Okolo Slovenska 2020 preview: Od Žiliny po Skalicu

Okolo Slovenska 2020
Okolo Slovenska 2020

zdroj: Igor Stančík

V stredu 16. septembra sa začne najväčšia domáca cyklistická udalosť. Okolo Slovenska 2020 kategórie UCI 2.1 s ďalšou silnou účasťou tímov má zaujímavú trasu. Štartuje sa v Žiline, končí v Skalici.

Priebeh a výsledky etáp nájdete v samostatných článkoch:

Predošlí víťazi:

Obhajca titulu Lampaert na Okolo Slovenska 2020
© Ján Melicher

2019  Yves Lampaert
2018  Julian Alaphilippe
2017  Jan Tratnik
2016  Mauro Finetto
2015  Davide Viganò
2014  Oleksandr Polivoda
2013  Petr Vakoč

Okolo Slovenska 2020 – trasa

1.A etapa (16. septembra) | Žilina > Žilina | 106,4 km (kopcovitá)

1A. etapa Okolo Slovenska 2020
Profil 1A. etapy

Preteky začínajú krátkou etapou po oravských a kysuckých dedinách. Na jazdcov počkajú 4 vrchárské prémie Sedlo Lutiška (4,3 km – 4,9%), Oravská Lesná (17 km – 3,1%), Erducká Priehyba (8,2 km – 3,8%) a Rovná Hoľa (3,6 km – 4,8%), aby sa zjazde prešlo na šprintérsku prémiu do Terchovej. Po nej bude do cieľa ostávať 22 km. Finále v Žiline bude pre odolných šprintérov a klasikárov, ktorí prežijú pár kopcov bez úhony a majú rýchlu koncovku. V poslednom kilometri príde jedna tiahla pravotočivá zákruta a jedna ľavotočivá ostrá zatáčka priamo pred cieľom pri vodnom diele Žilina.

1.B etapa (16. septembra) | Žilina > Žilina | 7,1 km (individuálna časovka)

1B. etapa Okolo Slovenska 2020

Po vzore minulého roka prvý deň obsahuje aj krátku individuálnu časovou na rovnakej trase, na akej sa odohrá finále prvej etapy s hromadným štartom.

2. etapa (17. septembra) | Žilina > Banská Bystrica | 206,6 km (kopcovitá)

Druhý deň bude najdlhší na 64. ročníku Okolo Slovenska. Zároveň si na jazdcov počká až 10 vrchárskych prémií Manínska Tiesňava (4,4 km – 5,2%), Pružina (2,3 km – 3,8%), Chmelisko (1 km – 7,6%), Čičmany (22 km – 3,4%), Fačkovské sedlo (4 km – 5,9%), Vyšehradné (6,7 km – 3,6%), Čremošné (2,7 km – 7%), Šturec (6,4 km – 4%), Banská Bystrica (Sásová) (2 km – 5,1%). Dve šprintérske prémiu budú v Považskej Bystrici a pri vstupe do cieľovej Banskej Bystrice.

Počas celej etapy budeme sledovať zaujímavý súboj o vrchársky dres. Záver je vyslovene klasikársky, do kopca a po mestskej dlažbe,

3. etapa (18. septembra) | Banská Bystrica> Žiar nad Hronom | 181,3 km (kopcovitá)

2. etapa Okolo Slovenska 2020

Po štarte z Banskej Bystrice cyklisti prejdú na okruhy v okolí Žiaru nad Hronom. Tam si na nich počkajú kopce Železná Breznica (3,3 km – 6,2%), Červená Studňa (20 km – 3,9%) a Nevoľné (12,1 km -. 3,7%). Po druhom prejazde šprintérskej prémie v Žiari nad Hronom sa prejde na zvlnený okruh, po ktorom príde ďalšie rýchle finále. Absencia cieľov na stúpaní na tomto podujatí dáva šancu hlavne odolným šprintérom a klasikárom.

4. etapa (19. septembra) | Topoľčianky > Skalica | 171,7 km (zvlnená)

2. etapa Okolo Slovenska 2020

Ako je v posledných sezónach zvykom, na konci príde šprintérske vyvrcholenie na Záhorí. Celkové poradie sa rozhodne v predošlých dňoch, teraz budú na rade jazdci s najvyššou rýchlosťou v posledných metroch. V závere to však bude skôr chaotické, v poslednom kilometri sa nachádza kruhový objazd.

Okolo Slovenska 2020 – favoriti

Na štarte bude 5 World Tour tímov. Keby nie je Yves Lampaert (:dqt:) po zranení kľúčnej kosti, pôjde o jasného favorita do väčšiny etáp. Takto však uvidíme, ako na tom bude, keďže na preteky prichádza prvýkrát po zranení. Silný špurt v poslednej etape môžu ukázať José Alváro Hodeg (:dqt:) alebo njamä rozbiehač Shahne Archbold (:dqt:). Odolným šprintérom budúcnosti je Jannik Steimle (:dqt:).

Erik Baška (BOH) nebude koncovým šprintérom BORA – hansgrohe. Preteky vynechá kvôli zdravotným problémom. V nemeckej zostave bude zo Slovákov aj Juraj Sagan (BOH). Okrem toho môžu v ťažkých etapách predviesť rýchlu koncovku Martin Laas (BOH) alebo Jay McCarthy (BOH).

V pláne bol aj tím CCC, ktorý ale po pozitívnych testoch na koronavírus nebude štartovať.

V Sunwebe môžeme nájsť ďalších zaujímavých mladíkov. Bude tu druhý muž mladíckej Tour de France – Tour de l’Avenir – Thymen Arensman (:sun:) či perspektívny Michael Storer (:sun:). Na časovku sa zameria Chad Haga (:sun:). Okrem nich má v Sunweb v ďalších mladých jazdcov, ktorí môžu kedykoľvek prekvapiť v únikoch. Zúčastnia sa tu však aj ostrieľaní Nico Denz (:sun:) či Jasha Sütherlin (:sun:).

Rudy Barbier (:isn:) bude šprintérom tímu Israel Start-Up Nation na Okolo Slovenska 2020. Cofidis prichádza z mladým vrchárom Fernandom Barcelóm (COF) a odolným Jesperom Hansenom (COF).

Sacha Modolo z tímu Alepcin-Fenix bude jedným z najlepších šprintérov podujatia. Do únikov sa pravdepodobne bude chcieť dostať Charles Planet (Team Novo Nordisk).

Z Poliakov v tíme Mazowsze Serce Polski je zaujímavý Jakub Kaczmarek. Na slovenské cesty zavíta najlepší český tím Elkov – Kasper. Ten bude mať v zostave nového českého majstra Adama Ťoupalíka, alebo časovkára Jana Bártu.

Dukla Banská Bystrica sa bude pokúšať o skoré úniky. Marek Čanecký, Ján Andrej Cully, Patrik TyborMartin Haring či mladý Lukáš Kubiš sú mená, ktorým sa môže podariť nazbierať nejaké body na prémiách.

Kompletnú štartovú listinu Okolo Slovenska 2020 nájdete na tomto odkaze

Opatrenia COVID-19 na Okolo Slovenska 2020

„Táto situácia nikoho neteší, ale vlastne od začiatku príprav s opatreniami počítame. Zdravie je na prvom mieste, a tak robíme všetko pre to, aby sme dodržali prísne nariadenia vlády SR a hlavného hygienika, rovnako aj dokumenty UCI. Nie je to ľahké. Náročný je najmä fakt, že usmernenia sa menia na dvojtýždňovej báze. Všetkých nás potešil vývoj situácie na začiatku leta, no odvtedy sa veľa zmenilo,“ povedal riaditeľ pretekov Peter Privara pre stránku pretekov.  „Okrem prístrojov zabezpečujeme v etapových mestách vyhradené priestory pre 1000 návštevníkov a množstvo dezinfekčných stojanov. Cyklisti budú odčlenení v bezpečnej vzdialenosti od divákov. Takisto pri vyhlasovaní výsledkov budú na pódiu dodržané rozostupy. Samozrejmosťou sú testy cyklistov i personálu organizátorov, ktorí sú v najužšom styku s cyklistami,“ dodal Privara.

Člen organizačného štábu Michal Rohoň povedal: „Samozrejmosťou je povinnosť nosiť rúška, hoci ide o podujatie v exteriéri. Týka sa to nielen organizátorov a cyklistov, ale aj návštevníkov. Zóna pre fanúšikov bude mať samostatný vstup a samostatný výstup. Zároveň im odporúčame dodržiavať predpísané rozostupy a dbať na zvýšenú hygienu rúk pri kontakte s druhými osobami. Zabezpečujeme i ďalšie opatrenia, ako predpisujú usmernenia hlavného hygienika SR. Chceme urobiť maximum pre zdravie všetkých, ktorí sú akýmkoľvek spôsobom spojení s pretekmi.“

Zdroj: okoloslovenska.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár