Tour de France 2020 preview – všetko, čo potrebujete vedieť

Tour de France 2020
Tour de France 2020

Náročný rok 2020 zmenil takmer všetko, čo sa dalo. Postavenie najslávnejších pretekov ale ostáva rovnaké a tento rok sa pokúsi zachrániť mediálny, finančný, ale aj športový stav cyklistiky. Tour de France 2020 sa napriek narastajúcim prípadom koronavírusu vo Francúzsku konať bude. Odhliadnuc od zdravotnej situácie celého sveta, Tour ponúka otvorený súboj dvoch najväčších tímov, francúzskej nádeje či jazdcov bažiacich po úspechoch po dlhom čase bez pretekov.

Tour de France 2020 sa koná od 29. augusta do 20. septembra. Zajtra je na programe prvá etapa v Nice. Ešte snáď nikdy sa nevyskytovalo pred začiatkom toľko otázok. Hlavná debata sa po augustovom reštarte sezóny viedla ohľadom nespočetného množstva pádov na pretekoch, po ktorých si veľká časť favoritov prešla menšími zraneniami, odstúpení z pretekov či straty niekoľkých tréningových dní.

Trasa Tour de France 2020

Kompletný prehľad všetkých etáp nájdete v samostatnom článku

Začína sa zostra. Prvá kopcovitá etapa v Nice ponúkne šprint zriedenej skupiny po atypickej trase pre Grand Départ. Už druhý deň sa bude niesť v teste jazdcov na celkové poradie a niekoľko otáznikov sa tak už poľahky odkryje. Aká bude forma dvoch najväčších favoritov Rogliča a Bernala po zraneniach z Dauphiné? Pri dvoch stúpaniach prvej kategórie a výbušnému finále sa už nikto nebude môcť skrývať.

2. etapa Tour de France 2020:

2. etapa

Pokračuje sa šprintérskou etapou. Tých nie je na tohtoročnej Tour príliš mnoho a preto sa veľké celky budú snažiť o mierne tempo. Vo štvrtom dni sa opäť príde prvý kopcovitý finiš, ktorý príde po 6-kilometrovom stúpaní a opäť to bude jeden z veľkých dní pre celkové poradie v prvom týždni. Nasleduje šprintérska piata etapa.

6. etapa Tour de France 2020:

Col de la Lusette v šiestej etape je dlhé stúpanie s viacerými možnosťami pre útok. Tour tak v prvom týždni pripomína skôr útočnú vrchársku Vueltu. Už vtedy budeme vidieť čistú formu favoritov. Tí v prvých dňoch síce nevyhrajú, ale môžu stratiť dôležité sekundy. Medzi ôsmou etapou je ešte ďalšia rovinatá skúška. Potom príde prvý pyrenejský deň s 80 km náročných stúpaní na juhu Francúzska. Dvojica Port de Balès and Col de Peyresourde je určite náročná a pôjde o ďalší deň dôležitý pre celkové poradie

8. etapa Tour de France 2020:

8. etapa Tour de France 2020

Prichádza stredne kopcovitá etapa vhodná pre únik, ktorý môže uspieť po ťažkých dňoch a vôli veľkých celkov šetriť sily. Nasledujúca desiata etapa je síce nenápadná, ale pobrežie Atlantického oceánu spája dva ostrovy, na ktorých bude štart a cieľ. Očakáva sa tvrdý vietor, ktorý môže na najrovinatejšej etape pretekov poriadne zahrať do celkového poradia. Rozbiť to budú chcieť viaceré tímy a radovať sa môže šprintér typu Petra Sagana.

Potom sa držíme pri rovinatej etape. 12. deň je najdlhší a ponúkne zvlnenú až mierne kopcovitú šancu pre klasikárov alebo únik. V ďalší deň sa po najväčších výškových metroch dostaneme na vrchol Puy Mary. Trasa Tour de France 2020 sa drží takýchto menších stúpaní v nízkych nadmorských výškach. Na záver je pripravený strmý 5-kilometrový kopec.

13. etapa Tour de France 2020:

13. etapa Tour de France 2020

V štrnástom dni to bude pre únik alebo klasikárov. V 15. etape sa čaká na jednu z najťažších etáp. Na jej konci sa vystúpi na Grand Colombier a môže ísť o ďalší rozhodujúci moment pretekov. V etape po dni voľna ďalej nasleduje ďalšia koláž dvoch dlhých stúpaní s finišom na kratšom Villard-de-lans.

15. etapa Tour de France 2020:

15. etapa Tour de France 2020

17. etapa, pravdepodobne s označením „kráľovská“. Prakticky jediná etapa s parametrami etapy v horskej nadmorskej výške. Po ikonickom Col de la Madeleine sa vyšplhá na 21,5-kilometrový kopec Col de la Loze vo výške 2304 m. n. m. Práve tu bude chcieť napríklad Kolumbijčan Bernal nahnať náskok, keďže ide o najvyššie položený bod pretekov. Trasa je tak diametrálne odlišná od tej minulej, ktorú Bernal vyhral a niesla sa v oveľa vyšších alpských priesmykoch. Tento rok vôbec nie je jednoduchá, práve naopak, ale jej náročnosť tvorí množstvo kratších stúpaní. Preto bude práve táto etapa dôležitá pre ašpirantov na víťazstvo, ktorí majú radi riedky vzduch z Kolumbie.

17. etapa Tour de France 2020:

17. etapa Tour de France 2020

18. etapa ešte prinesie posledné vzrušenie na ceste pre celkové poradie. Pôjde sa stále hore-dole a na záver príde rozhodujúci kopec s 6 km a 11% Col des Gillers. Potom nasleduje tranzitná etapa pre únik.

20. etapa Tour de France 2020 (časovka)

20. etapa Tour de France 2020

Jediná časovka pretekov sa odohrá na La Planche des Belles Filles. Prvé dve tretiny sa idú po tiahlom rovinatom teréne, jazdci si budú musieť niečo nechať na strmý 6-kilometrový výstup. Favoriti ako Roglič alebo Dumoulin tu pravdepodobne získajú čas, čo budú mať čistokrvní vrchári na pamäti v predošlých dňoch. Tu sa definitívne rozhodne o víťazovi žltého dresu.

Posledné etapa je klasická oslavná etapa v uliciach Paríža so šprintérskym finále. Dúfame, že počas pandémie sa tam konvoj dostane.

Program a vysielanie

Väčšina etáp začína do dvoch hodín od 12:00. Finišuje sa približne okolo 18:00.

Všetky etapy si budete môcť pozrieť na Tipsport Live TV a v celej dĺžke prenosu počas celej Tour de France 2020.


Podrobné časy štartu a cieľu jednotlivých etáp vám prinesieme v samostatných článkoch pred každou etapou s analýzou trasy, zaujímavých miest v okolí a favoritmi na víťazstvo.

Tímy Tour de France 2020

Na štarte je 22 tímov po ôsmich jazdcoch. Zúčastnia sa všetky World Tour tímy a Pro celky Arkéa-Samsic, Total Direct Energie a B&B Hotels-Vital Concept. Prejde sa 3473,2 kilometrov.

Štartovú listinu nájdete na tomto odkaze.

Favoriti Tour de France 2020

Kompletný prehľad favoritov na celkové poradie nájdete v samostatnom článku 

V celkovom poradí súboj Jumbo-Visma vs INOES vs Pinot

Team Jumbo-Visma je pripravený vyzvať Team INEOS v priamom súboji o zisk žltého dresu. Slovinec Primož Roglič (:tjb:) sa na Critérium du Dauphiné ukazoval v skvelej forme. Ak sa bude po páde a odstúpení z poslednej etapy Dauphiné cítiť dobre, je najlepším kandidátom na titul. Zranenia sa ale zdali vážnejšie, preto pár dní netrénoval naplno. V zálohe číha druhý líder tímu Tom Dumoulin (:tjb:), ktorý je zdravotne v poriadku a po takmer roku bez pretekov sa na Dauphiné ukazoval čoraz lepšie. Je jasné, že svoju krivku výkonnosti načasoval Holanďan na Tour de France a je ďalším veľkým favoritom. Obaja sa vedia udržať na dlhých kopcoch s najlepšími a v časovke budú mať zjavne navrch.

Jumbo-Visma prináša veľmi silný tím, porovnateľný s Ineosom. Kuss, Bennett, Gesink sú skvelí v kopcoch, Van Aert je v životnej forme a dokáže ťahať na stúpaniach aj rovinách.

Roglic na Tour de l'Ain
Roglič víťazí v 2 etape Tour de l’Ain 2020 pred Bernalom | zdroj: twitter.com/cyclecollective

Team INEOS je bez Chrisa Frooma a Gerainta Thomasa, ktorí kvôli rôznym dôvodom nezískali najlepšiu formu pred Tour. Chýbať im však nebude obhajca víťazstva Egan Bernal (:ins:). 23-ročný Kolumbijčan je tiež po odstúpení z Critérium du Dauphiné veľkou neznámou. Ešte na včerajšom predstavení tímov vyhlásil, že sa z bolestí chrbta úplne nezotavil. Na Tour de l’Ain ani Dauphiné nevyzeral ako niekto, kto má útočiť na titul v prvej línii. Po Rogličovi je to druhý najväčší favorit s otáznikom ohľadom formy. Prináša so sebou Richarda Carapaza (:ins:), ktorý je síce po páde na Okolo Poľska, ale pri správnom vyliečení vie nahradiť Bernala. Rovnako to dokáže aj Pavel Sivakov (:ins:), ktorý sa po prestávke ocitol vo veľkej forme a po zhodení pár kíl je v kopcoch skvelý.

Bernal obhajuje Tour de France
Egan Bernal | zdroj: twitter.com/Eganbernal

Thibaut Pinot (FDJ) sa chce vrátiť po minuloročnom silnom predstavení a nešťastnom odstúpení. Teploty budú pre neho konečne nižšie a môže vylepšiť svoju nelichotivú sériu. Posledné tri Tour de France nedokončil. Na Dauphiné sa ukazoval ako veľmi silný jazdec, aj keď po menšom páde najprv stratil v poslednej etape, aby potom predviedol silné nohy pri stíhaní lídra Martíneza. Vyrovná sa skvelý vrchár s tlakom francúzskej verejnosti a konečne ohúri celý národ? Pomáhať mu pri tom budú spoľahlivý mladík Gaudu či pracant Reichenbach.

Thibaut Pinot | zdroj: twitter.com/il_lombardia

Otvorený súboj medzi plejádou vrchárov

Daniel Felipe Martínez (:efd:) vyhral Critérium du Dauphiné, ale jeho možnosti počas troch týždňov ešte nepoznáme. Mladý Kolumbijčan má ešte v tíme konzistentného krajana Rigoberta Urána (:efd:) či mladého Segia Higuitu (:efd:), ktorý je ale po páde.

Tadej Pogačar (:uae:) je v 21 rokoch lídrom na Tour de France. Svoje možnosti ukázal na vlaňajšej Vuelte tretím miestom a po krásnych útokoch aj tromi etapami. Slovinec sa ukazoval s narastajúcou formou a je pripravený sa opäť ukázať svetu. Možno na celkové víťazstvo to rovno nie je, ale pódium by bol ďalší veľký postup pre fenomenálny talent.

Tadej Pogačar
Tadej Pogačar | zdroj: twitter.com/EchelonsHub

Nario Quintana (Arkéa-Samsic) nevyzeral v posledných pretekoch na toho Naira, ktorý po prestupe do Arkéa-Samsic vo februári a marci konečne ukazoval v starej forme. Dôvodom je zranenie kolena, ktoré utrpel pri tréningu v Kolumbii. Uvidíme, či sa mu to za týždeň zlepšilo. Tour de France si žiada od každého najlepšiu formu a bola by škoda, aby ju 30-ročný Kolumbijčan neukázal.

Miguel Ángel López (AST) sa pridáva do zoznamu kolumbijských pretekárov s GC ambíciami. Je jedným z najlepších čistokrvných vrchárov na svete a pri debute na Tour bude chcieť pridať ďalšie pódium z Grand Tours, ktoré už získal na Gire a Vuelte v roku 2018. Prináša so sebou silnú zostavu s bratmi Izagirreovcami či Lutsenkom.

Emanuel Buchmann (BOH) je po páde a nevie sa, ako na to jeho telo zareaguje v pretekárskej záťaži. Ak by sa ale dokázal zázrakom dostať do dobrej formy, bol by veľmi nebezpečným.

Guillame Martin (COF) je vo vynikajúcej forme a je ďalšou francúzskou nádejou na dobrý výsledok.

Mikel Landa (:bmt:) je silným vrchárom, ktorý sa konečne dočká plnohodnotnej podpory od tímu. Richie Porte (:tfr:) má jednu z posledných šancí prezentovať sa ako GC líder tímu vo veku 35 rokov. Enric Mas (MOV) ani Alejandro Valverde (MOV) nevyzerajú najlepšie.

Vrchárska súťaž je nepredvídateľná

Adam Yates (:mts:), Romain Bardet (:alm:), Dan Martin (:isn:) či Bauke Mollema (:tfr:) sa radšej zamerajú na etapové triumfy, ako by mali chrániť priečky v druhej päťke. Rovnako tak môžu zabojovať o dres s červenými bodkami. Agresívny štýl opäť sľubuje Julian Alaphilippe (:dqt:), od ktorého sa pravdepodobne nečaká, aby opäť zopakoval svoje vysoké umiestnenie v poradí. Trasa mu síce vyhovuje, ale musel by zmeniť svoj charakter jazdy.

Alaphilippe | zdroj: twitter.com/Cemal_lin

O bodky môžu zabojovať aj jazdci ako Marc Hirschi (:sun:), Thomas De Gendt (:lts:), Jesús Herrada (COF), Davide Formolo (:uae:) alebo Lennard Kämna (BOH).

Peter Sagan asi opäť zelený

Podrobný opis favoritov na zelený dres nájdete v samostatnom článku

Caleb Ewan (:lts:) i Wout van Aert (:tjb:) vylučujú snahu zabojovať o bodovací dres. Hlavne druhý menovaný je Saganovi veľmi podobný a bol by nepríjemným konkurentom. Preto sa tak opäť ponúka možnosť pre Petra Sagana (BOH) získať už ôsmy dres. Šprintéri na pretekoch, ktorí ho môžu potrápiť, sú Giacomo Nizzolo (:ntt:), Sam Bennett (:dqt:), Elia Viviani (COF) alebo Matteo Trentin (:ccc:).

Sagan pred Strade Bianche
Sagan pred Strade Bianche | zdroj: twitter.com/stradebianche

Podrobný výpočet favoritov v bodovacej súťaži nájdete na tomto odkaze.

Tipy

Podľa náš zvíťazí celkovo Primož Roglič (:tjb:). Na toho si môžete staviť na stránke nášho partnera, stávkovej spoločnosti Tipsport, s kurzom 2,85:1 na tomto odkaze.

Peter Sagan je s kurzom 1,67:1 najväčším favoritom na zisk zeleného dresu.

Ak sa zaregistrujete na odkaze TU, získate bonus 15€ zadarmo a možnosť získania až 4000€ zadarmo.

Naše náhľady na Tour de France 2020:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár