Všetky oči na Evenepoela, preteky môžu prekvapiť. Vyjadrenia pred Okolo Poľska 2020

Okolo Poľska 2020

V stredu 5. augusta sa začínajú prvé etapové preteky po obnovení World Tour kalendáru. Okolo Poľska 2020 má nabité štartové pole zložené zo špičkových jazdcov, ktorých sezónny cieľ je októbrové Giro d’Italia.

Všetky oči smerujú na Remca Evenepoela (:dqt:), fenomenálneho mladíka, ktorý do Poľska prichádza ako čerstvý víťaz Vuelta a Burgos. Dokázal tak vyhrať aj tretí etapák, na ktorý vo svojej druhej profesionálnej sezóne nastúpil. V predvečer pretekov si určite spomenul na prvé výročie svojho triumfu na jednej z najťažších klasík vôbec – Clásica San Sebastian. 20-ročný jazdec Deceuninck – Quick Step nemá v dvoch naplánovaných kopcovitých etapách v Tatrách priestor na utrhnutie súperov na dlhom stúpaní. Budú mu krátke prudké stúpania stačiť na predĺženie série neporaziteľnosti a zisk prvého etapáku World Tour v kariére?

Preview Okolo Poľska 2020 – trasu, program a favoritov – si môžete prečítať na tomto odkaze

Remco Evenepoel:

„Ešte som nebol na Okolo Poľska, ale veľa som o týchto pretekoch počul. Teším sa, že tu môžem byť. Trasu som si pozorne prezrel a vyzerá zaujímavo. Hlavne tretia a štvrtá etapa budú náročné. Myslím, že upravený kalendár spôsobí na začiatku tejto sezóny nejaké prekvapenia. Určite budeme ostražití počas každého dňa.

Pre novinárov zo Cyclingnews povedal: „Myslím, že Poľsko je trochu odlišný etapák, čo sa celkového víťazstva týka. Etapy sú náročné, ale nie sú to dlhé kopce ako v Burgose. Nehovorím, že je to zle, lebo ak sa pozriete na profil 3. a 4. etapy, sú trocha ako ardenské klasiky. Ak chcete vyhrať celkové poradie, musíte tam byť dobrí. Máme pripravený plán, ako získať čas na ostatných. Bez časovky alebo poriadnych stúpaní budú rozdiely skutočne malé a vyhrať môže tak 20 alebo 30 jazdcov. Ak chcete šancu od začiatku, preteky by už od štartu mali byť tvrdé.“

Prvá účasť na monumente a Grand Tour:

Po svojich stále stupňujúcich sa výkonoch je prirodzené sa pýtať, kam až siahajú možnosti Belgičana. Po silnom predstavení na takmer desaťkilometrových kopcoch na severe Španielska sa Remco ukázal, že ani to ho veľmi nemá ako spomaliť. Trojtýždňová Grand Tour je ale iný oriešok, únava a alpské etapy vo vysokej nadmorskej výške sú niečo, čo najväčší talent posledných rokov ešte nevyskúšal.

Remco Evenepoel vyhral 3. etapu Vuelta a Burgos
Evenepoel na Vuelta a Burgos 2020 | zdroj: twitter.com/EvenepoelRemco

Po Poľsku sa Evenepoel sústredí na svoj prvý monument v kariére Okolo Lombardie. Po vrchárskej klasike bude nasledovať sled časovkárskych majstrovstiev Belgicka, Európy a sveta. Vlani na všetkých týchto podujatiach skončil do prvej trojky, na kontinentálnom majstráku bral dokonca zlato.

„Nemyslím, že môj status pred Girom by sa zmenil, ak by som pokračoval vo víťazstvách. Minulý týždeň to bol veľký test na veľkých stúpaniach a ešte väčší test bol, ako som sa v Burgose porovnával s ostatnými vrchármi. Mám nejaké ciele a teraz sa sústredím na Okolo Lombardie a predtým ešte máme svetové majstrovstvá. Musíte brať preteky po pretekoch a pripraviť sa čo najlepšie.

Mojou výhodou je časovka a tam je až 70 km časovky [na Gire, pozn. red.]. To je síce pekné, ale uvidíme na stúpaniach, lebo tam sa dá prehrať celé Giro. To sme videli pri Yatesovi pred dvoma rokmi.“

Domáci obľúbenec Rafal Majka (BOH) má postarané o priateľskú kulisu. Jazdec Bory, paradoxne, nie je najväčším favoritom z tímu. Na krátkych a strmých stúpaniach v okolí Bukowiny Tatrzanskej bude zaujímavé sledovať jeho kolegu Maximiliana Schachmanna (BOH). 30-ročný Poliak však má o motiváciu postarané. Pred začiatkom sezóny hovoril, že počas ďalších mesiacoch, kde vrcholom bude Giro, chce viac útočiť. Ukázať to môže už v nasledujúcich piatich dňoch.

Rafal Majka:

„Som rád, že môžem začať na Okolo Poľska, keďže World Tour preteky na poľských cestách sú vždy veľkým zážitkom. Máme silný tím s niekoľkými pretekármi na celkové poradie a šprintérom Pascalom Ackermannom. Práve som dokončil svoj prvý etapový závod od začiatku novej sezóny [Vuelta a Burgos, pozn. red.] a napriek tomu, že som v prvý deň spadol, sa cítim lepšie a teším sa na začiatok.“

Rafal Majka
Rafal Majka | zdroj: Cyklonews

Ďalším z protagonistov 77. ročníka Tour de Pologne je Jakob Fulgsang (AST). Tretí muž svetového rebríčka UCI sa po kvalitnom výkone na nedávnej Strade Bianche (5. miesto) môže tešiť na jemu vyhovujúcu trasu. Na krátkych stúpaniach vie nasadiť tvrdé tempo, ktorému vie konkurovať len zopár borcov. Podobne ako vyššie citovaní pretekári, aj Dán má v pláne atakovať celkové poradie na Giro d’Italia. Výsledkový ale aj kondičný základ môže svojmu úspechu položiť už na juhu Poľska.

Jakob Fulgsang Okolo Poľska
Jakob Fulgsang | zdroj: twitter.com/astanateam

Jakob Fuglsang:

„Bude to moje prvé Okolo Poľska, ale počul som od kolegov z tímu, že sú to veľké preteky s peknou trasou. Som rád, že sa tu môžem zúčastniť. Mám za sebou úspešný tréningový kemp v Livigne a teraz čakám na štart. Strade Bianche bol môj prvý test, teraz sú na rade etapové preteky.

Esteban Chaves (:mts:) sa pomaly vracia do starej formy po osobných a, hlavne, zdravotných problémoch v roku 2018. Skvele sa ukázal vo štvrtej etape Burgosu, kde skončil štvrtý. V poslednej vrchárskej etape však dojem zhoršil ôsmou priečkou a celkovým štvrtým miestom. Kolumbijčan od povzbudzujúcej víťaznej etapy na Gire 2019 víťazne mlčí. Bude jeho obrat pokračovať aj na Okolo Poľska 2020?

Esteban Chaves na Okolo Poľska
Chaves víťazí v etape na Giro d’Italia 2019 | zdroj: twitter.com/giroditalia

Esteban Chaves:

„Prvé preteky v poslednom týždni mi dodali sebavedomie a istotu. Viem, že musíme systematicky pracovať a uvedomiť si, čo funguje dobre a čo je možné zlepšiť. Na Okolo Poľska ma zaujíma hlavne tretia a štvrtá etapa.“

 

Zdroj: tourdepologne.pl

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár