Okolo Lombardie 2021/Il Lombardia: Nabité ukončenie sezóny

Okolo Lombardie 2021
Okolo Lombardie 2021 Il Lombardia

zdroj: Marco Alpozzi/LaPresse

Klasiky v tomto roku patria k najlepším pretekom za posledné obdobie. A ešte nekončia. V sobotu sa najlepší vrchári na svete postavia proti sebe na Okolo Lombardie 2021 – taliansky Il Lombardia. Komu padne posledný monument, tak ako budú padať listy popri trati?

Sezónu ukončia Slovinci Tadej Pogačar a Primož Roglič, ktorí by pri víťazstve ešte viac pozlátili svoje fenomenálne sezóny. S pocitom obrodenia na Lombardiu pozerá Remco Evenepoel, ktorý bude mať v tíme dvojnásobného majstra sveta Juliana Alaphilippa. Ale pri nich menoslov favoritov zďaleka nekončí.

Nalini - procycling

Predošlí víťazi Okolo Lombardie

Jakob Fuglsang Okolo Lombardie 2021
Jakob Fuglsag získal druhý monument v priebehu roka a pol. © LaPresse – Marco Alpozzi

2020 Jakob Fuglsang
2019 
Bauke Mollema
2018  Thibaut Pinot
2017 
Vincenzo Nibali
2016  Esteban Chaves
2015 
Vincenzo Nibali
2014  Dan Martin
2013  Joaquim Rodriguez
2012  Joaquim Rodriguez
2011  Oliver Zaugg

Cyklistika: Program Okolo Lombardie 2021/Il Lombardia:

sobota 9. októbra 2021

  • Ročník: 115. (od roku 1905)
  • Prezývka: La classica delle foglie morte – Klasika padajúceho lístia
  • Dĺžka: 239 km, 4700 výškových metrov nahor
  • Štart: 10:20  v Como (Taliansko)
  • Predpokladaný dojazd: ~16:36 – 17:22 v Bergamo (Taliansko)

Živé vysielanie v TV, live prenos Okolo Lombardie 2021 online:

  • Eurosport Player naživo od 10:15 do 17:40
  • Naživo na Eurosport 1 od od 10:15 do 17:40

Trasa Okolo Lombardie 2021

Počas svojej histórie menili preteky Okolo Lombardie svoj charakter. Pristúpilo sa k riešeniu, že trasa sa alternuje. Posledné štyri roky sa končilo v meste Como, kde sa tentokrát začne. Cieľ je na opačnej strane, v meste Bergamo na severe Talianska.

Profil je o čosi jednoduchší ako v roku 2016, ale stále by mal ponúknuť dostatok možností na selekciu. Trasa je stále náročná, aj keď v inom smere. Nastúpa sa viac ako 4700 výškových metrov naprieč piatimi dlhými stúpaniami.

Profil Okolo Lombardie 2021:

Profil Okolo Lombardie 2021
zdroj: ilombardia.it

Prvé kilometre z Coma sú jednoduché. Stúpanie Madonna del Ghisallo (9,9 km – 3,9%) nebude mať v tomto ročníku tak zásadný vplyv na preteky. Inak sa jedná o legendu pretekov, takpovediac posvätné miesto pre cyklistov a niečo, čo je s týmito pretekmi späté už od ich založenia. Tento rok sa prejde z jednoduchšej strany, zaujímavý bude strmší zjazd.

Od 48. do 77. kilometra nasleduje najdlhšia rovinatá sekcia na pretekoch. Pôjde sa po pobreží jazera Como, tretieho najväčšieho v Taliansku. Rovinu preruší až nekategorizovaný kopček San Gottardo.

146 kilometrov pred cieľom sa začne stúpať na prvý veľký kopec dňa – Rancola Alta (12,4 km – 5,7%). Ide o nepravidelné stúpanie, v strednej časti sa ide po 8 až 10%, z oboch koncov je prístup o čosi jednoduchší.

Nebolo by prekvapením, ak by prvé útoky prišli už tu.

Po rýchlom zjazde nasleduje menší Berbenno (6,8 km – 4,6%) s pomerne konštantnými sklonmi. Vrcholí 110 kilometrov pred cieľom. Vtedy už budú preteky vo svojej druhej polovici a v kompletne v provincii Bergamo.

Rovina po doline San Pellegrino Terme je ďalším miestom na akési načerpanie síl.

V posledných 90 km začne schodovitá sekcia dlhých stúpaní. Najprv sa príde na Dossena (11 km – 6,2%) s maximami okolo 11%. Nasleduje krátky zjazd a krátke stúpanie, falošná rovinka, až na vrchol Zambla Alta (3 km – 7%).

Dossena a Zambla Alta:

zdroj: ilombardia.it

Skupina bude poriadne zmenšená. Čaká ju však veľmi technický zjazd, kde môžu sily ako Vincenzo Nibali alebo Julian Alaphilippe zatlačiť na horších zjazdárov. Následne sa ponúka deväť kilometrov mierne klesajúcej roviny, kde sa dajú dohnať straty.

Nové medzery sa však vytvoria na hlavnom chode dňa – kopci Passo di Ganda (9,2 km – 7,3%), ktoré začína 40 kilometrov od konca. Náročnosť sa postupne zvyšuje, zo šiestich percent v dolnej časti sa v poslednej tretine najlepší vrchári popasujú so sklonmi až 10% v priemere. V istom tristometrovom úseku sa prejde cez 15%.

Passo di Ganda:

Passo di Ganda
zdroj: ilombardia.it

Zjazd je veľmi rýchly, obsahuje 19 serpentín. Do Bergama ostane približne 10 kilometrov, ale na jazdcov si vo finále počká ešte jedna prekážka.

Colle Aperto (1,3 km – 7,9%) je krátke, ale výbušné stúpanie, na ktorom sa rozhodne Il Lombardia. Je to mestské stúpanie s jemnými dlažobnými kockami, nie však tvrdými ako z Roubaix spred týždňa. Úzke uličky majú v maximách 12% a jeden silný nástup by vedel veľmi rýchlo určiť víťaza.

Z vrcholu krátkeho stúpania zostávajú do cieľa len tri kilometre, takmer celé do klesania. Oproti roku 2016 je finiš o necelý kilometer bližšie. Preto, ak pod záverečným stúpaním bude na čele malá skupinka, je reálnou taktickou voľbou dať všetko do kopca a nečakať na prípadný šprint.

 

Trasa a mapa Okolo Lombardie:

Okolo Lombardie mapa a trasa
zdroj: ilombardia.it

Favoriti Okolo Lombardie 2021

Primož Roglič (:tjb:)

Primož Roglič Miláno - Turín 2021
Roglič na Miláno – Turín. © Gian Mattia D’Alberto / LaPresse

Kto iný.

Slovinec vyhral predošlé dve talianske klasiky, na ktoré nastúpil – Giro dell’Emilia v sobotu a Miláno – Turín v stredu. A všetky dominantným štýlom. Je jasné, že trojnásobný víťaz Vuelty nebude mať problém s dlhými kopcami, v poslednom týždni dal navyše jasne vedieť, že ťažko ho niekto chytí aj v minútovom nástupe. Preto vie 31-ročný fenomén vyhrať za každej strategickej situácie.

Zároveň má Roglič silný tím: Jonas Vinegaard, George Bennett, Sam Oomen alebo Steven Kruijswijk. Tí by ho vedeli podržať možno až do prvých útokov favoritov. Zároveň bude potrebné, aby si líder Jumbo-Visma dával pozor na stúpaniach v skupine, čo patrí k jeho slabinám.

Remco Evenepoel (:dqt:)

Remco-Evenepoel Okolo Beneluxu 2021
Remco Evenepoel. ©Mark Van Hecke / Getty Images

Ak by sa zdalo, že Roglič chce čakať až do poslednej možnej chvíle, aby rozhodol, Evenepoel musí byť jeho presným opakom. V auguste ubehol rok od toho, ako Evenepoel na svojom prvom monumente mieril v elitnej skupine za bojom o víťazstvo, ale na extrémne nebezpečnom stúpani zo Sormana spadol. Po roku je späť a zdá sa byť ešte silnejší.

21-ročný belgický zázrak sa blysol sólo víťazstvom na Coppa Bernocchi a jeho forma je na veľmi vysokej úrovni, Jazdec Deceuninck – Quick-Step však musí zaútočiť čo najskôr, keďže len sólo jazda je jeho jedinou možnou cestou za víťazstvom.

Julian Alaphilippe (:dqt:)

Julian Alaphilippe 1. etapa Tour de France 2021
Alaphilippe. ©Deceuninck – Quick-Step – ©Luc Claessen / Getty Images

Majster sveta odjazdil v stredu na Miláno – Turín prvé preteky po zisku druhého dúhového dresu za sebou. Minul sily pri tvorbe skupiniek na vetre a záverečné stúpanie vypustil. Je jeho forma stále na vysokej úrovni? Môžeme sa domnievať, že po mediálnych a osobných povinnostiach po MS nebolo na tréning veľa času.

29-ročný Francúz je však niekto, kto sa vie vždy dobre pripraviť presne na jeden deň. Podobne to urobil po MS v roku 2017: v Nórsku skončil desiaty, v Turíne chýbal medzi najlepšími, ale v Lombardii bol druhý. Ak by bol vo finále vpredu, mal by šancu ukázať, že na kilometrových stúpaniach je pri útoku nezachytiteľný.

João Almeida (:dqt:)

Joao Almeida Okolo Luxemburska 2021
Joao Almeida. © Deceuninck – Quick-Step Cycling Team / Getty Images

Deceuninck – Quick-Step je zároveň azda najviac nabitý tím. V skvelej forme sa nachádza João Almeida (:dqt:) – tretí z Miláno – Turín. Portugalčan sa však lúči s tímom a Evenepoel alebo Alaphilippe sú profilovo o čosi lepšími pretekármi pre tento profil. 23-ročný jazdec je ale ďalšou taktickou možnosťou pre tím. Ak by Alaphilippe zlyhal, Almeida vie po ťažkých pretekoch dobre zašprintovať.

Pomocu budú Taliani Fausto Masnada (:dqt:) a Andrea Bagioli (:dqt:).

Tadej Pogačar (:uae:)

Tadej Pogačar Tour de France
Pogačar,. @UAETeamEmirates/Fizza

Aj keď po víťazstve na Tour de France neukazuje Pogačar veľkú formu, zdalo by sa, že najlepšie na tom bude práve v Lombardsku. 23-ročný líder UAE skončil na Miláno – Turín štvrtý a na Tre Valli Varesine bol vpredu až do smolného defektu, aj napriek tomu skončil tretí.

Pogačar je veľmi podobným typom ako Roglič. Kopce určite prežije, dokonca má tendenciu zaútočiť oveľa skôr, ako by bolo takticky zaužívané. A zároveň má silný šprint aj výbušnosť, takže po viac ako 220 kilometroch je teoretický súboj medzi rozbehnutým Rogličom a skôr oslabeným Alaphilippom viac otvorený ako za normálnych okolností.

Do širšieho okruhu favoritov patria kolegovia z UAE: Marc Hirschi, Davide Formolo alebo Diego Ulissi. Každý z nich ukázal v predošlých dňoch náznaky dobrej výkonnosti. Lenže na monument je potrebné len to najlepšie. Aj tak sú veľkou pomocou pre Pogačara.

Ak by Pogačar vyhral Il Lombardia 2021, v jednej sezóne by získal: víťazstvo na Tour de France (druhé za sebou), dva monumenty (vyhral Liege – Bastogne – Liege), bronz z olympiády, či celkové víťazstvo na vysoko postavených pretekoch Tirreno – Adriatico. Bilancia hodná Pogačara.

Adam Yates (:ins:)

Adam Yates, za ním Pogačar a Rogli
Adam Yates, za ním Pogačar a Roglič. © LaPresse – Marco Alpozzi

Druhý muž Miláno – Turín ukázal, že forma je na správnom mieste. 29-ročný Brit však zvyčajne na vyššie zmienených jazdcov niečo stráca: percento výkonnosti, výbušnosť, alebo taktický cit. Zapadne všetko do seba v Lombardii? Šancou je dlhší útok, keďže na krátkom stúpaní sa väčšinou nájdu lepší.

Michael Woods (:isn:)

Michael Woods Geraint Thomas 4. etapa Okolo Romandie 2021
Michael Woods. twitter.com/TeamIsraelSUN

Kanaďan je špecialistom na kopcovité jednodňvoky. Vo veku 34 rokov má po neskorom vstupe do cyklistiky na konte pódia z majstrovstiev sveta, Liege – Bastogne – Liege, v Lombardii bol piaty. Nedávno zaznamenal tretie miesto na Giro dell’Emilia.

Po ťažkých pretekoch ho netreba podceňovať v súboji na záverečnom kopci, keďže na podobnú dĺžku výkonov má bývalý bežec cit. Mínusom sú technické schopnosti na klesaniach.

Dan Martin
Dan Martin, © Bettini Photo

S kariérou sa rozlúči Ír Dan Martin (:isn:) – víťaz z roka 2014 a jazdec veľmi podobný Woodsovi.

Alejandro Valverde (MOV)

Alejandro Valverde
Alejandro Valverde. ©BettiniPhoto

41-ročný Španiel vôbec nie je boja o titul. Na Okolo Sicílie skončil druhý, keď ho od najlepšej formy zastavil pád. Vyhral však etapu. Na Miláno – Turín bol desiaty, no oveľa viac taktické preteky na Il Lombardia sú niečo, v čom sa mimoriadne skúsený jazdec vyzná. Ak by sa šprintovalo, určite ho netreba vyradiť z rovnice.

David Gaudu (FDJ)

David Gaudu
David Gaudu. ©A.S.O./ Fabien Boukla

Francúz sa ku koncu sezóny dostal do formy, vyhral etapu na Okolo Luxemburska a v talianskych klasikách obsadil miesta v top 10. Na rovnakom umiestnení sa dá 24-ročného Gaudua čakať aj v sobotu. V tíme má bývalého víťaza z roku 2018, Thibauta Pinota (FDJ).

Vincenzo Nibali (:tfr:)

Vincenzo Nibali
Vincenzo Nibali. Foto Fabio Ferrari/LaPresse

Dvojnásobný miestny víťaz získal minulý týždeň na Okolo Sicílie prvé víťazstvo od roku 2019 a ukázal, že jeho výkonnosť smerom k obľúbeným pretekom rastie. 36-ročný „Žralok z Messiny“ však nie je najväčším strašiakom, ale na strmých zjazdoch vie vždy prekvapiť a ak správne využije svoje pomerne dobré nohy, mohol by pomýšľať na umiestnenie medzi najlepšími.

Gianni Moscon (:ins:)

Gianni Moscon a Matteo Farbbro.
Gianni Moscon a Matteo Farbbro. (c) Josef Vaishar

Aj keď sa jedná o neobľúbeného „zlého muža pelotónu“, jeho sólo únik na Paríž – Roubaix bol veľmi odvážny, až sympatický. Talian Gianni Moscon je po štvrtom mieste z brutálnych nedeľných pretekov vo forme. Otázkou je, či si ju prinesie aj do severného Talianska. Vo veku 27 rokov má na konte tretie miesto z Okolo Lombardie 2017.

Ďalší favoriti Okolo Lombardie 2021/Il Lombardia

Bauke Mollema 14. etapa Tour de France 2021
Bauke Mollema. © A.S.O./Charly Lopez

Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) sa na predošlých talianskych pretekoch držal s najlepšími a Kolumbijčan vie prekvapiť. Rovnako, ako to urobil Bauke Mollema (:tfr:) pred dvoma rokmi. Holanďan je vždy nenápadným jazdcom, ku koncu sezóny je ťažké odhadnúť jeho formu. Na náročnom Giro dell’Emilia skončil siedmy.

Bardet, Evenepoel a Almeida
Bardet, Evenepoel a Almeida. © Massimo Paolone/LaPresse

Alexandr Vlasov (AST), Romain Bardet (DSM), Simon Yates (:bex:) alebo Guillaume Martin (COF) sú favoritmi z domény čistých vrchárov.

Konrad a Higuita. © A.S.O./Charly Lopez

Po majstrovstvách sveta je vo viditeľne dobrej forme Neilson Powless (:efn:), ktorému bude sekundovať výbušný vrchár s dobrým šprintom Sergio Higuita (:efn:).

Bahrain Victorious neprináša síce najlepších jazdcov, ale v tejto sezóne na nich nesmieme zabudnúť. Povedú ho jazdci. ako Dylan Teuns (TBV) alebo Mikel Landa (TBV). Skorým útokom a zjazdom by sa vedel predviesť Matej Mohorič (TBV). Po víťazstve na Okolo Chorvátska je v dobrej forme debutant Stephen Williams (TBV).

BORA – hansgrohe sa zas spoľahne na Maxa Schachmanna (BOH), ktorého vlani zrazilo na pretekoch auto.

Favoriti Il Lombardia 2021 podľa Cyklonews:

★★★★ Roglič
★★★ Pogačar. Evenepoel
★★ Yates, Alaphilippe, Woods, Valverde
★ Gaudu, Bardet, Vlasov, Haig, Nibali, Mollema

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár