Evenepoel: „Vrátim sa ešte silnejší“

Evenepoel v nemocnici

zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

Remco Evenepoel (:dqt:) bol bez problémov prevezený do Belgicka. V sobotu utrpel desivý pád na Okolo Lombardie 2020. Fenomenálny mladík pri zjazde z Muro di Sormano neodhadol výjazd zo zákruty a narazil do nízkeho múru na moste. Prevrátil sa a spadol po približne šesťmetrovom páde do rokliny pod mostom. V Taliansku utrpel „iba“ zlomeninu panvy a pomliaždenie pravého pľúca.

Nehoda vyzerala totiž oveľa horšie, ako nakoniec skončila. Podľa odhadov by mal byť 20-ročný Belgičan dva mesiace bez pretekania. Dnes bol prevezený do nemocnice v Belgicku. Letecký transport v zaistenej polohe sa vydaril a Remca tak čaká náročná liečba. Svetu sa ukázal vo videu na Twitteri.

„Chcem povedať, že si vediem dobre, povedal Evenepoel. „Mal som som dobrý príchod do belgickej nemocnice. Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí mi v posledných hodinách pomohli, od nehody až do tohto momentu. Bohužiaľ, moja sezóna sa skončila. Nikde sa však neponáhľame, máme všetok čas na naplánovanie návratu.“

„Chcel by som sa poďakovať všetkým fanúšikom. Dostal som veľmi veľa správ, nemohol som na všetky odpovedať, ale každú podporu vidím a cítim. S tímom myslíme pozitívne. Už teraz sa tešíme na ďalšiu sezónu, pôjdeme pomaly a pokojne. Urobíme všetko, aby som sa stal lepším jazdcom a vrátil sa ešte silnejší ako kedykoľvek predtým.“

Muž sezóny Evenepoel končí

Evenepoel patril k najväčším favoritom sobotňajšieho monumentu. Nachádzal sa vo finálnej selekcii, ale tím Trek s Nibalim a Mollemom zatlačili a dostali ostatných jazdcov na klesaní pod tlak. Preteky napokon vyhral Jakob Fuglsang.

Evenepoel je iba v druhej profesionálnej sezóne. Juniorský majster sveta z roku 2018 preskočil mládežnícke roky a World Tour kariéru odštartoval vo veľkom štýle. Vlani fantasticky ovládol náročnú jedodňovku Clásica San Sebstian či európske časovkárske majstrovstvá. V tých svetových skončil na prekvapivej druhej priečke.

Remco Evenepoel pád
Evenepoel v 51-kilometrovom úniku na Okolo Poľska 2020 | zdroj: Szymon Gruchalski

Rok 2020 bol možno ešte lepší. Excelentný tempár, časovkár a vrchár vyhral všetky preteky, na ktoré až do Lombardie nastúpil. Ovládol etapáky Vuelta a San Juan, Okolo Algarve, Vuelta a Burgos aj Okolo Poľska. V októbri mal štartovať na Giro d’Italia. Na svojej prvej Grand Tour patril kvôli jej postaveniu v pozmenenom kalendári a po famóznych výkonoch k najväčším favoritom. Na svoj debut na veľkom etapáku si ale bude musieť počkať.

Jeho nehoda sa stala v období, kedy mnohé pády poznamenávajú svetový pelotón. Jeho tím Deceuninck – Quick Step podľa sťažnosť organizátorom z RCS Sport. Jeden z najnebezpečnejších zjazdov vo World Tour nebol poriadne označený či chránený. Nie je to prvýkrát, čo sa na rovnakom mieste udiali vážne pády.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár