MS Yorkshire preview: Klasikári opäť na ťahu. Sagan v elitnej skupine favoritov na dúhový dres

zdroj: twitter.com/UCI_cycling

V nedeľu, 29. septembra, sa ukončia Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike v Yorkshire cestnými pretekmi mužov Elite. Najprestížnejšia časť podujatia tento rok opäť favorizuje klasikárov a výbušných borcov. Po vlaňajšej vrchárskej odbočke je favoritom aj Peter Sagan, no nie jednoznačným. V Yorkshire sa stretne široká skupina špičkových jazdcov, ktorí zabojujú o jeden z najviac magických suvenírov v cyklistike – dúhový dres.

Predošlí víťazi:

zdroj: twitter.com/ibk_tirol2018

2018  Alejandro Valverde
2017  Peter Sagan
2016  
Peter Sagan
2015  Peter Sagan
2014  
Michal Kwiatkowski
2013  Rui Costa
2012  Philippe Gilbert
2011  Mark Cavendish
2010 Thor Hushovd

Trasa

zdroj: worlds.yorkshire.com

Nedeľný maratón začína v centre grófstva Yorkshire, Leeds. Po celých 280 kilometroch sa finišuje v Harrogate. Ide o druhé najdlhšie preteky profesionálnej sezóny. O 11 kilometrov je dlhší už len nekonečný monument Miláno – San Remo. V sedle by mali jazdci stráviť až sedem hodín. To bude mať úplne najdôležitejší dopad na výsledok, keďže finišovať na technickom a výbušnom okruhu je úplne iné po štyroch či piatich hodinách.

Do nôh sa najprv zahryzne dlhá časť s najťažšími stúpaniami dňa. Na programe v prvej polovici sú kopce Kidstones (2,9 km; 5%), Buttertubs (6,7 km; 4,3%) a Grinton Moor (4,4 km; 5,4%). Pôjde o dlhú, 180-kilometrovú sekciu s neustálymi zmenami sklonov, zvlneným profilom. Pôjde sa smerom na západ ku Skiptonu, potom na sever ku Dales, až sa pelotón otočí smerom na juh k Harrogate. Prejde sa cez často úzke cestičky, no dôležité momenty ešte len prídu. Tu bude balík pokope za vytvoreným únikom dňa, v ktorom sa určite budú tlačiť zástupcovia menších národných tímov. Ťahať budú početní favoriti ako Belgicko, Holandsko alebo Francúzsko.

97 km pred cieľom sa cyklisti dostanú na záverečné okruhy v Harrogate – kúpeľnému mestu, v ktorom býva 70-tisíc obyvateľov. Záverečný a rozhodujúci okruh sa prejde sedemkrát. Cieľ prichádza po 13,8 kilometra. Tak ako celý deň, ustavične sa pôjde hore-dole. Okruh obsahuje deväť malých stúpaní aj technické sekcie. Najkratšie stúpanie má iba niekoľko stovák metrov o piatich percentách. Najdlhšie zdvíhajúca sa cesta má 1,6 kilometra a 3,4% s nepravidelným sklonom. Nejde vôbec o nejaké ťažké kopce, ale ich početnosť prinesie viacerým jazdcom únavu, čo sa odrazí v najdôležitejších častiach pretekov v poslednom či predposlednom kole.

Cieľová čiara prichádza po 650 metroch mierneho stúpania. Začína sa pri strmejšej časti o 8 percentách, o dvesto metrov sa to mierne vyrovná. Potom sa to pred páskou ešte raz zdvihne. Celkovo sa počas pretekov nastúpa 3645 výškových metrov. Preto bude dochádzať k rôznym selekciám a do cieľa by sa mala dostaviť malá skupina favoritov alebo jednotlivec, ktorý sa dokázal odtrhnúť.

Počasie a technická trasa prehovoria

Počas posledného týždňa sme mohli na veľmi podobných cestách sledovať časovkárske, ženské či mladícke súťaže. Ukázali, že trať je celkom technická, zatáčky sú ostré a počas celých 280 kilometroch bude potrebné si dávať pozor na miesto na čele, na správny prejazd každou zákrutou. Ak sa podarí samostatný únik, bude veľmi zložité pri častej zmene smeru a sklonu ho stíhať nejak organizovane.

Navyše, ide sa na severe Anglicka. Neslávne známe počasie už výrazne poznačilo časovku mužov U23 a dážď sa predpovedá aj na nedeľanjšie popoludnie. Síce nemusí ísť o najpresnejšie prognózy, dážď by výrazne poznačil preteky. Menej skúsení jazdci vo veľkom, takmer 200-člennom pelotóne, môžu spanikáriť a neudržať svoj bicykle pod kontrolou. Padať sa bude, dážď alebo mokrá vozovka by nebezpečenstvo výrazne zvýšili. Umiestnenie vzadu v nesprávnu chvíľu môže viacerých favoritov stáť pozíciu.

Profil:

Program

Ostrý štart sa plánuje o 10:00 LSEČ. Prvý prejazd okruhom by mal nastať o 14:21 nášho času. Predpokladaný cieľ sa odhahuje medzi 16:30 až 16:49 LSEČ.

Preteky bude v nedeľu vysielať slovenská Dvojka od 13:15. Česká stanica ČT4 Sport vysiela od 11:15. Tieto TV stanice ponúknu v príslušných štátoch aj stream na oficiálnej webovej stránke. Ak chcete vidieť samotnú tvorbu úniku a aj prvú fázu pretekov, Eurosport 1 vysiela od 9:30.

Favoriti

Je Mathieu van der Poel pri prvej účasti na ceste Elite najväčším favoritom? O talente Holanďana svedčí jeho nedávne predstavenie na Okolo Británie, ktoré celkovo vyhrala a dominantne si prišiel po tri etapové triumfy. Zvlnená trať mu svedčí ako uliata, finiš do kopca by bol pre neho pochúťkou. Ako fenomenálny cyklista v cyklokrose aj MTB nie je zvyknutý na takéto vzdialenosti, ale prípravu určite nepodcenil. Veď kvôli ceste vynechal majstrovstvá sveta v cross-country, v ktorých by patril k najväčším favoritom. Na ceste tento rok vyhral veľké klasiky Dwars door Vlaanderen, Brabantský šíp, no najmä Amstel Gold Race neuveriteľným spôsobom. Na charakterovo veľmi podobných pretekoch predviedol jeden z najlepších „comebackov“ v histórii.

zdroj: twitter.com/Veldritkrant

Nesmierne silnému 24-ročnému jazdcovi, ktorý môže vyhrať zo šprintu či sólo útoku, pomôžu Bauke Mollema alebo Niki Terpstra, ktorí samozrejme môžu sami nastúpiť.

Julian Alaphilippe v tejto sezóne dokázal snáď všetko, po čom túžil. Začal klasikami Strade Bianche, Miláno – San Remo aj Valónskym šípom. Neskôr pokračoval neuveriteľnou jazdou na Tour de France, kde okrem víťaznej časovky aj etapy držal žltý dres až do predposlednej etapy a „omylom“ skoro celú Tour vyhral. Vyhrať dokáže zo šprintu selekcie, ale aj nechytateľným útokom. Práve druhá sólo možnosť by sa 27-ročnému Francúzovi páčila najviac.

zdroj: twitter.com/KRMGtulsa

Pomáhať mu bude silný tím s Benoitom CosnefroyomRémim Cavagnom alebo Tonym Gallopinom. V takých veľkých národoch je ale pomoc otázna, minimálne Cavagna ako tímový kolega z Quick Stepu určite bude ťahať, ak to bude potrebné.

Belgicko je preplnené hviezdami, ktoré chcú ísť na seba. O tímovej súdržnosti tak nebude reč. Veď šancu na titul má nedávny víťaz GP de Montréal Greg Van AvermaetOliver NaesenDylan Teuns alebo Tim Wellens. Hlavne prvý menovaný túži po veľkom predstavení na majstrovstvách, kvôli veku 34 rokov a budúcoročnej vrchárskej trati vo Švajčiarsku to môže byť jedna z posledných možností pre olympijského víťaza.

zdroj: twitter.com/Cyclingnewsfeed

V tíme je hladný aj Philippe Gilbert. Vďaka dvom etapám z Vuelty je vidieť jeho neutíchajúca forma. Víťaz dúhového dresu z roku 2012 bude nebezpečným prvkom aj s 37 rokmi a skvelou sezónou, v ktorej vyhral Paríž – Roubaix.

Z Belgicka netreba zabudnúť na zázračného Remca Evenepoela. 19-ročný mladík uchvátil svet druhým miestom v časovke, po ktorej bol dokonca smutný z „nízkeho“ umiestnenia. Síce nikdy nezajazdil takého dlhé preteky, aj po takejto úžasnej sezóne so zlatom z euróspkej časovky či Clásica San Sebastian môže stále niečím prekvapiť. Vyskúšať by však musel dlhý útok a do cieľa dojsť sám.

Evenepoel
zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

Peter Sagan je zjavne v dobrej fazóne, keď sa ukazoval veľmi silný v Kanade aj na dvojici belgických klasík. Síce ich nevyhral a neupriamil na seba najväčšiu pozornosť, no jeho silu na vetre pri ťahaní skupiny si musel každý všimnúť. Ako sám povedal, po víťazstve vyslovene netúži, veď už tak má na konte tri triumfy na MS v rade. Teraz tak bojuje o historický rekord, ktorý je pridanou hodnotou k tomu všetkému. Síce v poslednej dobe neskúšal samostatné útoky z diaľky, ako na veľmi podobnom okruhu v Richmonde, no svoju šprintérsku silu stále nestratil a práve taktika čakania na šprint z malej skupinky bude asi voľbou 29-ročného Slováka.

zdroj: twitter.com/iamspecialized

Kvôli prepadu v rebríčku UCI boli Slovensku udelené len štyri miesta. Jasnej jednotke tímu budú sekundovať Juraj SaganErik Baška Ján Andrej Cully. Všetko však bude na ramenách samotného 7-násobného víťaza bodovačky na Tour de France.

Alejandro Valverde si minulý rok splnil takmer až povinnosť na vrchárskej trase. Teraz, na klasikárej trati taktiež nie je bez šance na druhý dúhový dres. Starý lišiak vie o pohybe v pelotóne asi najlepšie, skúsenosti z podobných ardenských klasík má viac ako dosť. Vo veku 39 rokov po úspešnej Vuelte určite využije príležitosť na aspoň ďalšiu medailu. Podporu môže čakať od Španielov Luisa Leóna Sáncheza, bratov Izagirreovcov či Jose Jouaqina Rojasa a Ivána Garciu.

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Michael Matthews vyhral GP de Québec a zjavne našiel správnu formu. V Kanade ukázal, že opäť našiel správne šprintérske nohy. Na pódiu MS stál už dvakrát a Austrálčan tak určite hľadí na najvyššiu priečku. Okrem toho Austrália ponúkne Simona Clarka alebo Rohana Dennisa.

sagan montreal
zdroj: twitter.com/GPCQM

Taliani prichádzajú s Matteom Trentinom, ktorý bol najlepší zo zvyšku poľa, keď Van der Poel plienil vo Veľkej Británii. Všetko závisí od situácie, ktorá nastane. Davide Formolo, Diego Ulissi alebo Davide Ballerini sú zaujímavými druhými možnosťami.

zdroj: twitter.com/cyclist

Dáni sa budú spoliehať na Jakoba Fuglsanga, aj keď je pravdepodobné, že neobnovil svoju formu z jari a hlavne víťazného Liège. Do náznaku starej výkonnosti sa vrátil Michael Valgren, ktorý môže byť čiernym koňom šampionátu.

Česká republika má v talóne Zdeňka Štybara, ktorý zažil životnú sezónu a silne sa ukazoval aj na Vuelte.

zdroj: twitter.com/destandaard

Alexej Lutsenko zjavne načasoval svoju formu na výbornú. Nedávno zvíťazil na Memorial Marco Pantani aj Coppa Sabatini, druhý bol na Coppa Agostini. Všestranný Kazach bude chcieť prekvapiť a právom sa radí k favoritom na pomedzí prvej a druhej vlny.

zdroj: twitter.com/CiclismoInter

Nemecko stratilo lídra v podobe Maxa Schachmanna. Na ľahký priebeh závodu staví Pascal Ackermann, aj keď táto edícia by mala byť pre ostatných čistých šprintérov obtiažna. Okrem neho sa pokúsia niečo uhrať John Degenkolb alebo Nils Politt.

Rovnako je to pri írskom tíme Sama Bennetta. Pri náročnom priebehu sa dopredu môžu tlačiť Eddie Dunbar alebo Dan Martin.

Nórsko staví na dvojicu odolných šprintérov Alexandra Kristoffa Edvalda Boassona Hagena.

zdroj: Jan Melicher

Ďalšími zaujímavými menami s istými šancami sú: Matej Mohorič (Slovinsko), Rui Costa (Portugalsko), Daryl Impey (Južná Afrika), Patrick Bevin (Nový Zéland), Toms Skujinš (Lotyšsko), Bob Jungels (Luxembursko), Ben SwiftGeraint Thomas Adam Yates (Veľká Británia), Lukas Pöstelberger, Patrick Konrad (Rakúsko).

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár