Bora nie je len Sagan: Nominácia jeho tímu na Tour je známa

Tour de France 2019

Svoju zostavu na Tour de France oficiálne ohlásil aj nemecký tím Bora – hansgrohe. Najvýraznejším prvkom v osemčlennom tíme bude Peter Sagan (BOH), ktorý pôjde po etapových triumfoch a zelenom drese. Tím má však ambície aj v celkovom poradí s Emanuelom Buchmannom (BOH). Preteky štartujú 6. júla.

Od roku 2012 vyhral 29-ročný Sagan bodovaciu súťaž šesťkrát zo siedmych pokusov. Pridaním ešte jedného dresu by sa osamostatnil na čele historického rebríčka. Rekord momentálne zdieľa s Erikom Zabelom. Sagan bude poľovať po rovinatých a zvlnených etapách, najmä s hromadnou koncovkou. Na konte má 11 víťazných etáp. Jeho forma vyzerá veľmi dobre.

Na nedávnom podniku Okolo Švajčiarska dobre zvládal aj náročné kopce a po neúspešnej jari sa vrátil na víťaznú vlnu. V máji vyhral prvú etapu Okolo Kalifornie. Dôležitejšie je, že vo Švajčiarsku získal tretiu etapu, keď porazil silného špurtéra Eliu Vivianiho na krátkom kopci, ktorý bol pre neho ako stvorený. V tomto roku ešte zvíťazil na Tour Down Under v januári. Počas klasík skončil najlepšie štvrtý, bolo to na monumente Miláno – San Remo.

Sagan pri triumfe v 13. etape TdF 2018. zdroj: twitter.com/SkySportsNews

Slovák sa bude môcť spoľahnúť na pomoc rovinára a klasikára Daniela Ossa (BOH), s ktorým spolupracuje druhú sezónu. Talian je dôležitý hlavne na rovinatých etapách, kde v poslednej desiatke kilometrov udáva tempo na špici pelotónu.

V skorých fázach šprintérskych etáp sa zíde čierna robota a „dieselový motor“ Marcusa Burghardta (BOH). Ten je pri 11. účasti na Tour kapitánom zostavy, čiže môže využiť svoje skúsenosti pri riadení kolegov, napríklad ako stíhať únik. Na mierne zvlnenom teréne môže pomôcť aj Lukas Pöstelberger (BOH).

Aj keď tím neuviedol, na aké priečky chce siahať, vieme, že Emanuel Buchmann (BOH) a Patrick Konrad (BOH) by sa určite radi dostali minimálne do prvej desiatky v boji o žltý dres.

Prvý menovaný Nemec ukázal výbornú formu na Critérium du Dauphiné, kde získal tretie miesto v ťažkej konkurencii vrchárov pripravujúcich sa Tour. 26-ročný Buchmann pred dvomi rokmi skončil na Tour de France 15., no vtedy ešte nemal takú tímovú podporu a nemal ani svoje súčasné kvality. Minulý rok skúsil Vueltu, no stačilo to na 12. priečku. Jeho záznam z trojtýždňových pretekov nie je dobrý, no stále nemusel naplniť svoj potenciál. Tento rok predvádza vyrovnané výkony v celkovom poradí týždňových etapákov.

Emanuel Buchmann vyhráva etapu v Baskicku. zdroj: twitter.com/roweryorg

Rakúsky vrchár Patrick Konrad (BOH) už má vo veku 27 rokov za sebou prvú desiatku na Grand Tour. Siedme miesto získal na Giro d’Italia vlani. Súčasnú formu ukázal na Okolo Švajčiarska, kde skončil na pódiu. Je však pravdepodobné, že Konrad bude skôr pomocníkom Buchmanna, ktorý ukazuje väčšiu kvalitu, no nemá stále čaká na dobrý výsledok z Grand Tour, čo Konrad má. Bora môže použiť taktiku dvoch lídrov a počas pretekov sa uvidí, kto bude mať lepšie nohy.

Sľubnú pripravenosť prezentoval v etape na Dauphiné Rakúšan Gregor Mühlberger (BOH), ktorý veľmi tesne prehral s Alaphilippom po celodennom úniku. Podobný priebeh etapy by mohol využiť vo svoj prospech aj na Starej Dáme.

Max Schachmann sa v Baskicku radoval trikrát. zdroj: twitter.com/CyclingBoomer

Zaujímavou postavou bude 25-ročný Maximilian Schachmann (BOH). Ten zažíva po prestupe do nemeckej stajne fantastickú sezónu. Získal v nej päť triumfov a ukazuje svoju univerzálnosť. Radoval sa na GP Industria, v etape na Okolo Katalánska a trikrát na Okolo Baskicka. Tam sa statočne držal v horách a obsadil celkové desiate miesto. Jeden zásah získal aj v časovke.

Nemcovi najviac sedia krátke kopce, čo predviedol v ardenskom týždni. Na pretekoch Amstel Gold Race a Valónsky šíp skončil na piatej priečke. Viac ako kvalitný výsledok si odniesol z monumentu Liège-Bastogne-Liège, kde skončil na bronzovej priečke. Tím mu pravdepodobne nechá voľnú pozíciu a dovolí mu zabojovať o etapové triumfy na zvlnenom profile alebo v úniku v ťažšej horskej etape.

Zostava Bora – hansgrohe:

Emmanuel Buchmann, Marcus Burghardt, Patrick Konrad, Gregor Muhlberger, Daniel Oss, Lukas Postlberger, Peter Sagan, Maximilian Schachmann.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár