie je úrovni ako v roku 2016. Jeho hlavným cieľom je tak pomáhať lídrovi austrálskej stajne.

Zdroj: cyclingnews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár