15. etapa Tour de France 2020 preview: Akcia Grand

Tour de France 2020
15. etapa Tour de France 2020

15. etapa Tour de France 2020 ukončí druhý závodný blok pretekov. Skončí sa doposiaľ najťažšom stúpaní pretekov – brutálnom Grand Colombier. V ďalšom dni voľna nám tento kopec v pohorí Jura prinesie zatiaľ najlepšiu možnosť na vážne rozhodovanie o žltom drese.

Etapa sa už konala. Na tomto odkaze nájdete článok s podrobným popisom situácie a výsledkami.

13. septembra 2020
Dĺžka
: 174,5 km
Profil: horský, 3724 nastúpaných metrov
Štart: 12:50 LSEČ v Lyon
Predpokladaný dojazd: od 17:11 – 17:40 LSEČ v Grand Colombier

Vysielanie, priamy prenos

Preteky môžete sledovať na Tisport Live TVUžite si všetky prenosy Tour de France 2020 naživo.

15. etapa Tour de France 2020 – trasa

Nedeľná etapa sa náramne podobá na finálnu na pretekoch Tour de l’Ain. Vyhral ju Primož Roglič, ale k tomu až v ďalšej sekcii. Z Lyonu sa ide po viac ako stokilometrovej rovine smerom na východ. Na 59. kilometri sa nachádza šprintérska prémia. Ako sa k nej zachová BORA – hansgrohe? Bude ťahať vysoké tempo aj teraz a unaví Bennetta? Necháme sa prekvapiť. Všetci už unavení a tak asi pôjde o pokojnejší štart.

15. etapa Tour de France 2020 – profil:

15. etapa Tour de France 2020
zdroj: letour.fr

Prvá prekážka príde po vstupe do departmentu Ain. Montèe de la Selle de Fromentel (11,5 km – 8%) bude prvým testom nôh. Po kopci prvej kategórie, ktorý je pomerne dosť strmý, hlavne po vstupe do 8. kilometra stúpania sa to drží na sklonoch väčších ako 10% až do vrcholu. Aj napriek tomu je ohodnotený iba prvou kategóriou. Nasleduje rýchly zjazd a tvorí sa krátky okruh po pohorí pred Alpami.

Col de la Biche (6,9 km – 8,6%) je ďalším predkrmom v menu. Už tu budeme môcť vidieť vrchársku formu favoritov, keďže po celých ťažkých kilometroch budú tempo udávať hlavne borci z Team Jumbo-Visma a INEOS Granadiers. Druhý kopec dňa nezaostáva za svojím predchodcom nad 10 percentami je to od štartu až do štvrtého kilometra, potom aj na predposlednom jednom kilometri. Kto chytí zlý deň, trpieť bude už tu.

Profil Grand Colombier (HC – mimo kategórie):

15. etapa Tour de France 2020 Grand Colombier
zdroj: letour.fr

Nasleduje svižné klesanie s rovinatou časťou ku obci Culoz. Po dvoch stúpaniach, ktoré sú ťažké samé o sebe, prichádza absolútne vyvrcholenie druhého týždňa. Grand Colombier má 17,4 km a 7,1%. Ide o nepravidelný, veľmi dlhý kopec. Jeho prvá tretina sa ide v 7 až 10 percentách s maximálnymi 12. Potom sa medzi množstvom serpentín nájde jednoduchšia časť s falošnou rovinkou. Potom sa opäť prichádza na 8%, opäť mierne stúpanie a ostávajú posledné tri kilometre.

15. etapa Tour de France 2020 – mapa:

15. etapa Tour de France 2020 mapa
zdroj: letour.fr

Práve tu môžeme čakať najväčšie selekcie aj zrýchlenie. To bude záležať od toho, ako ďaleko vlaky líderských tímov vydržia. Posledné stovky metrov sú nad 10%. Finišuje sa vo výške 1501 metrov nad morom, čiže vysoké nadmorské parametre ešte nebudú fungovať, napríklad pre Kolumbijčanov.

Francúzska vláda oznámila, že stúpania Col de la Biche a Grand Colombier budú pre fanúšikov uzatvorené. V prvý veľký horský dojazd si tak užijeme bez fanúšikov, ale je to lepšie, ako keby sa mala opakovať situácia s preplnenými cestami spred týždňa.

Predpoveď hlási 27 ºC a iba mierny vietor, ktorý bude fúkať do boku, ale pri mnohých zmenách smeru a zakrytí lesa nebude mať žiaden vplyv.

15. etapa Tour de France 2020 – favoriti

Etapa, na ktorú sa dlho čakalo. Síce už predtým sme videli, ako sú na tom jednotliví favoriti, ale stúpanie ranku Grand Colombier ponúkne najväčší priestor na veľké rozdiely.

Čo únik?

Prvá časť etapy bude zaujímavá, hlavne kvôli úniku. Uvidíme tím BORA tlačiť a tým pádom sa šance pre brejk znížia? Zároveň sa úplne neočakáva únik zložený iba z vrchárov, keďže tí nie sú takí silní na rovine, kde by museli minúť veľa síl ešte pred prvými kopcami. Ak by sa išlo pomaly, zaujímavé to bude aj kvôli neskorším časovým limitom. Čím pomalšie by sa zo začiatku išlo, časti medzi skupinami so šprintérmi by sa zmenšili, rovnako by bol pre špurtérov vzadu menší priestor pre stihnutie časového limitu.

Taktiež sa však môžeme dostať do situácie, kedy sa uvoľní veľká skupina. Tá by pekne spolupracovala a získala víťazstvo v etape, keďže žiadne celky mieriace na generálnu klasifikáciu by nechceli míňať silami pred kopcom. Brejk je vždy lotéria, inak tomu nebude ani zajtra.

13. etapa Tour de France 2020
Daniel Martínez | zdroj: twitter.com/guardian_sport

Vyhrať z úniku by sa mohlo podariť jazdcom ako Lennard Kämna (BOH), Daniel Felipe Martínez (:efd:), Mark Hirschi (:sun:), Esteban Chaves (:mts:), Damiano Caruso (:bmt:), Simon Geschke (:ccc:) či Valentin Madouas (FDJ), Sergio Higuita (:efd:) alebo Pierre Rolland (B&B Hotels – Vital Concept). Niektorí by si chceli obzvlášť zaistiť body do vrchárskej klasifikácie, ktorú vedie Benôit Cosnefroy (:alm:). Ten ale najlepším vrchárom na dlhých stúpaniach rozhodne nie je.

Ohňostroje v celkovom poradí

Primož Roglič (:tjb:) sa na rovnakom stúpaní pred mesiacom radoval. Po skvelej práci tímu a pomerne pasívnom stúpaní mal lepšiu koncovku ako Egan Bernal, ktorý bol na pokraji so silami. Slovinec vyzerá ako najlepší jazdec tejto Tour, zajtra má ďalšiu šancu útočiť či nasledovať nebezpečné útoky. V akcii uvidíme aj jeho vlak, ktorý bude kontrolovať tempo.

Roglic na Tour de l'Ain
Roglič víťazí v 2 etape Tour de l’Ain 2020 pred Bernalom | zdroj: twitter.com/cyclecollective

Tadej Pogačar (:uae:) je najlepším vrchárom podujatia, v kopcoch na Rogliča získal 40 sekúnd. Čas ale stratil na rovinatej veternej etape. „Ak bude možnosť získať ďalšie sekundy, pôjdem do toho,“ povedal po 14. etape. A my nemáme prečo 21-ročnému Slovincovi neveriť. Na dlhých stúpaniach má určitú výhodu pred žltým dresom, len jeho tímová podpora je prakticky nulová. Útok Slovinca však bude len otázkou času.

adej Pogačar - najlepší mladý jazdec doterajšieho priebehu
Tadej Pogačar – najlepší mladý jazdec doterajšieho priebehu | zdroj: twitter.com/SFME_Mag

Richie Porte (:tfr:) je v najlepšej forme, v akej v tejto situácii bol. Dokonca sa môže porovnávať s tým Austrálčanom, ktorý v roku 2016 bol na Tour piaty. Vypadol mu však výborný Bauke Mollema, ale 35-ročný jazdec ešte môže čo to pri svojom údajne poslednom útoku na celkové poradie v kariére ukázať.

Richie Porte | zdroj: twitter.com/BBCSport

Mikel Landa (:bmt:) sa konečne dočká dlhých stúpaní, na ktorých exceluje. Má jednoznačnú tímovú podporu – pozíciu, po ktorej vždy túžil. Španiel má zároveň kvalitné nohy a 8. priečku. Čas stratil rovnako ako Pogačar a zajtra sa mu naskytá ideálna príležitosť na útok.

Quintana Landa pred Tour de France
Quintana a Landa | zdroj: twitter.com/CronoenMarcha

Egan Bernal (:ins:) sa prepadol na tretiu priečku v celkovom poradí. Svoju kondíciu podľa všetkého smeruje do tretieho týždňa, ale na takýchto kopcoch musí byť medzi najlepšími aj bez najlepšieho stavu. 23-ročný Kolumbijčan však asi opäť bude iba limitovať straty.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Egan Bernal (@eganbernal),

Hocikedy sa môžu ukázať ďalší Kolumbijčania v top 10: Nairo Quintana (Arkéa-Samsic), Rigoberto Urán (:efd:) a Miguel Ángel López (AST).

Súťaž o zelený dres a naše tipy

Za víťaza tipujeme Tadeja Pogačara. Kurz na jeho víťazstvo na stránke nášho inzertného partnera Tipsport je 5,00:1. Ak sa zaregistrujete na tomto odkaze, dostanete 15€ zadarmo s možnosťou zisku až 4000€ zadarmo.

Navyše, v spolupráci s Holokolo sme pre vás pripravili tipovaciu súťaž na našom Facebooku. Do nedele 12:00 si stačí tipnúť víťaza 15. etapy a budete zaradení do žrebovania o zelený dres z Tour de France! Odkaz na súťaž.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár