TOP 5 záverov z veľkého cyklistického víkendu

TOP 5 záverov

zdroj: https://twitter.com/KuurneBxlKuurne/status/1366115212529725441/photo/1

Posledný februárový víkend patril viacerým pretekom, najmä však dvom úvodným klasikám (Omloop Het Nieuwsblad a Kuurne-Brussels-Kuurne), ktoré sa každoročne spolupodieľajú na tvorbe „Flámskeho otváracieho víkendu“. Taktiež nesmieme zabúdať na poslednú etapu pretekov Okolo Spojených arabských emirátov. Nuž, cez víkend sa fanúšik cestnej cyklistiky rozhodne nenudil. Čo však tieto preteky naznačili do ďalšieho priebehu sezóny? Čo môžeme predvídať v nadchádzajúcich týždňoch? Tu je TOP 5 záverov z prvého veľkého cyklistického víkendu.

TOP 5 záverov

1.Spoľahlivý Tadej Pogačar

Pred začiatkom UAE Tour 2021 sa viacerí odborníci nechali počuť, že Slovinec Tadej Pogačar, víťaz doposiaľ poslednej Tour de France, je pod veľkým tlakom, pretože veľa ľudí od neho očakáva víťazstvo a ešte nie je v takej forme, ktorá by mu umožňovala pomýšľať naň. Tadej však v priebehu celých pretekov dokazoval, že už hneď na úvod sezóny je perfektne pripravený. Dokázal to nielen na rovine, kde odolával nepríjemnému bočnému vetru, ale taktiež v kopcoch. Vyhral napríklad etapu končiacu na 10-kilometrovom stúpaní Jebel Hafeet, kde si poistil držanie dresu pre lídra pretekov. Neskôr ho spoľahlivo doniesol až do samotného záveru v Abu Dhabi, a teda opäť raz potvrdil, že ak Tadej je držiteľom dresu lídra pretekov v aspoň jednej z etáp, tento dres aj celkovo vyhrá a stane sa celkovým víťazom pretekov. Nuž, na Tadeja je spoľahnutie.

Obrázok
Tadej Pogačar – víťaz UAE Tour 2021

2.Dvojakí šprintéri

Ďalším faktom, ktorý sme mohli v praxi vidieť, je to, že nie všetci šprintéri sú v aktuálnom čase na najvyššej výkonnostnej úrovni. Prejavilo sa to nielen na UAE Tour 2021 ale taktiež na dvoch úvodných klasikách. Športoví fanúšikovia mohli vidieť, že ak nejaký šprintér vyhral, bolo to dominantné víťazstvo o viac než je dĺžka bicykla pred druhým pretekárov v cieli. Čo sa týka prognóz, takéto šprinty môžeme očakávať aj na najbližších najmä etapových podujatiach (Tirreno – Adriatico, Paris – Nice).

Obrázok
Sam Bennett – dominantný víťaz dvoch etáp UAE tour 2021

 

3.Konzistetní klasikári

Do tretieho z TOP 5 záverov by sme mohli zahrnúť Nemca Nilsa Politta (BOH) a Mattea Trentina (UAD), ktorí obaja dosiahli TOP 10 umiestnenia na oboch belgických klasikách, čo rozhodne nie je výsledok na zahodenie. I keď Trentin sa vyjadril, že to nie sú výsledky, pre ktoré na jarné klasiky prišiel. Napriek tomu však tímy Bora – Hangsrohe a UAE-Team Emirates môžu byť spokojné. V prípade nemeckej stajni Bora to platí duplicitne, nakoľko aj pri neúčasti Petra Sagana mali jazdca, ktorý aj v sobotu, aj v nedeľu bojoval o víťazstvo. Navyše v prípade tímu s nemeckou základňou mať nemeckého lídra je naozaj skvelé. Ako to však s líderskou pozíciou v Denkovom tíme bude aj na ďalších jednodňových pretekoch, ostáva len v rovine otázky. Pravdepodobne pôjde o pozíciu dvojlídra.

Obrázok
Nils Pollitt vo farbách Bory na Oude – Kwaremont

4.Dynamika a chuť im nechýba

Áno, počas „Flámskeho otváracieho víkendu“ sme mohli pozerať na cyklistov, ktorých dynamika a chuť robiť preteky ešte ťažšími neopustili. Ide najmä o prípad úradujúceho majstra sveta Juliana Alaphilippa (:dqt:), úradujúceho majstra sveta v cyklokrose Mathiuea van Der Poela a Thomasa Pidcocka (:ins:). Prvý menovaný Francúz svoje majstrovstvo a veľký hlad po víťazstve ukázal sólo atakom na Omloop Het Nieuwsblad. Podobný kúsok urobil aj van Der Poel na Kuurne-Brussels-Kuurne. V oboch prípadoch ich snaha nebola odmenená, no určite nevyšla nazmar. Predsa len to, čo máme radi na jarných klasikách, sú takého nástupy a ataky, ktoré spočiatku nevyzerajú nádejne, no s ubúdajúcimi kilometrami sa čoraz viac stávajú reálnejšími. Navyše výrazným spôsobom dramatizujú priebeh pretekov. Škoda len, že nie vždy sú úspešné. Čo sa týka Thomasa Pidcocka, mladého cyklokrosára, dynamika v samotných záveroch mu rozhodne tiež nechýba. Preukázal to na Kuurne-Brussels-Kuurne, a teda tím INEOS Grenadiers našiel jazdca, ktorým bude miešať karty na jarných klasikách.

Obrázok
Julian Alaphilippe pri útoku na Omloop Het Nieuwsblad 2021

5. Ticho a nuda

Napriek tomu, že počas uplynulého víkendu sme boli svedkami viacerých nádherných cyklistických atakov a tímových taktík, jarné klasiky sa predsa len niesli v nudnom a tichom prostredí. Hlavným dôvodom tejto športovej inhibície bola a aj bude absencia divákov, ktorí nemôžu lemovať cesty, po ktorých cyklisti jazdia. To vytvára pocit, akoby sa šport konal v ľudoprázdnom svete bez akéhokoľvek ľudského záujmu. Nuž, aj takéto dopady má celosvetová pandémia, avšak buďme radi, že a preteká i naďalej.

 

Toto bolo TOP 5 záverov z prvého veľkého cyklistického víkendu. Najbližšie nás čaká Le Samyn 2021.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár