Reštart sezóny v štyridsiatkach bude odlišný. Vyjadrenia favoritov pred Strade Bianche

Už zajtra štartuje prvý závod World Tour – Strade Bianche. Talianska jednodňovka prilákala takmer všetky veľké klasikárske mená sveta. Ich forma však bude veľkou lotériou, keďže sa nejazdilo viac ako tri mesiace. Navyše, výsledok ovplyvní aj počasie. Pôvodne jarná záležitosť sa presunula na stred leta, predpoveď v Toskánsku predpokladá dokonca 37 °C.

Organizátori preto presunuli cieľ na šiestu hodinu, ale ani to nezachráni jazdcov prechádzaní prašných ciest na silnom slnku. Edíciu 2018 výrazne poznačil chlad, dážď a blato, tentokrát to bude extrémne teplo a sucho, neznáma forma jazdcov, ktorí prišli priamo z tréningových kempov, a veľké množstvo možných víťazov. Svoje zohraje aj atmosféra divákov, ktorá by mala byť kvôli pandémii o čosi konzervatívnejšia. Samotného priebehu pretekov by sa však, našťastie, mnohé bezpečnostné opatrenia a pravidelné testy nemali dotknúť.

Podrobnú analýzu trasy, tímov a jazdcov nájdete v našom preview.

Motivácia favoritom v iba trojmesačnom kalendári nechýba. Preteky označované aj ako „šiesty monument“ sú prestížnou záležitosťou, ktorá sa zaraďuje k najväčším úspechom každého jazdca. Poniektorí vyhlasujú, že idú iba nabrať prvé závodné kilometre, iní však cítia príležitosť siahnuť na skorý úspech a zbaviť sa tlaku.

Prinášame vám vyjadrenia najväčších mien na dlho očakávanom štarte.

Mathieu van der Poel (Alpecin Fenix):

Mathieu van der Poel
zdroj: twitter.com/LeGruppetto

„Je veľmi ťažké teraz odhadnúť môj stav. Po tak dlhej prestávke sa môžu vpredu objaviť prekvapivé mená. Bude to pre mňa prvý závod od konca prestávky, navyše, popoludní hlásia niečo okolo 40 stupňov. Trať je ťažšia, ako si myslíte. Televízia poskytuje skreslený obraz, hlavne nastúpané metre. Niektoré štrkové sektory sú náročnejšie ako ostatné. Niektoré vyzerajú dosť zle. Musíte byť všade ostražití. Dúfam, že ma spolujazdci podržia, lebo som počul, že sa tu pelotón delí dosť skoro. Bude otázne, či dokážem prejsť posledné stúpanie rýchlejšie ako ľahší jazdci. Uvidíme zajtra,“ povedal cyklistický zjav a debutant na Strade Bianche pre Wielerflits.

Julian Alaphilippe (:dqt:):

Alaphilippe víťazí na Strade Bianche 2019.
Alaphilippe víťazí na Strade Bianche 2019. zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

„Je to iné ako minulý rok, keď bolo Strade Bianche súčasťou závodného bloku s Miláno – San Remo a Tirreno-Adriatico. Predtým som mal odjazdenú Argentínu a Kolumbiu. Teraz je to iné. Je to test, aby ste zistili, ako ďaleko ste od zvyšku poľa. Netvrdím, že moja forma je skvelá. Mám v úmysle ju vylepšiť na Miláno – San Remo, Critérium du Dauphiné až na Tour a jesenné klasiky. Počul som, že každý hovorí o tom, že hocijaký závod sa môže zrušiť. Pevne dúfam, že sa situácia s pandémiou zlepší a budeme môcť pokračovať v pretakaní,“ vysvetlil belgickým novinám Nieuwsblad.

„Nejde o to, že to budú prvé preteky od karantény, ale zároveň bude štyridsať stupňov. Bude to mať dopad na preteky, každý bude chcieť pretekať. Ale to bude rovnaké pre každého. Spolu s tímom sme vyvinuli stratégiu, aby sme dostali čo najviac tekutín.“

Peter Sagan (BOH):

„Dobre vidieť, že môžeme začať sezónu. Dúfam, že takto budeme pokračovať, ale uvidíme, čo sa všetko stane. Nebude to ľahké s takými teplotami…takže som zvedavý, ako to dopadne. Prešiel som si trasu Strade Bianche a musím povedať, že to bude o dosť odlišné ako v marci. Rozdielne počasie, bude teplejšie a bude sa to viac prášiť. Určite to bude ťažšie,“ odpovedal Slovák pre platformu velon.cc.

Zostava Bora – hansgrohe na Strade Bianche:

Wout van Aert (:tjb:):

Wout van Aert
zdroj: twitter.com/Cyclingnewsfeed/

„Od konca júna som sa pripravoval práve na začiatok pretekania. Počas tréningového kempu v Tignes sme doladili posledné detaily. Mojím cieľom je jazdiť čo najlepšie hneď od začiatku a čo najdlhšie. Strade Bianche sú veľmi pekné preteky. V minulosti som tu jazdil veľmi dobre. Po dvoch pódiách opäť mierim na čo najlepší výsledok. Okolo seba budem mať silných spolujazdcov,“ uviedol 25-ročný belgický cyklokrosár pre web tímu Jumbo Visma.

Greg Van Avermaet (:ccc:):

„Strade Bianche patria medzi moje obľúbené preteky. Bude to špeciálne tu odštartovať novú sezónu. Zvyčajne som jazdil dobre, dúfam, že sa mi to opäť podarí. Počas prestávky som nestratil motiváciu a po kempe v Livigne sa cítim vo forme. Okolnosti budú iné ako normálne a teplo bude veľkým faktorom. Neviem sa dočkať návratu pretekania,“ vyhlásil Belgičan v tlačovej správe tímu CCC.

Michal Kwiatkowski (:ins:):

Kwiatkowski Strade Bianche
Kwiatkowski víťazom Strade Bianche v sezóne 2014. zdroj: twitter.com/StradeBianche

„Po tréningovej jazde som si tu všimol rozdiely oproti jari. Bude sa oveľa viac prášiť, každý bude mať menšiu kontrolu nad bicyklom. Prirovnal by som to k jazdeniu na snehu. Pre niekoho, kto tu nikdy nezávodil, to môže byť náročné. Podľa mňa to bude mimoriadne nebezpečný závod, riskantný…ale to je Strade Bianche. Na týchto pretekoch sa musíte pevne držať kolesa a byť opatrní so svojou pozíciou,“ vyhlásil Poliak pre Cyclingnews.

„Je tu veľa jazdcov, ktorí môžu vyhrať: vlaňajší víťaz Julian Alaphilippe, Jakob Fuglsang, Greg Van Avermaet, dokonca aj Mathieu van der Poel. Ten bude vpredu a bude si môcť robiť všetko, čo sa mu zachce. Budete musieť potrebovať kus šťastia. Ak ho máte a ste v závere silní, vtedy zvíťazí najsilnejší. Van der Poel potvrdil, že je najsilnejším jazdcom v pelotóne. Myslím, že je favoritom.“

Philippe Gilbert (:lts:):

Tunajší víťaz z roku 2011 sa vyjadril pre noviny Nieuwsblad: „Počas posledných dvoch dní sme preskúmali trasu a bolo tu naozaj veľmi horúco. Je tu teplo, ale to platí pre všetkých. Všimol som si, že tu, v Siene, je menej ľudí ako obvykle. Sú to klasické, ale krátke preteky. Okamžite musíte byť pozorní. Každý sme sa pripravovali rovnako. Od začiatku karantény som robil všetko pre to, aby sa mi tu darilo.“

38-ročný Belgičan sa vyjadril, že jeho hlavným cieľom je Miláno – San Remo o týždeň. To mu chýba do zbierky všetkých piatich monumentov: „Zmena trasy znamená, že posledných tridsať kilometrov bude viac technických a nervóznych. V minulosti to bolo všetko stálym tempom až ku Cipresse [predposlednému kopcu, pozn. red]. Teraz to bude iné. Nové kopce netreba podceniť.

Alberto Bettiol (:efd:):

„Reštart World Tour je znakom nádeje. Som veľmi hrdý na to, že nová sezóna sa začne v Taliansku so Strade Bianche, pretekmi môjho domova. Jasné, že by som ich chcel vyhrať. Nuž, Strade Bianche sú pre mňa prekliate preteky. Ide sa cez môj rodný región a očakávaniu sú vždy vysoké.  Bolo by pekné vidieť talianske double [aj v ženských pretekoch, pozn. red.] ako minulý rok vo Flámsku,“ zaželal si víťaz Okolo Flámska 2019. Citoval ho server Velonews.

Štartovú listinu Strade Bianche 2020 nájdete na tomto odkaze

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár