Sagan nepôjde na Liège – Bastogne – Liège. Klasiky končí bez víťazstva

Peter Sagan (BOH) oznámil, že nenastúpi na posledný jarný monument Liège – Bastogne – Liège. Na nedeľňajších pretekoch mal pôvodne štartovať, no Slovák sa rozhodol svoju klasikársku sezónu predčasne ukončiť.

Počas jarných klasík sa nedokázal ani raz dostať na pódium. Jeho najlepším výsledkom je piate miesto na kockovej klasike Paríž – Roubaix. Minulú nedeľu odstúpil z pretekov Amstel Gold Race. V stredu taktiež nedokončil ardenskú klasiku Valónsky šíp. Práve Ardeny boli zmenou v tohtoročnom programe Žilinčana, no 29-ročný jazdec na nich nezískal žiaden úspech. Preto sa radšej rozhodol zbytočne sa netrápiť a dopriať si nejaké dni voľna pred ďalšou časťou cyklistického kolotoča.

„Skončil sa ťažký Valónsky šíp. Bol som tam, aby som pomohol tímu a dosiahli najlepší výsledok. Spoločne s tímom sme sa rozhodli, že najlepšie pre mňa bude, keď si dám na pár dní voľno, aby som sa lepšie pripravil na ďalšie preteky, ktoré začnú s Okolo Kalifornie,“ povedal Sagan v tlačovej správe.

Ďalšou zastávkou v sezóne Petra Sagana bude jeho obľúbený závod Okolo Kalifornie. Teraz bude mať niekoľko dní na oddych a regeneráciu, keďže 4. mája odlieta do Spojených štátov amerických. Tam sa pripraví na 7-dielny etapový podnik, ktorý začína 12. mája v Sacramente. Ďalšími podujatiami Slováka bude časť seriálu Hammer v nórskom Stavangeri. Z UCI pretekov má v pláne Okolo Švajčiarska, blok pretekov uzavrie ďalším veľkým vrcholom sezóny, Tour de France.

Forma chýbala, napriek tomu Sagan na Roubaix patril k najlepším

Ešte pred začiatkom klasikárskej kampane trpel Sagan virózou. Na tréningovom kempe v Sierra Nevada tak nemohol niekoľko dní poriadne trénovať a dokonca schudol. Aj takáto zmena sa pravdepodobne podpísala pod výslednú formu, ktorá bola pod Saganov štandard z minulých sezón.

zdroj: twitter.com/cyclecollective

Zdravotné problémy najprv nevyzerali ako problém. Na Tirreno-Adriatico jazdil pomerne slušne, následne na prvom vrchole sezóny, Miláno – San Remo, bral kvôli taktickej chybe pri šprinte iba štvrté miesto. Forma bola neznáma aj po E3 BinckBank Classic, kde doplatil na mechanické problémy s prehadzovačkou. Počas pretekov Gent – Wevelgem sa dostal do skorého úniku a predviedol celkom snaživý výkon.

Na Okolo Flámska na niektorých stúpaniach ťahal za kratší koniec, no do cieľa prišiel v prvej skupine a dokonca sa snažil aj o zvýšenie aktivity, jeho úsilie však bolo márne. Najlepší výkon jari predviedol na Paríž – Roubaix, kde sa sa v rozhodujúcich kilometroch dostal do finálnej selekcie, z ktorej vzišiel víťaz Gilbert. Pri jeho útoku s Polittom mu však „vyplo nohy“ a do cieľa došiel na piatej priečke, o lepšie umiestnenie s Vanmarckom ani nemal chuť či silu bojovať.

zdroj: twitter.com/CyclingBoomer

Kopcovitá klasika Amstel Gold Race pochovala jeho šance viac ako 35 km pred cieľom, kedy nestačil na nástup veľkých mien. Na Valónskom šípe bol v prvých hodinách veľkým prínosom pre tím. Niekoľko kilometrov udával tempo pelotónu a pomáhal tímovým lídrom Schachmannovi či Konradovi. S pribúdajúcimi kopcami si však vystúpil  z pelotónu a z belgického závodu odstúpil. Farby tímu najlepšie hájil Max Schachmann (BOH), ktorý skončil na ikonickom Mur de Huy piaty. Vyhral Francúz Julian Alaphilippe (:qst:).

Jediným víťazstvom Sagana v sezóne je triumf v tretej etape Tour Down Under v januári.

Zdroj: cyclingnews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár