7. etapa Tour de France 2020 preview: Nebezpečie na vetre

Tour de France 2020

7. etapa Tour de France 2020 pokračuje v striedaní štýlov etáp. V predošlom dni sa radoval únik na kopcovitom teréne, tentokrát sa o slovo opäť prihlásia šprintéri či klasikári. Ešte stále sa bojuje o titul najlepšieho rýchlika pretekov, rovnako o zelený dres medzi Samom Bennettom a Petrom Saganom. Veľká hrozba je ale vietor, ktorý sa môže postarať o totálny chaos na ceste.

Etapa sa už konala. Jej priebeh a výsledky nájdete v samostatnom článku

4. septembra 2020
Dĺžka
: 168 km
Profil: rovinatý, 2018 nastúpaných metrov
Štart: 13:25 LSEČ v Millau
Predpokladaný dojazd: od 17:19– 17:41 LSEČ v Lavaur

Vysielanie, priamy prenos

Preteky môžete sledovať na Tisport Live TVUžite si všetky prenosy Tour de France 2020 naživo.

Trasa 7. etapy Tour de France 2020

Nachádzame sa v strede Francúzska v departmente Aveyron. Konvoj sa presunie smerom na západ po 168 kilometroch v tranzitnej etape. Blížime sa totiž k Pyrenejám, ktoré čoskoro zažijú vrchárske súboje. Najprv sa ale v rovinatej etape pôjde cez zvlnenú trasu, aby sa neskôr otvorila rovná cesta dlhá 44 kilometrov.

7. etapa Tour de France 2020 – profil:

7. etapa Tour de France 2020
zdroj: letour.fr

Únik by sa mal vytvoriť dosť skoro, keďže 9 kilometrov po štarte sa bude bojovať o vrchársku prémiu tretej kategórie na Côte de Luzençon (3,1 km o sklone 6,1%). Po ďalších stúpaní bez kategórie prichádza na 59. kilometri šprintérska prémia. Ide o pomerne krátku dobu po štarte, uvidíme teda tímy Deceuninck – Quick Step naháňať skorý únik, aby získali pre Bennetta maximum bodov?

Potom prichádza dlhý kopec Col de Peyronnenc (14,5 km – 3,9%). Po ceste na rovinu sa ešte prejde cez stúpanie Côte de Paulhe (1,1 km – 7%), tentokrát štvrtej kategórie. Vyrovnáva sa to pri meste Castres, odkiaľ sa mení smer na západ do kotliny rieky Garonne.

Rovinatá časť je notoricky známa svojím vetrom. V okolí mesta Albi sa vlani išla 10. etapa, ktorá narobila poriadnu neplechu. Stratili v nej čas viacerí lídri, keďže pelotón sa na bočnom vetre rozdelil do malých skupiniek – tzv. „terezínov“. Zaslúžili sa o to favorizované tímy, ktoré ťahali. Doplatili na to napríklad Richie Porte alebo Thibaut Pinot. Zajtra sa predpokladá juhozápadný bočný zadný vietor až o rýchlosti 24 km/h, s občasnými nárazmi okolo 30 km/h. Ak sa do toho oprú silné tímy, môžu sa opäť opakovať napínavé chvíle. Okrem toho predpoveď hlási teploty o výške 30 ºC a slnečné počasie.

Mapa 7. etapy Tour de France 2020:

7. etapa Tour de France 2020 mapa
zdroj: letour.fr

Samotný záver je väčšinou rovný, bez kopcov či technických častí. Jedine v poslednom polkilometri sa nachádza kruhový objazd, ktorý pri prípadnom hromadnom dojazde môže viacerých stať dobrú pozíciu. Trasa v oficiálnej brožúre Tour sa líši od informácií na webovej stránke letour.fr. Údajne sa tam kruhový objazd nenachádza. V stredajšej etape sa situácia vyriešila improvizovaným pokrytím časti objazdu asfaltom. V meste Lavaur sa tak môže podľa knižného sprievodcu Tour stať podobná vec. Dúfajme, že vo vysokej rýchlosti tam nedôjde k pádu. Cesta sa bude zužovať, čomu bude predchádzať ostrý súboj o pozície vlakov a šprintérov za nimi.

Okrem prípadného však šprintéri uvidia rovnú cieľovú rovinku už ďaleko pred dojazdom a preto pôjde o ideálne miesto pre rýchlostný súboj.

Favoriti 7. etapy Tour de France 2020

Čo prinesie vietor?

Zajtra sa môže vietor postarať o niekoľko prípadov. Na začiatku môže uniknúť veľká skupina s tempármi, niekoľkými šprintérmi či únikovými špecialistami. Vtedy by pelotón vedený tímami na celkové poradie, najmä Mitchelton-Scott, ktorý drží s Adamom Yatesom žltý dres, prenechal brejku veľký náskok a šetril by sily. Videli by sme silný súboj v úniku o víťazstvo, ale aj v pelotóne o prípadné sekundy, ale až ku koncu etapy.

Môže sa však ísť tvrdé tempo hneď od začiatku. Hlavne tímy s klasikármi by sa v hrozbe bočného vetra chceli ukázať na čele a snažili by sa roztrhať pelotón na rovine. Únik by si zobral pár prémií, ale po prechode na otvorené cesty by sa hlavná skupina začala deliť a mali by sme dramatické chvíle s mnohými skupinkami roztrúsenými po trati. Išlo by o veľký test kompaktnosti tímov na celkové poradie, ktoré by museli chrániť svojich lídrov v absolútnom chaose.

Šprintérski favoriti

Sam Bennett (:dqt:) je na zdieľanom prvom mieste v súboji o najlepšieho šprintéra spoločne s Ewanom. Má vysokú rýchlosť, teraz už aj motiváciu v podobe zeleného dresu, o ktorý reálne bojuje s Petrom Saganom. V šprintérskych etapách ešte neskončil mimo prvej štvorky. Jeho najväčšou výhodou je tím. V ňom jazdia najlepšie motory na svete ako Jungels, Asgreen, Declercq či Cavagna. Zatlačiť a obrátiť preteky na vetre by im vyhovovalo jednak v boji o etapu s Írom, ale aj v celkovom poradí s Julianom Alaphilippom.

Sam Bennett
Sam Bennett v zelenom | zdroj: twitter.com/cyclecollective

Caleb Ewan (:lts:) je najrýchlejším mužom na pretekoch, ktorý vie totálne ovládnuť posledných dvesto metrov. Ak je v pozícii, na jeho zrýchlenie nemá nárok vôbec nikto. Austrálčan takto vyhral tretiu etapu a chcel by napodobiť svoju víťaznú šnúru z minulého roku, kedy získal tri vavríny. Dokonca obetuje súťaž o zelený dres, aby mal na konci viac síl. Jeho vlak však v poslednej etape nebol úplne najlepší, aj keď sa nejednalo o klasické rovinaté finále v poslednom kilometri, ktoré sa predpokladá tu. Vlani ukážkovo prežil etapu v Albi, vo finále bol len mimo pozície. Na vetre mu vtedy pomohli Roger Kluge a Jasper De Buyst, ktorí pri ňom stoja aj tentokrát.

Ewan
Caleb Ewan | zdroj: twitter.com/OceaniaCycling

Cees Bol (:sun:) má čoraz lepšiu tímovú pomoc a možno aj najlepší šprintérsky vlak. Ide o telom veľkého a odolného šprintéra, ktorým klasikárske povahy pretekov sedia. Holanďanova rýchlosť je taktiež na dobrej úrovni.

Cees Bol
Cees Bol | zdroj: instagram.com/bol.cees

Peter Sagan (BOH) je dušou klasikár a veterná etapa by mu nemala narobiť problém, ak sa opäť spoľahne sa svoju skvelú orientáciu v pelotóne a skúsenosti. Špurtérska rýchlosť túto Tour nie je taká, aká bývala, ale pri napínavých chvíľach, aké 7. etapa môže ponúknuť, sa dá vynahradiť inými prednosťami.

Peter Sagan
Petra Sagana môžeme v pelotóne spoznať tak, že ako jediný jazdec svojho tímu má bielu prilbu | zdroj: twitter.com/Cyclingnewsfeed

Wout van Aert (:tjb:) sa bude v prvom rade sústrediť hlavne na pomoc Primožovi Rogličovi a Tomovi Dumoulinovi, aby zbytočne nestratili dôležitý čas. Možno budú chcieť nejaké sekundy dokonca získať, s čím by im mohli pomôcť aj Tony Martina a Amund Grondahl Jansen. Momentálne najlepší jazdec sveta Van Aert má skvelé tempárske zručnosti a iste tímu pomôže. Ak sa dostane do finále po chaotickom priebehu na dobrej pozícii, môže sa predviesť skvelým šprintom ako v jeho víťaznej piatej etape. Dokonca to bol práve on, kto v spomínanej minuloročnej etape v Albi vyhral a porazil plejádu skvelých šprintérov.

Van Aert víťazí v 10. etape Tour 2020
Van Aert víťazí v 10. etape Tour 2019 | zdroj: twitter.com/TimBonvilleGinn

Ostatní favoriti, klasikári

Vietor a ťažké priebehy má v obľube Alexander Kristoff (:uae:). Svoje najlepšie tretie miesto z etapy môže vylepšiť Giacomo Nizzolo (:ntt:). Outsidermi šprintérskej koncovky sú Elia Viviani (COF), Bryan Coquard (B&B Hotels – Vital Concept p/b KTM), Edward Theuns (:tfr:), Matteo Trentin (:ccc:), Sonny Colbrelli (:bmt:).

Mads Pedersen (:tfr:) v poslednej dobe sa necháva vidieť v dúhovom drese hlavne v hromadných šprintoch. Chaotické koncovky mu sadli pri víťazstve na Okolo Poľska alebo na pódiu v prvej etape Tour de France. Ťažké poveternostné podmienky má rád, ako klasikár nebude mať s vetrom problém. V tandeme s Jasperom Stuyvenom (:tfr:) a Theunsom (:tfr:) ide o nebezpečný tím.

Mads Pedersen na Okolo Poľska 2020
Mads Pedersen | zdroj: tourdepologne

Alberto Bettiol (:efd:) je ďalší z klasikárov na štarte. V ťažkých podmienkach sa radi ukážu aj Greg Van Avermaet (:ccc:), Oliver Naesen (:alm:), Stefan Küng (FDJ), Michael Valgren (:ntt:), Nils Politt (:isn:) či Luke Rowe (:ins:), ktorí však v prvom rade budú pomáhať svojím lídrom. Ide hlavne o borcov z Ineosu, FDJ či EF Pro Cycling.

7. etapa Tour de France 2020 – naše tipy

Nepredvídateľný priebeh je to, na čo sa všetci tešíme. Podľa pár indícií však veríme Samovi Bennettovi (:dqt:). Má extrémne silný tempársky tím, psychickú podporu so zeleným dresom na ramenách a vôľu získať prvé víťazstvo na pretekoch. Kurz na jeho víťazstve na stránkach nášho partnera, stávkovej kancelárie Tipsport, je 4,10:1.

Na Petra Sagana je vypísaný kurz až 12,00:1. Zaregistujte sa na tomto odkaze TU, stave si napríklad aj naňho a získajte vstupný bonus 15 € s možnosťou získania až 4000€ zadarmo.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár