Okolo Poľska preview: Na kopcoch Evenepoel, Fuglsang či Schachmann, šprinty budú taktiež hviezdne

Okolo Poľska 2020

Okolo Poľska začínajú už túto stredu. Kalendár World Tour pokračuje po epických Strade Bianche prvými etapovými pretekmi v obnovenej sezóne. Úlohy ukázať možnosti týždňových pretekov počas pandémie sa zhostili poľskí organizátori. Na Tour de Pologne prídu po dlhej prestávke cyklisti pripravujúci sa na najväčšie podujatia sezóny. Tešiť sa môžeme na svetových vrchárov a najlepších šprintérov pelotónu.

77. ročník Okolo Poľska sa koná v dňoch od 5. do 9. augusta. Pred koronakrízou bolo v pláne sedem etáp. Kvôli nahustenému programu a konkurencie iných podujatí sa museli rozhodnúť preteky skrátiť na iba päť dní. Aj tie však prinesú trasu vhodnú pre každého, aby otestoval svoje nohy po dlhých mesiacoch tréningu.

Predošlí víťazi Okolo Poľska:

Pavel Sivakov Ineos
zdroj: Cyklonews

2019  Pavel Sivakov
2018  Michal Kwiatkowski
2017  
Dylan Teuns
2016  Tim Wellens
2015  
Ion Izagirre
2014  Rafal Majka
2013  Pieter Weening
2012  Moreno Moser
2011  Peter Sagan

Trasa Okolo Poľska 2020:

1. etapa (5. augusta) | Sliezsky štadión Chorzów – Katovice | 195,8 km (rovinatá)

1. etapa Okolo Poľska 2020
1. etapa | zdroj: tourdepologne.pl

Prvá etapa pokryje 195,8 km medzi Chorzówom a Katovicami. Sliezske mestá sú síce takmer hneď vedľa seba, ale pelotón medzi nimi urobí okružnú jazdu po východe. Pred nástupom na okruh v Katoviciach sa prejdú tri šprintérske prémie. Druhá prejde okolo hradu Ogrodzieniec a vytvorí krásne zábery. Pôjde o najväčšiu prekážku dňa, po nej je to v podstate rovina s menšími rampami.

Finále sa odohrá na troch prejazdoch okruhom dlhom 16,3 km. Bojovať na ňom budú šprintéri. Tí si budú musieť dať pozor na to, aby nestratili pozície na jednej úzkej vracačke a kruhovom objazde a niekoľko ostrých zákrut. Finiš sa nachádza na rovine a okrem výbornej pozície tak rozhodne čistá šprintérska rýchlosť. Po štarte na starom Sliezskom štadióne sa úvodný deň ukončí pri modernom štadióne Spodek Arena.

2. etapa (6. augusta) | Opole – Zabrze | 151,5 km (rovinatá)

2. etapa Okolo Poľska 2020
2. etapa | zdroj: tourdepologne.pl

Druhá etapa ma rovinatý profil až do 58. kilometra, kde začína stúpanie na Horu sv, Anny druhej kategórie. To bude najväčším výstupom dňa. Po ťahavom profile sa pelotón dostane na okruh v Zabrze. Prvé tri prejazdy sa pôjdu po krátkom kopci, kde to môže vyskúšať nejaký klasikár ďaleko pred cieľom. Dominovať by však mali šprintérske vlaky silných celkov, hlavne ak posledné tri kilometre sú po rovine. Opäť by sa malo šprintovať medzi svetovými menami.

Posledné kolá v Zabrze sú o čosi technickejšie ako v Katoviciach. Nachádzajú sa tam dve ostré pravotočivé zákruty, dve šikany a tiahla zákruta. Skúsené tímy ako Deceuninck – Quick Step a Bora – hansgrohe by však bez problémov mali vyjsť bez pádov a opanovať posledné metre a pripraviť svojim koncovým hráčom najlepšiu pôdu pre ďalší rýchly finiš.

3. etapa (7. augusta) | Wadowice – Bielsko-Biala | 203,1 km (kopcovitá)

3. etapa | zdroj: tourdepologne.pl

Preteky sa nesú okrem iného v pripomienke stého výročia narodenia najznámejšieho poľského rodáka Jána Pavla II. Pápež z prelomia tisícročí sa narodil práve v štartujúcich Wadowiciach. V treťom dni sa konečne dostanú na rad vrchári. Je pre nich pripravených až sedem prejazdov cez vrchárske prémie prvej kategórie a záverečný kopcovitý okruh.

Trikrát sa prejde cez kombináciu strmých kopcov Kocierz o dĺžke 2,7 km a priemernom sklone 7,3% a Wielka Puszcza dlhom 1,6 km a sklone 7,9 %. Po nich nasleduje Przegibek (4,2 km; 8,4 %). Po príjazde do známej turistickej destinácie Bielsko-Biala sa etapa ukončí troma prejazdmi kolami dlhými 7 km.

Finiš sa nachádza na trojkilometrovom stúpaní. Víťaz tak môže vzísť zo samostatného pokusu, ale viac pravdepodobný je šprint elitnej skupiny vrchárov.

4. etapa (8. augusta) | Bukovina Resort – Bukowina Tatrzanska | 153 km (kopcovitá)

4. etapa | zdroj: tourdepologne.pl

Tradičná destinácia Tour de Pologne nemôže chýbať ani v túto výnimočnú edíciu. Veľký okruh pod panorámou poľských Tatier v sebe obsahuje kategorizované stúpania: prudký Gliczarów – Sciana Bukowina (1,6 km; 9,8 %) a Rzepiska (2,5 km; 6,8%). Medzi nimi je ešte dvojkilometrová rampa. Po preriedení hlavnej skupiny a absolvovaní dvoch celých okruhov sa prichádza na finále do Bukoviny. To má tri kilometre o siedmich percentách s maximom 11,5 %. Kráľovská etapa síce neobsahuje najdlhšie kopce, ale ich náročnosť, zvyčajné tempo a agresívny prístup jazdcov vždy zabezpečí výraznú selekciu.

Pôjde o poslednú, najdôležitejšiu etapu pretekov. V nej sa bude obhajovať žltý dres získaný v predošlej kopcovitej etape, v lepšom prípade ešte uvidíme útoky na prvú priečku celkového poradia. Táto etapa vždy patrí k vzrušujúcim záležitostiam na pretekoch.

5. etapa (9. augusta) | Zakopane – Krakov | 188 km (rovinatá)

5. etapa Okolo Poľska 2020
5. etapa | zdroj: tourdepologne.pl

Skrátenie pretekov pripravilo usporiadateľov o možnosť pripraviť ďalšiu z tradičných vrchárskych etáp v okolí Zakopaneho. Centrum turistického ruchu severných Tatier bude hostiť štart poslednej etapy Okolo Poľska. Tá má v prvej polovici tri kategorizované stúpania Zab, Krowiarki a Góra Makowska. Po nich však prichádza rovinatá trasa do metropoly Malopoľského vojvodstva. V Krakove sa pelotón popasuje so štvorkilometrovým okruhom rovno trikrát.

Pôjde o rovinatú záležitosť. Na posledných kilometroch sa nachádzajú dve ostré pravotočivé zákruty a jedna vracačka, posledný kilometer bude kompletne priamy. Opäť by si to malo rozdať bohaté šprintérske pole. Historické centrum Poľska pri štadióne klubu Cracovia privíta prvého víťaza World Tour etapáku v obnovenej sezóne. Celkové poradie by sa okrem pádov a zranení nemalo za normálnych okolností meniť.

Prvé dve etapy majú predpokladaný koniec okolo 18:00. Tretia etapa o 16:30. Koniec posledných dvoch dní sa odhaduje na 18:30.

Na Slovensku vysiela preteky televízna stanica Eurosport 1 v živom prenose od 16:00 LSEČ.

Tímy Okolo Poľska 2020

Všetkých 19 World Tour tímov bude na štarte. Premiéru po obnovenej sezóne si odbije Cofidis, ktorý ako jediný celok najvyššej úrovne nebol na Strade Bianche. Organizátori prijali rôzne opatrenia, medzi nimi aj výrazné obmedzenie fanúšikov a novinárov na koncových bodoch etáp.

Okrem najlepších tímov sveta dostali divokú kartu tímy Gazprom – Rusvelo a Team Novo Nordisk, zostava zložená z diabetikov. Účasť majú istú ešte Poliaci v tíme poľskej reprezentácie.

Slovensko ani Česká republika nebude mať na podniku žiadnych pretekárov.

Rok po tragédii

Bude tomu už rok, čo v tretej etape Okolo Poľska 2019 tragicky zahynul Bjorg Lambrecht. Preto bude číslo jeho dresu 143 navždy vyčlenené z pretekov. Symbolicky podnik začne 5. augusta, presne rok po jednej z najhorších udalostí v cyklistike vôbec. Na Sliezskom štadióne sa pamiatka zosnulého belgického talentu uctí minútou ticha.

Okrem toho sa po Bjorgovi Lambrechtovi pomenuje súťaž do 23 rokov, predtým držiaca meno sponzora.

Ťažký týždeň to bude pre bývalých kolegov Bjorga. Pamiatku najväčšieho belgického talentu prežijú pozíciách lídrov Wellens, De Gendt a Degenkolb.

„Chceme si uctiť pamiatku Bjorga a taktiež poďakovať organizátorom za ich úžasnú podporu. Boli tu a povzbudili nás v najťažších chvíľach. Na to nikdy nezabudneme, tak isto ako nezabudneme na Bjorga. Číslo 143 bude na našom tímovom aute. Taktiež radi počujeme, že najlepší mladý jazdec obdrží cenu Bjorga Lambrechta. Bude to mimoriadne symbolické,“ povedal šéf tímu Lotto Soudal, John Lelangue.

Favoriti Okolo Poľska 2020:

Šprintéri

Až tri etapy by mali teoreticky patriť rýchlikom v hromadných dojazdoch. Na štarte sa vo farbách najlepšieho šprintérskeho tímu posledných rokov objaví Fabio Jakobsen (:dqt:). Holandský šampión sa počas dvoch profesionálnych rokov vypracoval na veľké meno v záveroch. 23-ročný jazdec bude mať pri sebe rozbiehača Davide Balleriniho (:dqt:). S ním mu to vyšlo na úvod roka na Okolo Valencie.

Fabio Jakobsen Okolo Algarve
Fabio Jakobsen | zdroj: twitter.com/VAlgarve2020

Tam v šprinte porazil ďalšieho špičkového holandského šprintéra. Dylan Groenewegen (:tjb:) otvorí svoju sezónu v Poľsku. Jeho cieľom bude – podobne ako pri Jakobsenovi – Giro d’Italia. Jeho šprintérsky vlak na pretekoch však nevyzerá až tak kvalitne, ako ten Quick Stepu, v závere by ho mohol podržať silný tempár Jos van Emden (:tjb:) alebo nováčik v tíme Christoph Pfingsten (:tjb:). 27-ročný jazdec Jumbo-Visma patrí stabilne k top trojke svetových šprintérov.

Dyla Groenewegen Okolo Valencie
Dylan Groenewegen | zdroj: twitter.com/CyclingPub

K nej má veľmi blízko Pascal Ackermann (BOH). Nemec zažíva od roku 2018 v Poľsku veľké úspechy. Má z nich už štyri etapy. Vo víťaznej etape na UAE Tour ukázal, že rýchlosť na úplne najlepších, vrátane Groenewegena. Na mestských okruhoch ho podržia Maciej Bodnar (BOH), Rudiger Selig (BOH) alebo Michael Schwarzmann (BOH).

Pascal Ackermann vedie po 1. etape Okolo Poľska 2019 | twitter.com/Tourmann1

Vlani získal až dve etapové vavríny Luka Mezgec (:mts:). Preteky mu v chaotických koncovkách sedia. Prečo by nemohol svoje úspechy zopakovať?

Luka Mezgec vlani | twitter.com/Tour_de_Pologne

Zaujímavo vyzerá dvojica z UAE Team Emirates. Jasper Philipsen (:uae:) od prvého víťazstva na Tour Down Under 2019 mlčí. 22-ročný talent má stále čas ešte viac vyzrieť, ale prekvapiť môže hocikedy. Juan Sebastián Molano (:uae:) je ďalším žolíkom tímu z Blízkeho východu.

Dobrou tímovou spoluprácou to môže vyjsť tímu Trek-Segafredo. Ten okrem svetového šampióna Madsa Pedersena (:tfr:) privádza rýchleho klasikára Jaspera Stuyvena (:tfr:) a šprintéra Edwarda Theunsa (:tfr:).

Mads Pedersen v dúhovom drese
Mads Pedersen v dúhovom drese | twitter.com/cyclecollective

Etapy môžu priniesť prekvapenia

Johna Degenkolba (:tfr:) uvidíme v novom tíme Lotto Soudal. Nič nenasvedčuje víťaznému návratu Marka Cavendisha (:bmt:). Bahrajnská zostava bude mať okrem šprintérskej ikony aj Ivána Garciu Cortinu (:bmt:). Ďalšími menami, ktoré môžu prekvapiť v šprintoch, sú: Alberto Dainese (:sun:), Szymon Sajnok (:ccc:), Piet Allegaert (COF), Moreno Holfand (:efd:), Marc Sarreau (FDJ), Rudy Barbier (:isn:), Ryan Gibbons (:ntt:), Imerio Cima (Gazprom – Rusvelo) či Adrian Banaszek (Poľská reprezentácia).

Úniky pravdepodobne uvidia borcov z menších tímov, ako si to rozdávajú o body na šprintérskych alebo vrchárskych prémiách. Len ťažko tipovať, koho v brejkoch uvidíme. Až na jedno meno. Thomas De Gendt (:lts:) sa postaví na štart. Vyskúša svoj typický ďaleký útok už v Poľsku?

Netreba zabúdať, že na prvých pretekoch World Tour sezóny sa môžu udiať viaceré prekvapenie, nedostatok kondície, formy, alebo iné problémy. Prekvapenia síce nie sú nevyhnutné, ale môžu sa pokojne udiať.

Vrchári, jazdci na celkové poradie

Okolo Poľska privíta veľké hviezdy všetkých špecializácií. V dvoch etapách pod Tatrami sa rozhodne o víťazovi. Najväčšiu pozornosť vzbudzuje Remco Evenepoel (:dqt:). 21-ročný belgický supertalent posledný týždeň dominoval na Vuelta a Burgos. Vyhral tak už svoje tretie týždňové preteky, na aké nastúpil. Je v skvelej forme, síce mu bude chýbať výbušnosť do posledných metrov etáp, stále je najväčším favoritom pred prvým World Tour etapákom. V jeho tíme nájdeme ešte Jamesa Knoxa (:dqt:) alebo Driesa Devenynsa (:dqt:).

Remco Evenepoel
Remco Evenepoel | twitter.com/deceuninck_qst

Jakob Fuglsang (AST) prichádza na začiatok svojej prípravy pred Giro d’Italia. Na sobotňajšom Strade Bianche tvoril preteky, keď sa po jeho útoku v úmorných horúčavách vytvorila finálna selekcia. Dán je, zdá sa, v správnej forme a krátke prudké kopce mu sedia. V Astane ho budú môcť podporiť víťaz z roku 2015 Ion Izagirre (AST).

Jakob Fuglsang
Jakob Fuglsang | twitter.com/tourderomandie

Bora – hansgrohe privádza mimoriadne silný tím na všetkých frontoch. Vo výbornej kondícii sa na Strade Bianche ukázal Maximilian Schachmann (BOH). Domáce prostredie bude hnať Rafala Majku (BOH). Okrem nich uvidíme aj Patricka Konrada (BOH). Tento tím bude mať najviac taktických možností, pričom Schachmann sa môže spoliehať na svoju kvalitnú koncovku.

Maximilian Schachmann
Max Schachmann počas Strade Bianche | zdroj: twitter.com/MaxSchachmann

Víťaz Giro d’Italia Richard Carapaz (:ins:) v Burgose nevyzeral úplne najlepšie. V pomalom budovaní svojej formy bude pokračovať aj u našich severných susedov. Čoraz viac sa darí Eddiemu Dunabrovi (:ins:). V tíme sa postupne aklimatizuje časovkársky majster sveta Rohan Dennis (:ins:), ktorému to ide aj v kopcoch.

CCC Team musí naháňať úspechy, keďže stále hľadá nového sponzora. Tentokrát sa o to pokúsia nová tvár tímu Ilnur Zakarin (:ccc:) a Patrick Bevin (:ccc:). Šanca príde aj pre talentovaných mladíkov Attila Valtera (:ccc:) a Kamila Maleckecko (:ccc:).

Prvá vrchárska etapa na Vuelta a Burgos sa vydarila Estebanovi Chávesovi (:mts:), ta druhá však nie. Kolumbijčan sa ale pomaly dostáva do starej formy pred zranením a osobnými problémami. V tíme Mitchelton-Scott budú aj Mikel Nieve (:mts:) či víťaz Vuelty 2018 Simon Yates (:mts:).

Vlaňajšie pódium Okolo Poľska:

Tour de Pologne podium
Sprava: Hindley, Sivakov, Ulissi | zdroj: Cyklonews

Po minuloročnom dobrom výsledku sa vracia druhý muž celkového poradia Jai Hindley (:sun:). Jeho tím Sunweb povedie Wilco Kelderman (:sun:). S históriou pretekov sa spája aj univerzálny Tim Wellens (:lts:), víťaz spred štyroch rokov.

Jonas Vingegaard (:tjb:) zažil na poslednej edícii premiérové víťazstvo v kariére. Mladý Dán opäť pokúsi ovládnuť nejaké etapu, spoločne s ním zabojuje aj minuloročný víťaz prestížnych mlédežnických pretekov Tour de l’Avenir Tobias Foss (:tjb:).

UAE Team Emirates ponúka zaujímavé mená aj na poli kopcov. Veľmi konzistentný je Talian Diego Ulissi (:uae:), ktorý tu vlani bral tretie miesto. Doplnia ho Rui Costa (:uae:) alebo Brandon McNulty (:uae:). Z Bahrain Merida dostanú príležitosť Wout Poels (:bmt:) alebo Mark Padun (:bmt:).

Do výpočtu kvalitných jazdcov s možnosťou prekvapiť na pretekoch patria Gino Mäder (:ntt:), Neilson Powless (:efd:) či Rudy Molard (FDJ).

Štartovú listinu Okolo Poľska 2020 nájdete na tomto odkaze

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár