10 najlepších jazdcov sezóny 2018

zdroj: twitter.com/Copedaleando

Ešte predtým ako sa začneme sústrediť na nový rok, pripomeňme si desiatku najlepších cestných cyklistov sezóny 2018 podľa redakcie Cyklonews.

10. Michał Kwiatkowski (:sky:)

Zdroj: twitter.com/dauphine

Poliak z tímu Sky opäť túto sezónu potvrdil, že patrí k najuniverzálnejším jazdcom v pelotóne. Formu mal v podstate od jari až do jesene. Rok začal víťazstvom na portugalskom etapáku Volta ao Algarve em Biciclet, kde vyhral dve vrchárske dojazdy. Jeho obľúbené Strade Bianche mu síce nevyšlo, no v Taliansku si napravil náladu na Tirreno-Adriatico. Tam ovládol celkovú klasifikáciu po tom, čo v horách držal krok s najlepšími. V záverečnej časovke potvrdil svoje kvality a získal modrý dres. 28-ročný Poliak sa na jar podľa vlastných slov sústredil na klasiky, no tie mu nepriniesli žiadne víťazstvo. Potom sa mu opäť darilo na Critérium du Dauphiné, kde vyhral proloóg. Na domácich majstrovstvách dokázal ovládnuť cestné preteky aj napriek tomu, že v časovke nestačil na Macieja Bodnara.

Na Tour de France patril k hlavným pomocníkom Gerainta Thomasa a Chrisa Frooma. Hlavne v Alpách odviedol skvelú robotu. Po Tour by sa zdalo, že rodák Chełmże bude mať dosť, no ten na domácom podniku Okolo Poľska nabral druhý dych. Tam získal dve etapové víťazstvá v šprinte do kopca a v poslednej etape odolal útoku Simona Yatesa a ovládol celkové poradie. Na Vuelte mu Team Sky ponúkol pozíciu lídra. Tu najprv využíval ukážkovo. V prvých dvoch etapách nestačil iba na Dennisa a Valverdeho a počas štyroch etáp mal na sebe červený dres. Potom však prišiel pád a v Španielsku sme potom nevideli jeho najlepšie výkony. V Innsbrucku sezónu ukončil slušným štvrtými miestami v tímovej a individuálnej časovke. Hovorí sa, že Kwiatek by sa mal sústrediť aj na celkové poradie na Grand Tours. To ukážu až ďalšie sezóny. Ak budú rovnako úspešné ako tieto, Michal by sa nemal za čo hanbiť.

9. Primož Roglič (:lot:)

Zdroj: twitter.com/UCI_cycling

Bývalý slovinský skokan na lyžiach zažil prelomovú sezónu. V nej ako prvé získal jazdec LottoNL-Jumbo etapu na Tirreno-Adriatico. Na pretekoch Okolo Baskicka, Okolo Romandie a Okolo Slovinska sa mu podarilo vyhrať celkové poradie. Vo všetkých si pomohol skvelou časovkou a v horách taktiež ukazoval silné nohy. 29-ročný jazdec sa tak zaradil medzi nalepších jazdcov na týždňové etapáky. Jeho vrchol však prišiel na Tour de France. Tam obsadil štvrté miesto v boji o žltý dres. Pódium stratil paradoxne v časovke, no Slovinec sa určite nemá za čo hanbiť. Deň pred ňou vyhral kráľovskú pyrenejskú etapu po ukážkovom zjazde. Vďaka časovkárskemu profilu Giro d’Italia ohlásil svoju účasť a v Taliansku nabudúci rok môže pokračovať vo skvelých výkonch na Grand Tour.

8. Elia Viviani (:qst:)

https://twitter.com/quickstepteam

Ak by sme mali hovoriť o prestupe roka, bol by to transfer Vivianiho z tímu Sky do Quick-Stepu. Talian si pripísal 18 víťazstviev v sezóne, čo je najviac zo všetkých jazdcov v pelotóne. Hviezdil hlavne na Giro d’Italia a Vuelte, kde získal dokopy 7 etáp. Jeho vláčik s rozbiehačom Fabiom Sabatinim alebo Michaelom Mørkøvom pracoval na jednotku. Po odchode Fernanda Gaviriu sa stal hlavným šprintérom v Quick-Stepe a v roku 2019 sa predstaví aj na Tour de France. Potvrdí pozíciu najlepšieho šprintéra roku?

7. Julian Alaphilippe (:qst:)

Zdroj: twitter.com/sportricolore

Druhý muž najúspešnejšieho tímu roku v našom rebríčku. Svoj rok začal víťaznou etapu na Colombia Oro y Paz. V prvých dvoch etapách na Okolo Baskicka uchmatol etapový vavrín Primožovi Rogličovi v krátkom šprinte, ktorý Francúz dokonale ovláda. Prvý veľký triumf sezóny prišiel na ardénskej klasike Valónsky šíp. Tam dokázal na legendárnom stúpaní Mur de Huy poraziť Alejandra Valverdeho a prekazil tak štvorročnú nadvládu Španiela. Na ďalších dvoch ardénskych jednodňovkách Amstel Gold Race a Liège – Bastogne – Liège sa umiestil v prvej desiatke. Na poslednom menovanom monumente dokonca význe pomohol kolegovi Bobovi Jungelsovi k titulu, keď prerušoval tempo stíhacej skupinky.

26-ročný Francúz zažil najlepšie momenty na domácej Tour, kde pre bol pre domáce publikom najväčšou hviezdou. Tam okrem bodkovaného dresu pre najlepšieho vrchára získal aj dve víťazné etapy. Po Tour ovládol letnú klasiku Clasica Ciclista San Sebastian. Víťazne odišiel aj z pretekov Okolo Británie. Alaphilippe sa predstavil aj na našich cestách. Na Okolo Slovenska vyhral v prvej etape na Štrbskom Plese a úspešne si udržal žltý dres. Vďaka týmto úchvatným výsledkom bol najväčším favoritom na zisk dúhoveho dresu, no na majstrovstvách sveta obsadil iba ôsme miesto. To čiastočne zatienilo inak skvelý rok Juliana Alaphilippa.

6. Chris Froome (:sky:)

Zdroj: twitter.com/giroditalia

Ďalším jazdcom v tomo rebríčku je najlepší Grand Tour jazdec z posledných sezón. Froome bol od začiatku roku zapletený do mediálnej siete okolo jeho kauzy so zvýšeným obsahom salbutamolu v krvi. 33-ročný jazdec však až prekvapivo ostal pokojný a odpoveď ukázal na trati. Na Giro d’Italia spadol ešte pred začiatkom etapy a v ani ďalších etapách sa mu veľmi nedarilo. Prvý náznak úspešného obratu prišiel na najťažšom stúpaní 101. ročníka Gira, Monte Zoncolan. Potom prišla 19. etapa, v ktorej prišlo k fantastickému comebacku Chrisa Frooma. Brit zaútočil 80 km pred cieľom a skvelou individuálnou jazdou sa obliekol do ružového dresu. Tento moment patrí k najlepším udalostiam celého roka. Froome tak vtedy držal všetky tri víťazstvá z pretekov Grand Tour. Na Tour de France mohol získať svoj piaty triumf, no delil sa o pozíciu tímovej jednotky s Geraintom Thomasom. Froomovi sa podarilo obsadiť tretie miesto a po únave z Gira to vôbec nebol zlý výsledok.

5. Geraint Thomas (:sky:)

Zdroj: twitter.com/TeamSky

Dlhodobý domestik tímu Sky predviedol tento rok najlepšie výkony v kariére. V nej sa mu často stávalo, že mal smolný deň a prichádzal tak o výraznejšie úspechy. Na Tour de France sa však nenechal rozhodiť verejnosťou ohľadom pozície lídra v tíme Sky. Priam až s prehľadom zvíťazil ako tretí Brit na najslávnejších cyklistikcýh pretekoch. Životnú formu ukázal hlavne v Alpách, kde získal dve etapy. Jedna z nich končila na legendárnom kopci Alpe d’Huez. Okrem Tour de France zvíťazil na etapáku Critérium du Dauphiné alebo na národonom šampionáte v časovke. Pred pár dňami mu bolo udelené vyznamenanie Rad britského impéria.

4. Peter Sagan (BOH)

Zdroj: twitter.com/cyclist

Slovák začal rok úspešne víťaznou etapou na Tour Down Under. Prvé európske preteky pre neho boli Strade Bianche, kde obsadil ôsmu priečku. Pre neho zakliate Miláno – San Remo opäť nevyšlo podľa predstáv a bral šiestu priečku. Na klasike Gent – Wevelgem zarmútil Eliu Vivianiho a po tretíkrát sa radoval na tejto jednorazovke. Monuemnt Okolo Flámska mal pevne pod kontrolou tím Quick-Step a ani jeho snaha nedokázala zastaviť Nikiho Terpstru. Modré dresy však proti nemu nemali šancu na Paríž – Roubaix. Tam zaskočil všetkých a 54 km pred cieľom unikol skupine favoritov. Pomocnú ruku mu podal Silvan Dillier zo skorého úniku. Táto dvojica spolupracovala až do velodrómu, kde Sagan získal svoje druhé monumentálne víťazstvo v kariére. Na Amstel Gold Race štvrtým miestom ukázal, že aj v Ardénach môže v budúcnosti niečo urobiť. Obľúbené preteky Okolo Kalifornie mu síce nevyšli podľa predstáv, v šprintérskych koncovkách nestačil na Fernanda Gaviriu. Na Okolo Švajčiarska zvíťazil hneď v prvej etape, bol to pre neho triumf číslo 16 v krajine Helvétskeho kríža.

Tour de France mu priniesla šiesty zelený dres s najväčším počtom bodov vôbec. K tomu pridal tri víťazstvá v etapách. Od perfektnej Tour ho zastavil pád v 17. etape. Počas ďalších dní Sagan bojoval s následkami zranení a to poznačilo aj jeho ďalší priebeh sezóny. Majstrovtsvá Európy v Glasgowe predčasne ukončil. Po troch rokoch sa vrátil na španielsku Vueltu, kde v etapách nestačil na Alejandra Valverdeho a Eliu Vivianiho. To boli jeho posledné preteky v tejto sezóne s dúhovým dresom. Na Majtstrovstách sveta v Innsbrucku nemal kvôli vrchárskemu profili šancu. Ďalší šampionát v Yorkshire by mu mal oveľa viac sedieť. Vďaka predstaveniam v Roubaix a Tour patrí táto sezóna k tomu najlepšiemu, čo sme mohli od Tourminátora vidieť.

3. Alejandro Valverde (MOV)

Zdroj: twitter.com/edersa10

Nestarnúci Španiel aj v tejto sezóne porážal konkurenciu od začiatku roka. Dobré výkony predádzal na menších španielskych pretekch alebo v Abú Zabí. Závod Okolo Katalánska ovládol v ťažkej konkurencii tretíkrát v kariére. Jarné klasiky však nepatrili k úplne vydareným, v Ardénach dokonca nevyhral prvýkrát od roku 2013. Darilo sa mu však na podujatí La Route d’Occitanie. V spoločnosti kolegov Landu a Quintanu na Tour de France vypadol ako prvý z hry o celkové poradie a snažil sa byť aktívny v únikoch. Lepšie to bolo na Vuelte, kde vyhral dve etapy a až do poslednej vrchárskej skúšky bol v hre o pódium. V Španielsku len naznačil to, čo malo nasledovať – majstrovstvá sveta. Tie ovládol po dramatickom priebehu a v cieli dokázal vyhrať špurt pred Romainom Bardetom a Michaelom Woodsom. Dúhový dres bola jedna z posledných vecí, ktoré chýbali Španielovi do úchvatnej kariérnej zbierky. 38-ročný veterán to dokázal po tom, čo minulý rok spadol v prológu Tour de France a utrpel ťažké zranenia.

2. Tom Dumoulin (:sun:)

Zdroj: twitter.com/LeTour

Do roku 2018 vstupoval Holanďan ako časovkársky majster. Na prvom veľkom podujatí sezóny, Giro d’Italia, ovládol hneď úvodnú časovku v Jeruzaleme. Aj v horách predvádzal veľmi dobré výkony a vyzeralo to na boj Toma a Simona Yatesa. Nebyť skvelého sóla Chrisa Frooma, Dumoulin mohol pokojne obhájiť ružový dres. Stíhaciu jazdu však veľmi nezvládol a v ďalších etapách sa mu nepodarilo dostať Frooma pod tlak. Z Talianska si odniesol druhé miesto. Rovnako stabilné výkony podával aj na Tour de France. Tam opäť vyhral časovku a odniesol si druhé miesto. Opäť narazil na stroj menom Team Sky, no získať ďalšie druhé miesto z Grand Tour je výborný výkon. Dvojka ho prenasledovala aj na svetovom šampionáte v individuálnej časovke. Tam nestačil na Rohana Dennisa. V cestných pretekoch predviedol skvelý návrat po kopci Höll, dotiahol sa na čelnú skupinu a skončil na štvrom mieste. Síce 28-ročný jazdec nezískal žiadne veľké víťazstvo, no za veľmi vyrovnanné výkony sme sa ho rozhodli postaviť na druhé miesto v našom rebríčku.

1. Simon Yates (:mts:)

Zdroj: twitter.com/FXavierVidel

Prvý náznak skvelej sezóny zažil Simon Yates na pretekoch Paríž – Nice. Tam bojoval až do poslednej etapy o celkové víťzatsvo, napokon skončil na druhom mieste so stratou štyroch sekúnd na Marca Solera. Vo Francúzsku si pripísal jedno víťazstvo v etape. Podobne bol na tom na Okolo Katalánska, vyhral tam poslednú etapu. Najlepšieho Simona Yatesa sme mali možnosť vidieť na Giro d’Italia. V prvých tranzitných etapách nestrácal čas ako napríklad Chris Froome a do ružového dresu sa obliekol hneď pri prvej príležitosti. Na stúpaní na Etnu využil pomoc tímového kolegu Estebana Chavesa a taktne mu prenechal víťazstvo v etape. Následne pokračovala demonštrácia útočnej cyklistiky, ktorá je Yatesovi blízka. Vyhral tri etapy po dominantných výkonoch a vyzeralo to na preteky jedného jazdca. V pamätnej 17. etape však prišiel nevysvetliteľný problém a Simonovi totálne došli sily. Ponúkol tak Froomovi pôdu na jeho tvrdý atak. Simon Yates tak vo výsledku odišiel z Talianska s tromi etapami, no sľúbil, že sa tam vráti a napraví nevyriešené veci. Pred Vueltou prišiel do Poľska, kde vo finále prehral s Kwiatkowskim iba o 15 sekúnd. Jeho víťazná etapa bola dobrou predzvesťou pred blížiacou sa Vueltou.

V Španielsku pristupoval k pretekom o čosi konzervatívnejšie ako na Giro d’Italia, no stále patril k tým aktívnejším jazdcom. Nechcel dopustiť, aby nastal rovnaký problém, ktorý ho stál ružový dres. Na Vuelte si pripísal jednu víťaznú etapu a ovládol celkové poradie. Útočil aj v momentoch, kedy by ostatní len čakali za kolesom svojho protivníka. 26-ročný jazdec austrálskeho celku potvrdil skvelý rok britských jazdcov na Tour. Spôsob jazdy Simona Yatesa prináša do cyklistiky rozhodne veľa akcie a aj vďaka nemu sme sa ho rozhodli označiť ako Jazdca sezóny 2018.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár