1. etapa Tour de France 2020 preview: Netradičný štart v Nice

Tour de France 2020

A je to tu. Možno až neuveriteľne, ale už zajtra sa koná 1. etapa Tour de France 2020. V tieni celosvetovej pandémie štartujeme pri Azúrovom pobreží v Nice. Štart s kopcami by však nemal zabrániť niekoľkým šprintérom, aby sa v netradičnom auguste obliekli do žltého dresu.

Trasa 1. etapy Tour de France 2020

29. augusta 2020
Dĺžka
: 156 km
Profil: zvlnený, 1596 nastúpaných metrov
Štart: 14:00 LSEČ v Nice
Predpokladaný dojazd: od 17:47– 18:09 LSEČ v Nice

Prenos, vysielanie:

Preteky môžete sledovať na Tisport Live TV. Užite si všetky prenosy Tour de France 2020 naživo.

 

Profil 1. etapy Tour de France 2020:

1. etapa Tour de France 2020

Štart v Nice sa opakuje len tretíkrát v histórii. Naposledy sa to udialo v roku 1981. Tento rok sa Tour nezačína úplne klasickou šprintérskou etapou, ale cyklisti si pred očakávaným hromadným dojazdom musia prejsť hneď niekoľko kopcov. Celá prvá etapa sa tak z diaľky podobá na posledný deň pretekov Paríž – Nice, ktorý bol v posledne roky vždy zaujímavý. Toto je ale Tour de France a tak otvorený boj na začiatok hneď nečakajme.

Trasa sa skladá z troch okruhov v okolí Nice, kde sa začne aj skončí. Na začiatok tu bude krátke stúpanie Aspremont. Tu sa pravdepodobne vytvorí prvý únik dňa, ktorý bude pokračovať k prvému kategorizovanému stúpaniu Côte de Rimiez(5,8 km o sklone 5,1%), potom opäť k Aspremont. Na rovine po tejto sekcii sa nachádza šprintérska prémia, ktorú si ešte zoberie únik, ale v pelotóne sa nimi budú na pozore favoriti na zelený dres, vrátane Petra Sagana.

V treťom kole príde posledná a najdlhšia sekcia kopcov v etape. Po druhom prejazde Côte de Rimiez a Aspremont a po krátkom klesaní vystúpa po miernom sklone a stálym tempom na nenáročné Levens. To bude do cieľa ostávať 28 kilometrov, čo je dostatok priestoru pre zorganizovanie veľkých šprintérskych celkov.

Ide tak o náročnejšiu šprintérsku etapu. Špecializované tímy ako Deceuninck – Quick Step, NTT Pro Cycling alebo Cofidis sa budú snažiť brániť prípadným veľmi odvážnym útokom ďaleko pred cieľom. Selekcia je určite možná, ale nie je pravdepodobná.

Cieľ sa nachádza na bulvári Promenade des Anglais. Ide o širokú cestu a jazdci uvidia rovno dvakrát, ako to tam skutočne vyzerá. Posledných takmer tridsať kilometrov je kompletne rovinatých, keďže sa ide popri pobreží.

trasa 1. etapy Tour de France 2020

1. etapa Tour de France 2020 sa bude niesť v príjemnom počasí, ale ku jej koncu môže začať pršať. Predpoveď ukazuje na teploty okolo 25 ºC. Pri pobreží panuje vietor o v nárazoch o 20 km/h, ale nemal by výrazne prehovoriť do etapy.

Nice (štart aj cieľ)

Mesto je centrom turizmu na Francúzskej riviére a siedme najväčšie mesto krajiny. Žije tu 346-tisíc obyvateľov, v aglomerácii približne až 933-tisíc. Je rodiskom napríklad Garibaldiho, významného talianskeho generála a bojovníka za zjednotenie Talianska. Mesto je známe ako letovisko a jedno z najslávnejších destinácii Francúzska, kde ročne strávi svoje dovolenky milióny turistov.

zdroj: twitter.com/ambfranceisrael

Známe je svojimi plážami, promenádami či historickými hotelmi, akým je hotel Negresco. Bulvár, na ktorom končí prvá etapa, sa nazýva „Promenáda Angličanov“. Práve tí tu v 18. storočí prichádzali hlavne v zime, aby si užili teplé počasie.

Favoriti 1. etapa Tour de France 2020

Ťažko predpokladať favoritov na začiatku samotnej Tour de France, nie to ešte na začiatku takejto Tour. Celý pelotón bude nervózny, na Tour sa preteká vždy pod tlakom, z toho vychádzajú sekundové skraty či škaredé pády. V tejto sezóne, kedy od účasti závisí častokrát samotná existencia tímu, je to ešte znásobené. Väčšina jazdcov mala maximálne mesiac na prípravu a vo výsledku má každý najazdenú približne o polovicu menej kilometrov, ako by mali počas normálnej sezóny. Podľa popisu trasy ste si mohli všimnúť, že favoriti budú hlavne šprintéri, ale nevylučuje sa ani prekvapivý víťazný únik.

Caleb Ewan, za ním Sam Bennett
Caleb Ewan, za ním Sam Bennett | zdroj: twitter.com/sticky_bottle

Ak bude posledných 30 km dostatok času na to, aby sa prípadní odpadnutí špurtéri pripojili k čelu, Sam Bennett (:dqt:) a Caleb Ewan (:lts:) tak pri miernom priebehu závodu budú hlavnými favoritmi. Obaja sú najrýchlejší muži na pretekoch, hlavne v posledných metroch majú najlepšie zrýchlenie. Bennett vyhral nedávno etapy na Vuelta a Burgos a Okolo Valónska, Ewan bol druhý na Miláno – Turín a na Okolo Valónska si taktiež pripísal jeden etapový vavrín. Rozkol bude hlavne v tímoch. Zatiaľ čo Deceuninck – Quick Step má popri írskemu majstrovi viacero možností pre ťažký priebeh v podobe Asgreena (:dqt:), Cavagnu (:dqt:) Jungelsa (:dqt:), Alaphilippa (:dqt:), Lotto Soudal by predsa len najradšej dotiahol Austrálčana Ewana do cieľa. Ak nie, môžu ho zastúpiť John Degenkolb (:lts:) alebo Philippe Gilbert (:lts:) neskorými nástupmi.

Giacomo Nizzolo
Cieľ v Taliansku pre Nizzola | zdroj: twitter.com/CiclismoXXI

Odolnejší sa zdá Giacomo Nizzolo (:ntt:). Čerstvý taliansky a európsky majster na víťazných podujatiach prežil náročné trasy a pokusy o selekciu. Na záver vytiahol najsilnejší špurt. Rovnako to dokáže aj Peter Sagan (BOH), ktorého forma je stále neznáma. Na Dauphiné ju nemal ako ukázať, ale veríme, že po štvrtých miestach na Miláno – Turín a Miláno – San Remo je pripravený najlepšie, ako len pred náročným double Tour – Giro môže. Ak bude vo finále Sagan vpredu bez Bennetta či Ewana, bude pravdepodobne najrýchlejší. Rovnako to však môže dokázať Nizzolo, ktorý je vo veku 31 rokov v životnej forme.

Bora - hansgrohe Tour de France
Peter Sagan v novom drese Bora – hansgrohe s Danielom Ossom | zdroj: twitter.com/BORAhansgrohe

Wout van Aert (:tjb:) je veľkou neznámou. Muž sezóny má momentálne najlepšiu formu z celého pelotónu a po triumfoch na Strade Bianche a Miláno – San Remo čí 1. etape Dauphiné mu pár kopcov problém neurobí. Jeho špecifický šprintérsky štýl, kde iba priamo tlačí do pedálov bez zbytočného pohybu vrchu tela, mu dáva veľké šance na víťazstvo v hromadnom dojazde po ťažšom priebehu pretekov. Otázkou len je, či mu to tím dovolí. Belgičan prichádza na Tour s Team Jumbo-Visma, ktorý má za úlohu konečne vyhrať Tour. Údajne sa má cyklokrosár Van Aert podrobiť tomuto cieľu na úkor osobných úspechov. Či tomu tak naozaj je, uvidíme už zajtra.

Wout van Aert
Wout van Aert | zdroj: twitter.com/CyclingBoomer

Ďalšími jazdcami s rýchlou koncovkou, sú Elia Viviani (COF), Alexander Kristoff (:uae:), Cees Bol (:sun:), Edward Theuns (:tfr:), Sonny Colbrelli (:bmt:), Luka Mezgec (:mts:), Bryan Coquard (B&B Hotels-Vital Concept), Niccolò Bonifazio (Total Direct Energie) či Matteo Trentin (:ccc:).

Mads Pedersen na Okolo Poľska 2020
Mads Pedersen | zdroj: Szymon Gruchalski

Pri selektívnych pretekoch nastupujú na rad klasikári ako svetový majster Mads Pedersen (:tfr:), Jasper Stuyven (:tfr:), Benoît Cosnefroy (:alm:), Matej Mohorič (:bmt:), Greg Van Avermaet (:ccc:), Tiesj Benoot (:sun:), Søren Kragh Andersen (:sun:) či Nils Politt (:isn:).

Naše tipy

1. etapa Tour de France 2020 má mnoho favoritov, ale na záver si myslíme, že dôjde k hromadnému špritnu. Po skvelej forme v posledných dňoch na víťazstvo tipujeme Giacoma Nizzola (:ntt:). Talian síce nemá skúsenosti s víťazstvom na Grand Tours, ale môže využiť stres a nervozitu v prvej etape Tour de France. Staviť si na neho môžete na webe nášho partnera, stávkovej spoločnosti Tipsport. Na Nizzola je vypísaný kurz 8,00:1.

Alebo si myslíte, že zvíťazí Peter Sagan? Stave si na neho s kurzom 10,00:1 a zaregistrujte sa na tomto odkaze. Máte možnosť tipovať celú Tour de France, vrátane celkového poradia, a získate bonus 15€ zadarmo. To všetko s možnosťou získania až 4000€. Zaregistrovať sa môžete na tomto odkaze TU.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár