Strade Bianche 2021 preview: Biele Toskánsko

Strade Bianche 2021
Strade Bianche 2021

zdroj: LaPresse - Fabio Ferrari

V sobotu 6. marca sa pozornosť každého cyklistického fanúšika upriami na nádherné námestie v Siene, fotogenickú panorámu Toskánska a neľútostné kopčeky pokryte jedinečnými štrkovými cestičkami bielej farby. Je to tak, píše sa ďalšia časť nezabudnuteľných pretekov Strade Bianche 2021.

Kto je v hre a kto sa stane víťazom ďalšej edície pretekov, ktoré naživo vytvárajú cyklistickú históriu?

Preteky sa už konali. Na tomto odkaze nájdete článok s priebehom a výsledkami.

6. marca 2021
Dĺžka: 184 km, 3000 výškových metrov
Štart: 11:40 SEČ v Siena (Taliansko)
Predpokladaný dojazd: 16:16– 16:44 SEČ v Siena
Vysielanie, live prenos: Eurosport 1 od 13:50 alebo na Eurosport Player
Štartovú listinu nájdete na tomto odkaze

Predošlí víťazi:

Strade Bianche 2020 pódium Van Aert
Zľava Formolo, víťaz Van Aert a Schachmann. ©Gian Mattia D’Alberto – LaPresse

2020  Wout van Aert
2019  Julian Alaphilippe
2018  Tiesj Benoot
2017  
Michal Kwiatkowski
2016  Fabian Cancellara
2015 
Zdeněk Štybar
2014  Michal Kwiatkowski
2013  Moreno Moser
2012  Fabian Cancellara
2011  Philippe Gilbert



História Strade Bianche

V roku 1997 sa zrodil nápad usporiadať v Toskánsku L’Eroica Strade Bianche, v preklade „Hrdinský závod po bielych cestách”. Išlo o tzv. granfondo, preteky na starých bicykloch prevažne po šotolinových cestách v podmienkach ako z 20. storočia. Po pár ročníkoch čisto amatérskej záležitosti sa 9. októbra 2007 uskutočnili prvé preteky pre profesionálov, na ceste a s finišom v Siene. Prvýkrát profesionálnu éru ovládol Alexander Kolobnev.

O popularizáciu sa mimo iného postarali domáce legendy Paolo Bettini a Fiorenzo Magni. O rok neskôr sa v novom marcovom dátume radovala klasikárska ikona Fabian Cancellara, ktorá doteraz drží rekord víťazstiev na Strade Bianche (2008, 2012 a 2016). Po Švajčiarovi je pomenovaný jeden z najťažších štrkových sektorov na pretekoch – a to obávaný kopec Monte Sante Marie.

Fabian Cancellara Strade Bianche
Cancellara s pomenovaným sektorom. zdroj: twitter.com/cyclingweekly

V roku 2014 sa začala písať história aj ženských pretekov. To už na tej mužskej bolo v každom ročníku poriadne husto, keďže prívetivý dátum pred Tirreno-Adriatico a Miláno – San Remo prilákal najväčšie klasikárske mená. Aj keď pojem „klasika” patrí závodom s omnoho väčšou históriou, Strade Bianche sa stalo veľmi prestížnym podujatím. V roku 2017 preteky zaradili do najvyššej kategórie World Tour.

Víťazstvá tu získali jedni z najlepších klasikárov svojej doby – Gilbert, Kwiatkowski, Alaphilippe, Van Aert. Slovák Peter Sagan tu stál na pódiu dvakrát – v rokoch 2013 a 2014 bol druhý.

Trasa Strade Bianche 2021

Strade Bianche 2021 trasa
zdroj: strade-bianche.it

Preteky majú dĺžku iba 184 kilometrov, nastúpa sa tritisíc výškových metrov, čo sa približuje napríklad ardenskej klasike Amstel Gold Race. Štart aj cieľ sa nachádzajú v meste Siena. Jazdci sa vydajú smerom na juh, aby následne prešli veľkým okruhom naprieč provinciou Siena a vrátili sa späť do jej hlavného mesta.

Slovné spojenie strade bianche znamená v taliančine „biele cesty”. To by dokázalo vystihnúť, s čím sa budú musieť pretekári popasovať. Čaká na nich 11 sektorov šotolinových a štrkových ciest, dovedna si tieto úseky odkroja 63 kilometrov z trasy. Vyplnia ich zároveň s krátkymi kopčekmi, preto tieto preteky spájajú všetky typy jazdcov – severských aj ardenských klasikárov, tempárov a vrchárov.

Profil Strade Bianche 2021:

profil Strade Bianche
zdroj: strade-bianche.it

Prvý, 2,6-kilometrový sektor prichádza po 18 km pretekania. Kopec Montalcino s dĺžkou 5,3 kilometra a sklonom 5% je najdlhším na pretekoch. Po ňom prídu na rad dva rozsiahle sektory dlhé 12 a 8 kilometrov. Medzi týmito časťami s číslami 5 a 6 sa nachádza iba kilometer asfaltu.

V druhej polovici závodu sa prejde do pohoria Crete Senesi, ktoré ponúkne otvorené cesty a nepríjemný vietor. 70 km pred cieľom príde na rad siedmy sektor Monteroni d’Arbia, na ktorom sa bude stále stúpať. Posledný z rozsiahlych sektorov Monte Sante Marie s označením 8. má 11,5 kilometra a ponúkne zjazd, ten si však bude vyžadovať opatrnosť. Ostanú len tí najsilnejší, keďže na týchto úsekoch sa väčšinou robia najväčšie selekcie.

Po prejdených hornatých častiach bude veľmi ťažké dostihnúť skupinu favoritov, mechanický problém alebo defekt môže mať veľmi zlý dopad na výsledok. Cesty na Strade Bianche sú veľmi úzke a orientácia v skupine a technické zručnosti na klzkom povrchu sú priam až nevyhnutné.

Po asfaltových cestách sa pôjde až do méty 25 km do cieľa, po nej ešte prídu posledné, kratšie šotolinové sektory s označením 9, 10 a 11. Niektoré ich úseky ponúknu nepríjemné sklony väčšie ako 10%, na svoje by si mohli prísť výbušnejší vrchári. Hlavné bude udržať sa na predposlednom strade bianche úseku Colle Pinzuto. Vlani Wout van Aert zaútočil na poslednom úseku Le Tolfe a do cieľa mu ostávalo 12 kilometrov.

Neúprosné finále v Siene

zdroj: strade-bianche.it, twitter.com/BarryJohnLaven1 (koláž)

Finišuje sa na historickom námestí Piazza del Campo. Pred ním však príde ešte posledná prekážka v podobe stúpania na Via Santa Caterina. Víťaz sa bude musieť vyšplhať na stenu, ktorá dosahuje 16 percent, čo po náročných kilometroch môže ešte zahrať výraznú rolu. Do samotného cieľa v 50-tisícovom meste sa ide po kratšom zjazde, líder bude mať čas užiť si každý moment na magickom námestí, ktoré má špecifickú atmosféru a pomaly sa začleňuje do najslávnejších miest v cyklistike.

Strade Bianche sa dá vyhrať viacerými scenármi. Videli sme dlhý útok dvojice či trojice v posledných 20 km, sólo pokus zďaleka alebo atak na stúpaní v Siene. Ide o klasické eliminačné preteky, víťaz bude musieť ustáť mnohé selekcie a útoky ostatných, aby sám udrel.



Počasie Strade Bianche 2021

Aktualizované v sobotu: Aj keď predpovede hlásili dážď, počas tréningových jázd v piatok bolo krásne jarné počasie. Počas samotných pretekov by malo byť väčšinou sucho, čo sa líši od predošlých predpovedí. Trať sa stane viac technickou a cyklisti budú dýchať víriaci sa prach, ktorý znižuje viditeľnosť a kontrolu na bicyklom.

V sobotu sa teplota bude pohybovať okolo 13 ºC. Prehovoriť by ale mal vietor. Väčšinu trasy bude fúkať bočný vietor až o rýchlosti 25 km/h. Ak by sa nejaký tím odhodlal na otvorených častiach deliť pelotón, mohlo by sa mu to podariť.

Samostatných útočníkov určite povzbudí silný zadný vietor v závere pretekov.

Favoriti Strade Bianche 2021

V Siene sa stretnú skoro všetky veľké cyklistické mená. Výnimkou je Peter Sagan, ktorý premiéru po prekonaní covid-19 zažije na Tirreno-Adriatico 10. marca.

Wout van Aert (:tjb:)

Wout van Aert
Wout van Aert víťazí na Strade Bianche. zdroj: twitter.com/JumboVismaRoad

Belgičan tu má neuveriteľnú bilanciu. Z troch účastí bol vždy na pódiu, najvyššie vystúpil vlani. Kombinuje všetky vlasnosti, ktorými by miestny víťaz mala disponovať – tempo, výbušnosť, technika a vytrvalosť. Po náročnej cyklokrosovej sezóne sa zdržal na tímovom kempe na ostrove Tenerife. V tom má miernu nevýhodu – ma málo cestných v pretekoch nohách.

Ale to nemal ani vlani.

Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix)

Alpecin-Fenix UAE Tour 2021
Van der Poel vyhral etapu v Emirátoch. Gian Mattia D’Alberto – LaPresse

Holandský odveký rival Van Aerta rovnako nepotreboval mnoho pretekárskych kilometrov na prípravu. Po zisku dúhového dresu z cyklokrosu už o dva týždne vyhral prvú etapu na UAE Tour. Na Kuurne-Brusel-Kuurne sa takmer postaral o epické víťazstvo po 90-kilometrovom úniku. Aktívny bol aj na Le Samyn, kde sa mu vo finále zlomili riadidlá.

Julian Alaphilippe (:dqt:)

"Každé preteky až do Liége - Bastogne - Liége budú dôležité."
Julian Alaphilippe. © Deceuninck – Quick-Step – ©Billy Ceusters

Víťaz z roku 2019 a najväčší vyzývateľ galaktickej cyklokrosovej dvojice. Je vo veľkej forme, ktorú ukazoval na menších francúzskych pretekoch, alebo na Omloop Het Nieuwsblad. O tom, že krátke a výbyšné kopce mu sedia, sa baviť nemusíme.

27-ročného Francúza – rovnakého ako úplne každého – môže zastaviť mechanický problém alebo pád. Takto sa mu to stalo vlani.

Zatiaľ čo predošlí dvaja čerpajú výhradne zo svojich nesporných individuálnych kvalít, majster sveta má za sebou aj nesmierne silný tím. V ňom budú aj Joao Almeida, Davide Ballerini či prvý muž zo sezóny 2015 Zdeněk Štybar.

Jakob Fuglsang (AST)

Jakob Fuglsang na Okolo Lombardie 2020
Fuglsang útočí na víťaznom Il Lombardia | zdroj: twitter.com/JumboVismaRoad

Dánsky puncheurský špecialista bol v Siene druhý pred dvoma rokmi, vlani inicioval masívnu selekciu. 35-ročný jazdec však musí útočiť ďaleko pred cieľom, aby mohol vyrovnať svoju šprintérsku slabinu. Na Tour Du Var predvádzal vyrovnané výkony a bezpochyby si brúsi zuby na „túto najjužnejšiu severskú klasiku“.

Tom Pidcock (:ins:)

Embed from Getty Images

21-ročná britská cyklokrosová hviezda si z otváracieho víkendu klasík vzala pódium na Kuurne a odovzdala skvelý výkon na Omloope. Na zisk titulu na Strade Bianche bude v sobotu potrebovať ešte niečo viac, ale pri enormnom raste je v hre veľké prekvapenie. Spája ideálnu kombináciu vrchárskeho klasikára so správnou explozivitou.

Aj keď Egan Bernal (:ins:) klasikárom nie je, na Trofeo Laigueglia sa ukázal v dobrom svetle a jeho prípadný agresívny prístup bude oživením. Kolumbijčan sa rád otestuje na štrku, ktorý bude ústredným motívom 11. etapy Giro d’Italia. Tam má Egan len tie najvyššie ciele.

Embed from Getty Images

Po páde a nepríjemných škrabancoch je dvojnásobný triumfátor Michal Kwiatkowski (:ins:), takže predné priečky by dosiahol len cez ohromné zapieranie.

Bauke Mollema (:tfr:)

Embed from Getty Images

Holanďan našiel na začiatku sezóny parádne nohy a získal dve víťazstvá na kopcovitých profiloch. Na pretekoch za zúčastnil len raz a skončil v druhej polovici pelotónu. Má však ideálnu šancu sa posunúť vyššie.

Tadej Pogačar (:uae:)

Tadej Pogačar UAE Tour 2021
Pogačar získal na UAE Tour 19. víťazstvo v profesionálnej kariére. Zdroj: Gian Mattia D’Alberto – LaPresse

Po víťazstve na UAE Tour sa víťaz žltého dresu ihneď pozrie na klasiku. A vo veku 22 rokoch sa jeho cyklistická orientácia bude po dosiahnutí najväčšieho cyklistického míľnika pozerať práve na nekonečne mnoho možností k útoku v Toskánsku.

Davide Formolo (:uae:)

Davide Formolo na Strade Bianche
Formolo, Bettiol na Strade Bianche | zdroj: twitter.com/StradeBianche

Pogačarov kolega bude nielen pomocou, ale má kvality na to, aby naviazal na svoje druhé miesto z lanských pretekov.

Alberto Bettiol (:efd:)

Alberto Bettiol na Strade Bianche
Alberto Bettiol bol štvrtý na Strade Bianche ’20. zdroj: twitter.com/We_Cyclisme

Miestny rodák sa až v minulom auguste naplno predviedol v rodnom Toskánsku. Víťaz Okolo Flámska 2019 tesne minul pódiové umiestnenie. Nejaké preteky za sebou má, povzbudia ho stare známe cestičky k ďalšiemu silnému predstaveniu?

Greg Van Avermaet (ACT)

Embed from Getty Images

Všadeprítomný Greg sa aj teraz pokúsi zaknihovať ďalšie kvalitné vystúpenie na klasikách. Či mu to forma a neúprosná konkurencia dovolí, ťažko povedať.



Žolíci Strade Bianche 2021

Tim Wellens –  malé kopčeky a vietor by mali byť niečo, s čím by sa čerstvý víťaz Etoile Besseges mal popasovať a zabojovať o predné priečky.

Quinn Simmons (:tfr:) buď pomôže Mollemovi, alebo sa 19-ročný Američan opäť ukáže svoj posun. Na dvojici francúzskych jednodňoviek bol v posledný víkend v prvej desiatke.

FDJ musí útočiť skoro a to s jazdami ako Stefan Küng (FDJ) a Valentin Madouas (FDJ). Alejandro Valverde (MOV) ešte hovorí o zotrvaní v pelotóne, ale jeho forma rozhodne niekde vytratila. Romain Bardet (DSM) už jedno pódium zo Strade má, ale v otváracom víkende nezačal úplne najlepšie.

Matej Mohorič (:bmt:) si žiada viac líderstva. Či s ním dobre naloží? Na to najlepšie zodpovie samotný Slovinec. Diego Rosa (Arkéa-Samsic) vie vždy prekvapiť.

Z BORA – hansgrohe chýbajú Sagan i Schachmann, tak oporou budú Patrick Konrad (BOH) alebo mladík Giovanni Aleotti (BOH). Ako si s prvou klasikou v kariére poradí biker Ben Zwiehoff (BOH)?

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár